Doar jumătate dintre farmaciile din România s-au înscris în Sistemul naţional de verificare a medicamentelor

Preşedintele Organizaţiei de Serializare a Medicamentelor din România (OSMR), Dan Zaharescu, atrage atenţia asupra faptului că aproximativ 5.000 dintre cele 10.000 de farmacii din România sunt înregistrate în Sistemul naţional de verificare a medicamentelor, deşi acest proces ar fi trebuit finalizat până acum.

Precizările au fost făcute într-o dezbatere publică organizată la Ministerul Sănătăţii (MS), pentru un proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul sănătăţii.

Dan Zaharescu (foto) aduce o serie de critici proiectului de act normativ și susţine că trebuie “regândit complet”, cel puţin în ceea ce priveşte partea de sancţiuni. “Este un act normativ pentru care OSMR a insistat mult să fie elaborat, înainte de intrarea în vigoare a Directivei medicamentelor falsificate, adică înainte de 9 februarie. Din păcate, suntem în 29 iulie şi perspectivele ca anumite lucruri să intre în vigoare şi, mai ales, anumite aspecte menţionate ca având caracter retroactiv – şi mă refer aici la sancţiuni – fac imposibilă aplicarea anumitor prevederi care apar în acest act normativ. Atunci când a fost transpusă în legislaţia din România, Directiva medicamentelor falsificate a fost transpusă fără sancţiuni şi ştim bine că implementarea unui act normativ care nu are şi sancţiunile alături ridică o serie întreagă de dificultăţi. Deşi trebuia să fim cu toţi operatorii, toate farmaciile înregistrate în sistem, din 10.000 de farmacii, cât sunt scriptic înregistrate la MS, avem undeva în jurul a 5.000 care înregistrate. Deci am trecut de jumătate. Dar, în mod normal, directiva prevedea ca toată lumea să fie operaţională din 9 februarie”, explică Dan Zaharescu.

Foto: Media Kompass

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Potrivit acestuia, nivelul sancţiunilor propuse în proiectul de act normativ, cuprinse între 50.000 şi 100.000 de lei, este “complet disproporţionat” cu scopul vizat. “Imaginaţi-vă ce ar însemna un agent economic, o farmacie sau spital, să primească sancţiuni de până la 100.000 de lei. Sunt sancţiuni ce pun pe butuci orice fel de agent economic. Nu există nici un fel de măsuri de prevenţie sau în spiritul legii prevenţiei. O abatere sau o disfuncţionalitate să fie mai întâi identificată, să fie o procedură pentru rezolvarea ei şi, mai apoi, să existe perspectiva sancţionării, dacă nu se conformează agentul economic”, spune șeful OSMR.

“În fiecare farmacie, medicamentele trebuie verificate în momentul în care sunt eliberate către pacienţi. Această verificare se face prin scanarea unui cod special, care conţine nişte informaţii unice. Practic, fiecare cutie de medicament are, din 9 februarie, un cod, care este ca un fel de CNP al cutiei respective şi este un cod unic în piaţa farmaceutică. În clipa în care ar apărea două cutii cu acelaşi cod, înseamnă că unul dintre ele este contrafăcut şi atunci se declanşează o alertă şi medicamentul respectiv este pus în carantină. Și aceste proceduri ar fi trebuit să fie elaborate şi funcţionale la 9 februarie”, menţionează Dan Zaharescu.

Articolul anterior

Diplomatul român Cornel Feruţă este noul șef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică

Articolul următor

Sistemul public de sănătate din Marea Britanie recrutează medici din România. Salariul: până la 90.000 de lire/ an

Articole din aceeași categorie
Total
1
Share