Banner

Cum trăiesc războiul oamenii de la o companie IT de top din Ucraina: muniția, oferită ca “bonus”, “biroul” – un adăpost antiaerian

Acum două luni, creau jocuri pentru milioane de pasionați de gaming din toată lumea și aveau o viață “normală”. De la sfârșitul lunii februarie, mulți dintre ei și-au părăsit casele, orașele ori țara. Alții au decis să rămână, chiar dacă “acasă” înseamnă, de câteva săptămâni, un adăpost antiaerian, iar, pentru unii, muniția de război s-a adăugat pe lista “beneficiilor extrasalariale”.

Este realitatea pe care o trăiesc, de două luni, oamenii din echipa iLogos, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de jocuri din Ucraina. În noiembrie 2021, iLogos a intrat în top 10 cele mai mari companii ucrainene de dezvoltare de jocuri și a devenit a doua cea mai mare firmă de servicii de jocuri din țara vecină.

Lecțiile din 2014

iLogos își are rădăcinile în inima Donbasului, la Luhansk. După invazia rusă în Ucraina, de acum opt ani, Luhansk a devenit un centru al operațiunilor de război. Într-o zi, fondatorul companiei a primit un mesaj: “Guys, biroul vostru nu mai există”. O rachetă rusească lovise chiar clădirea în care se afla sediul iLogos. Singura parte bună a acestei întâmplări a fost că nimeni nu se afla în acel moment în birouri, fiindcă era weekend.

De atunci, iLogos Game Studios a reușit să pună la punct un sistem eficient de muncă la distanță. “În momentul unei crize, afacerile fie dispar, fie devin mult mai puternice decât erau înainte. iLogos este un caz fericit. În acea perioadă, am relocat aproximativ 300 de oameni în diverse hub-uri nou deschise în Ucraina: Kiev, Kharkiv, Odesa și Kryvyi Rih. Și ne-am dat seama că nu exista altă cale decât să devenim o companie globală”, spune Svitlanka Sergiichuk, Chief Business Development Officer (CBDO), membru al board-ului companiei.

Datorită măsurilor luate în urmă cu opt ani, iLogos a reușit să-și adapteze activitatea mai ușor, după invazia rusă de la sfârșitul lunii februarie. Din 2014, de la prima invazie a Rusiei în Donbas, liniile sale de lucru au fost complet remote, infrastructura a fost pregătită pentru echipe distribuite în 13 țări, iar procesele de afaceri pentru relocarea de urgență au fost bătute în cuie. Acestea nu au fost folosite pe deplin în acest război, dar măcar au oferit o anumită siguranță în coordonarea activităților în primele zile ale invaziei ruse la scară largă. Chiar și așa, a fost o provocare.

În acest moment, echipele de producție iLogos sunt prezente în 15 țări din Europa și din întreaga lume. Au în lucru proiecte importante și colaborează cu companii de jocuri de top, precum Electronic Arts, Ubisoft sau Sony Pictures.

Pentru mulți dintre angajații iLogos, “biroul” este acum un adăpost antiaerian.

“Înainte” și “după”

Ziua de 24 februarie a împărțit viețile oamenilor de la iLogos în “înainte” și “după”. Svitlanka Sergiichuk își amintește telefoanele de vânzări din primele zile ale războiului, când unii colegi se alăturau apelului din adăposturi antiaeriene. “Odată, un coleg aflat în Kharkiv i-a spus unui client, în timpul convorbirii: <ah, scuze pentru zgomot, se pare că a explodat ceva afară”. Clientul a început să plângă. Chiar și simplul fapt că am reușit să continuăm operațiunile legate de proiect a fost considerat eroic”.

Relațiile cu partenerii

Evident, ele s-au schimbat dramatic, în ultimele două luni. Cu cei mai mulți, în bine. Echipa iLogos a simțit o susținere puternică din partea lor, iar asta i-a dat forța să meargă mai departe. Mulți au ales să facă donații în conturile Forțelor Armate Ucrainene și în conturile oficiale umanitare sau au plătit ajutoare financiare de urgență echipelor iLogos.

Alții, precum unul dintre studiourile Take-Two (compania americană care a creat jocuri ca BioShock, Evolve, Mafia, The Darkness, XCOM, Carnival Games, NBA 2K, WWE 2K, Grand Theft Auto, Manhunt ori Max Payne n.r.), au luat inițiativa de a sensibiliza opinia publică cu privire la evenimentele din Ucraina, prin crearea unor teme în stil ucrainean în jocurile lor. Chiar dacă iLogos Game Studios a mai lucrat înainte doar la partea de programare/ inginerie a producției de jocuri cu acest studio, compania cu sediul în New York a dorit în mod special o echipă ucraineană care să lucreze la partea artistică. Astfel, iLogos a lucrat la proiectul de sensibilizare a opiniei publice cu privire la situația din Ucraina.

