Fake news-ul începutului de an: “Finlanda introduce săptămâna de lucru de 4 zile și programul de 6 ore”

“Finlanda introduce săptămâna de lucru de patru zile și şase ore pe zi, în urma unei reforme sub tutela celui mai tânăr premier din lume, Sanna Marin”, au titrat, în ultimele zile, cele mai importante ziare din lume, din Europa până în Asia și din Australia în SUA. Sună prea bine ca să fie adevărat, nu? Ei bine, potrivit jurnaliștilor de la News Now Finland, nici nu este.

“Noul prim-ministru finlandez, Sanna Marin, în vârstă de 34 de ani, a anunțat că intenționează să introducă săptămâna de lucru de patru zile”, scrie The Guardian. “Noul premier al Finlandei solicită introducerea săptămânii de lucru de patru zile”, confirmă The Independent. Titluri asemănătoare au fost folosite și de postul de televiziune britanic ITV, de Metro ori Daily Mail, dar și de media din Belgia, Irlanda, Australia, India sau SUA.

Nimic din toate astea nu e adevărat, susține News Now Finland. Nu numai că aceste propuneri nu sunt incluse în programul politic al guvernului finlandez, însă mai multe surse guvernamentale au confirmat pentru cotidianul finlandez că aceste planuri nici nu se văd la orizont.

Cum a apărut știrea

“Cum a început această poveste falsă și cum s-a răspândit atât de rapid dezinformarea? În august 2019, câțiva politicieni social-democrați și activiști de partid s-au adunat la Turku, pe coasta de sud-vest a Finlandei, pentru un eveniment care să marcheze 120 de ani de la înființarea partidului. Vremea era frumoasă, băuturile curgeau, iar fanfara Asociației Muncitorilor din Turku cânta melodii tradiționale, alături de oaspeți.

Credem că te-ar interesa și: Corporatistul din Pipera

După ce prim-ministrul de la acea vreme, Antti Rinne, a ținut un discurs, a venit timpul pentru o dezbatere. Printre participanți s-a numărat și Sanna Marin, în acel moment ministru al Transporturilor. La un moment dat, ea a lansat ideea că fie o săptămână de lucru de patru zile, fie o zi lucrătoare de șase ore (nu a sugerat niciodată ambele), ar putea fi benefice pentru productivitatea țării. Actualul premier a și scris despre asta pe Twitter și a precizat că unul dintre obiectivele Partidului Social Democrat – nu ale guvernului – este să reducă numărul de ore de lucru. Comentariul a atras o atenție modestă în mass-media în Finlanda, dar ciclul de știri s-a reactivat curând, fără să țină cont de contextul în care au fost făcute declarațiile”, explică News Now Finland.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Cum s-a răspândit în presa internațională

Abia la patru luni după evenimentul din Turku, în 16 decembrie 2019, ziarul austriac Kontrast a readus la viață acest subiect. Au urmat belgienii de la New Europe, în 2 ianuarie 2020, care, în articolul lor, lasă impresia că Sanna Marin ar fi făcut declarațiile după ce a devenit prim-ministru, în decembrie. De aici, știrea s-a răspândit rapid în ziare din toată lumea. Iar săptămâna de lucru de patru zile sau programul de patru ore pe zi sunt, deocamdată, doar un vis frumos, chiar și pentru angajații din Finlanda, scriu ziariștii finlandezi.

Articolul anterior

Cum va arăta lumea în 2020: marile economii își încetinesc creșterea, continuă tensiunile comerciale, populația trece de 7,7 miliarde

Articolul următor

Rezidențiat: Încadrarea rezidenților se va face din 1 februarie

Articole din aceeași categorie
Total
12
Share