Dacă până acum mersul la psiholog era doar un beneficiu extrasalarial pentru angajați, în timpul pandemiei de COVID-19 necesitatea acestuia și a echilibrului psihic s-au văzut din plin.

Sorin Nicolau
Managing Partner @ Clinica Oana Nicolau
Odată ce tot mai multe companii și-au mutat întreaga activitate în mediul online, iar angajații au început să lucreze remote, au început să apară și primele semne ale unui dezechilibru emoțional, la nivel individual. Stresul, oboseala, anxietatea și chiar depresia au fost principalii factori care au afectat bunăstarea celor care au lucrat de acasă, în perioada pandemiei.
Incertitudinea cu care ne-am confruntat cu toții la începutul pandemiei, teama de necunoscut și teama față de ceea ce s-ar putea întâmpla din punct de vedere economic și al pieței muncii au fost sentimentele care i-au cuprins pe mulți oameni.
Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești
Peste noapte, am fost nevoiți să ne adaptăm modul de a lucra și de a trăi, să renunțăm la vechile obiceiuri și să implementăm altele noi și să ne izolăm fizic de ceilalți. Însă poate cea mai mare provocare a fost reprezentată de capacitatea de gestionare a timpului petrecut muncind și cel petrecut cu familia, între care a existat o graniță foarte fină. Astfel, posibilitatea de a ajunge la burnout (epuizare fizică și psihică) a crescut semnificativ în rândul angajaților, chiar dacă au lucrat de acasă.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
Înacest context, am observat, în rândul clienților din portofoliul nostru (care provin, predominant, din mediul corporate) că, de la instituirea stării de urgență pe teritoriul României, de la jumătatea lunii martie, angajatorii au fost dispuși să aloce bugete mai mari cu 20 la sută pentru sănătatea emoțională a angajaților.
Colaborăm cu companii din domenii diferite precum IT&C, oil & gas, banking, retail etc., care au hotărât să vină în întâmpinarea nevoilor angajaților și să le ofere acces la psihoterapeuți și webinarii online, pe teme precum gestionarea timpului, a emoțiilor, menținerea echilibrului emoțional, dar și despre cum poate fi îmbunătățit modul a lucra de acasă etc.
Companiile au înțeles că un angajat echilibrat din punct de vedere mental este mai productiv și mai motivat să muncească, inclusiv în perioade de criză, contribuind la bunul mers al organizației.
Pe de altă parte, grija pe care o are un angajator față de oamenii săi se reflectă și la nivelul culturii organizaționale și al echipei, ducând la creșterea ratei de retenție în companie. Un angajat epuizat, care are nevoie de concediu medical sau care decide să demisioneze, reprezintă o pierdere semnificativă pentru compania respectivă, din toate punctele de vedere.
Odată cu debutul pandemiei, și noi ne-am mutat activitatea în mediul online, am desfășurat terapiile pe Skype și, mai mult, am lansat serviciul de „terapie prin text”, dedicat atât angajaților, cât și persoanelor fizice, care își doresc un mod sigur și privat de a lua legătura cu un psihoterapeut – folosind mesaje de tip text.
Opțiunea este adecvată mai ales pentru cei care, de exemplu, locuiesc într-un spațiu redus sau alături de alte persoane, însă vor să apeleze la sprijinul unui psihoterapeut. „Terapia prin text” se adresează și celor care nu au mai apelat până în prezent la un psihoterapeut. Metoda este utilizată cu succes de peste trei ani pe piața din SUA, mai ales de către tineri.
Principalele probleme discutate cu un specialist de către angajații din Româniacare au abonamente la terapia prin text sunt legate de: stres, comunicare, conflicte, atacuri de panică, neînțelegeri în cuplu (care în timpul pandemiei au devenit foarte vizibile) etc.
În concluzie, consider că păstrarea echilibrului emoțional este crucială atât pentru starea de sănătate a oamenilor, cât și pentru „sănătatea” companiilor în care lucrează.
Sorin Nicolau este co-fondator și Managing Partner al Clinicii Oana Nicolau, prezentă de aproape 12 ani pe piața din România, cu mai multe birouri și peste 60 de specialiști din toate ariile ce intră sub umbrela sănătății emoționale (psihologie, psihoterapie, psihiatrie, logopedie, coaching etc.).