“Cutremur” pe piața farma: Consiliul Concurenței a amendat Roche România cu aproape 60 de milioane de lei

Consiliul Concurenţei a sancţionat compania farmaceutică Roche România cu amenzi în valoare totală de 59.967.944 lei (12.857.897 euro), pentru abuz de poziţie dominantă pe piața unor produse oncologice din România.

Sancțiunile au fost aplicate în urma a două investigaţii declanșate în 2017. La prima investigaţie, autoritatea de concurenţă a constatat că, între 2017 și 2019, Roche adoptat o strategie comercială menită să elimine concurența la licitații și să întârzie intrarea pe piață a unor medicamente similare.

Comportamentul Roche s-a manifestat, în 2017, în contextul participării la achiziția publică centralizată pentru medicamente ce conțin substanțele Rituximab și Trastuzumab, în programul național de oncologie, și la 47 de licitații organizate la nivel de spital, pentru aprovizionarea cu aceleași medicamente.

Credem că te-ar interesa și: Scrisoare deschisă recrutorilor

Pentru a evita monopolizarea pieței distribuției unui medicament, un producător este obligat să furnizeze medicamente către minim trei distribuitori. Deși Roche a vândut medicamentele ce conțineau Rituximab și Trastuzumab către distribuitorii parteneri, care i-au fost și concurenți în aceste licitații, prețul oferit distribuitorilor a fost mai mare decât prețul său de ofertare la licitațiile publice.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

În felul acesta, Roche și-a eliminat concurența la licitații, deoarece distribuitorii nu au putut participa la aceste proceduri în condiții care să le asigure desfășurarea activității în mod eficient. Strategia a fost motivată de intenția de a întârzia și de a îngreuna accesul pe piață a variantelor similare concurente cu produsele Roche, ce conțineau Rituximab și Trastuzumab (Mabthera și Herceptin).

Distribuitorii nu comercializau exclusiv produse ale Roche și, ca urmare, dacă ar fi câștigat o licitație pentru medicamente ce conțineau Rituximab și Trastuzumab, pe parcursul contractului ar fi putut înlocui produsele Roche cu variante similare, mai ieftine, ale altor producători.

Acțiunile Roche au întârziat apariția alternativelor biosimilare, fapt ce a contribuit la consolidarea poziției dominante deținute de companie. “Această strategie afectează bugetul CNAS alocat programului național de oncologie. Decontând prețul medicamentelor inovatoare, acesta suportă costuri semnificativ mai mari decât dacă ar fi decontat medicamentele biosimilare, mai ieftine. Economia realizată pe termen scurt de Ministerul Sănătații este aparentă. Pe termen lung, estimăm că, în cazul licitației naționale, alternativele biosimilare ar fi putut aduce economii de cca. 7,1 milioane de euro bugetului programului național de oncologie”, arată Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Pentru acest comportament, compania Roche a fost amendată cu 44.168.105 lei. Medicamentele ce conțin Rituximab, Trastuzumab și Bevacizumab se folosesc în cazul mai multor afecţiuni oncologice, printre care leucemie limfocitară cronică, cancer mamar, cancer ovarian, cancer renal.

Prin a doua investigaţie, Consiliul Concurenţei a constatat că, între 2017 și 2019, Roche a implementat o strategie pentru a împiedica vânzările de medicamente concurente, mai ieftine, ce conţin substanţa activă Erlotinib. Din strategia Roche au făcut parte direcționarea pacienților către propriului produs, mai scump, Tarceva, prin Cardul de pacient Roche și Call Center-ul Roche, și acoperirea diferenței de preț ce ar fi trebuit plătită de pacienţi la achiziţia Tarceva, pentru ca ei să nu cumpere un alt medicament similar.

Cu bugetul alocat decontării Tarceva, statul ar fi putut deconta mai multe medicamentele similare pentru pacienți. Conform estimărilor, din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate – FNUASS, au fost alocate suplimentar sume ce depășesc două milioane de lei, pentru decontarea medicamentului produs de Roche, decât dacă pacienții ar fi optat pentru o variantă similară. Pentru această practică, Roche România a fost sancţionată cu 15.799.839 lei. Tarceva este un medicament utilizat în tratamentul cancerului pulmonar și pancreatic.

Decizia Autorității de Concurență poate fi atacată la Curtea de Apel București.

Articolul anterior

Firma de avocatură Wolf Theiss și-a recrutat partener de la Țucă Zbarcea și Asociații

Articolul următor

Șeful Heineken România, noul președinte al Asociației Berarii României

Articole din aceeași categorie
Total
18
Share