“Tuturor acestor oameni, le suntem recunoscători”, spun reprezentanții companiei ucrainene. Iar această recunoștință s-a reflectat și în seriozitatea cu care au fost livrate proiectele solicitate. “Într-o zi, la începutul lunii martie, echipa a livrat un proiect către client, înainte de termen. <Cum e posibil așa ceva?>, a întrebat clientul. <Am avut o mulțime de sirene de raid aerian, mai multe nopți la rând. Oricum nu puteam dormi noaptea, așa că am decis să finalizăm misiunile mai repede>, a răspuns echipa noastră. 🙂 Mă bucur să văd că oamenii noștri și-au păstrat simțul umorului și au motivația de a susține economia Ucrainei prin dezvoltarea unor jocuri uimitoare, ca doi piloni ai evoluției noastre viitoare”, mărturisește Svitlanka.

Datorită măsurilor luate în urmă cu opt ani, iLogos a reușit să-și adapteze activitatea mai ușor, după invazia rusă de la sfârșitul lunii februarie.

Relațiile cu angajații

Însă relația cu propriii angajați a fost în fruntea listei de priorități pentru conducerea companiei, de la izbucnirea războiului. Departamentul Financiar lucrează 24/7, pentru a procesa rapid cererile de sprijin financiar de urgență. Echipele de creație aflate în străinătate au lucrat, în primele săptămâni, aproape 24 de ore din 24, șapte zile din șapte, ca să-și susțină colegii din Ucraina, aflați pe cale să se mute sau care nu puteau lucra temporar fiindcă luptau în forțele armate ucrainene și în apărarea teritorială.

La rândul lui, centrul de relocare al companiei funcționează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte, pentru a sprijini și pentru a coordona echipa în călătoria spre locuri mai sigure. Nu în ultimul rând, un centru de asistență psihologică lucrează non-stop, ca să le ofere ajutor psihologic angajaților care-l solicită. Pe lângă asta, managerii au fost instruiți în legătură cu modul în care ar trebui să abordeze persoanele care și-au pierdut persoane dragi sau care au fost martori ai unor acte de violență sau ai unor tragedii.

Până la sfârșitul lunii martie, majoritatea echipelor iLogos au fost relocate fie în zone sigure din Ucraina, fie în alte țări. Una dintre țările în care compania este tot mai prezentă este Polonia. Toate echipele relocate lucrează acum remote. Un pas important, pe care iLogos este pregătit să-l facă în perioada următoare, va fi alegerea unei locații din Europa, care să găzduiască un viitor hub. Pe lista scurtă apar Polonia, Portugalia și Estonia.

Din studioul de gaming, pe front

Proporția dintre echipa din interiorul și cea din exteriorul Ucrainei este acum de circa 40/60. Majoritatea echipelor din Ucraina se află în zone care par, cel puțin deocamdată, sigure. Dintre cei care au plecat, cei mai mulți sunt acum în Estonia, Polonia, Cehia, Germania, Georgia, Portugalia și Azerbaidjan. Dintre cei care au rămas, câțiva au luat arma în mână și luptă împotriva invadatorilor ruși. Compania le-a oferit un bonus mai puțin obișnuit: le-a plătit muniția.

Fiecare echipă de la iLogos, la fel ca top managementul companiei, este implicată în inițiative de voluntariat, care să ajute armata și restul populației ucrainene. Angajații iLogos au ajutat la achiziționarea mai multor mașini militare. Au distribuit veste antiglonț, căști și dispozitive de termoviziune. Au derulat proiecte umanitare – de la ajutorarea copiilor care și-au pierdut familiile în bombardamente la susținerea adăposturilor de animale care au avut de suferit în urma atacurilor de artilerie.

Viktor, Concept Artist la iLogos, este unul dintre tinerii ucraineni care luptă împotriva invadatorilor ruși.

O nouă piață a muncii

Conform reprezentanților iLogos, piața muncii din țara vecină a cunoscut o schimbare majoră, în ultimele luni, iar cea rezervată specialiștilor în IT, respectiv dezvoltatorilor de jocuri, nu face excepție.

“Înainte de război, o numeam <o piață a candidatului>, deoarece numărul total de posturi vacante era mult mai mare decât cel al candidaților. În momentul de față, se revine la <piața angajatorului>. Conform celor mai recente statistici ale Djinni, principala platformă ucraineană pentru punerea în legătură a talentelor din domeniul tehnologiei cu angajatorii, pe piața locală sunt peste în acest moment 15.000 de posturi vacante și peste 42.000 de candidați. Ținând cont că există o penurie serioasă de talente în gamedev, la nivel mondial, acum este momentul perfect pentru a mări echipele, fiindcă studiourile ucrainene au la bord talente care au lucrat la unele dintre cele mai bune titluri din lume”, arată Alexey Veksler, Employer Brand Manager la iLogos.

La startul războiului, cele mai mari 50 de companii IT din Ucraina aveau circa 86.000 de angajați. În 2021, în jur de 11.000 de specialiști lucrau în sectorul ucrainean al dezvoltării de jocuri, iar 8.000 dintre ei erau în roluri tehnice. Când vine vorba de dezvoltarea de jocuri pentru PC și console, dezvoltatorii C++ cu experiență în Unreal Engine au fost întotdeauna cei mai solicitați. În același timp, multe studiouri folosesc motoare personalizate. Următoarele în cerere sunt C# și Java.

În noiembrie 2021, iLogos a intrat în top 10 cele mai mari companii ucrainene de dezvoltare de jocuri și a fost a doua cea mai mare companie de servicii de jocuri din Ucraina. Dincolo de dramatismul situației, compania încearcă să descopere și oportunitățile care apar în această perioadă. Chiar în condiții de război, în martie, a semnat trei acorduri de prelungire a proiectelor cu clienți existenți și lucrează în continuare la creșterea echipei.

Programe de susținere pentru angajați și pentru familiile lor

De aproape un an, iLogos a implementat o inițiativă corporativă strategică cuprinzătoare, Programul iLogos Care, ce include diverse consultații privind sănătatea și starea de bine a angajaților, dar și o asigurare medicală. Programul de wellness constă în webinarii și consultări individuale online, în patru domenii: sprijin psihologic, stil de viață sănătos, consultanță juridică și consultanță financiară.

Împreună cu Centrul de Sprijin Rozumiu – o echipă de psihologi, avocați, consilieri financiari și profesioniști într-un stil de viață sănătos -, salariații companiei sunt ajutați să-și mențină o stare psihologică stabilă – atât cât e posibil în aceste momente dificile.

“Din prima zi a războiului, acest program a continuat să funcționeze la fel de bine ca înainte. L-am extins și pentru rudele angajaților noștri, așa încât și ele să poată primi ajutor, dacă au nevoie. Cel mai solicitat serviciu este reprezentat de consultațiile cu un psiholog. În plus, am organizat o serie de seminarii online despre primul ajutor, gestionarea stresului și ridicarea moralului în timp de război. Într-un grup de chat, împărtășim recomandări despre cum să ne comportăm în situații periculoase.

Zilnic, efectuăm sondaje, ca să aflăm cum se simt colegii noștri și cum îi putem ajuta. Dacă o persoană are o stare emoțională problematică, managerii noștri de resurse umane încearcă s-o ajute. Pe un grup de chat, participanții își pot împărtăși propriile experiențe și gânduri despre război, fără cenzură. Avem o echipă care se sprijină reciproc și suntem foarte mândri de ea”, mărturisește Alexey Veksler.

“Fură tancul rusesc”

O dovadă în plus a faptului că programatorii de la iLogos nu și-au pierdut simțul umorului se vede și într-o altă inițiativă a lor, din ultimele săptămâni. În cooperare cu portalul guvernamental DIIA, au creat ceea ce ei numesc un “sedativ digital”: jocul pentru mobil eBayraktar. Utilizatorii pot “lupta” virtual împotriva echipamentului militar al invadatorilor ruși folosind o dronă Bayraktar, un coșmar pentru armata rusă și un simbol al războiului modern pentru mulți ucraineni. Până acum, 1,88 milioane de utilizatori ai aplicației DIIA au intrat în acest joc.

Un alt joc pentru mobil, Steal Russian Tank (“Fură tancul rusesc”), disponibil în Apple Store și Google Play, este tot inițiativa unui voluntar de la iLogos. Ideea principală a acestui joc este că tractorul ucrainean fură tancuri rusești. “Noi numim astfel de proiecte voluntariat cibernetic. Ele ajută utilizatorii și dezvoltatorii să facă față stresului”, explică Svitlanka Sergiichuk.

DESPRE iLogos Game Studios

Este un furnizor de soluții inteligente pentru companiile de gaming, care rezolvă provocările legate de producția și co-producția de jocuri în ciclu complet, din 2006. Misiunea sa este să ajute companiile din întreaga lume să-și atingă potențialul maxim. Compania acoperă toate etapele de producție a jocurilor, de la designul jocului la artă, dezvoltare și operațiuni live. Are în echipă peste 300 de experți, care au finalizat mai mult de 460 de proiecte. Printre acestea se numără Angry Birds 2, Gardenscapes, The Simpsons: Tapped Out sau Toy Blast. Pe lista clienților apar, printre alții, Ubisoft, Electronic Arts, Disney, Rovio, Playrix, Zynga, Warner Bros. și Sony Pictures.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share