Cum va arăta lumea în 2020: marile economii își încetinesc creșterea, continuă tensiunile comerciale, populația trece de 7,7 miliarde

Economia globală va avea un ritm de creștere modest, în 2020, de circa 3,4 la sută, față de media pe termen lung a secolului al XXI-lea, de 3,8 la sută pe an, conform estimărilor PwC.

Previziunile PwC arată că economia globală va avansa din inerție, în 2020, cât timp tensiunile comerciale continuă să creeze provocări. Cu toate acestea, este de așteptat ca serviciile să rămână unul dintre punctele forte pentru comerțul global, valoarea totală a exporturilor de servicii la nivel global fiind prognozată să atingă un record de șapte trilioane de dolari în 2020.

“Globalizarea a fost o caracteristică definitorie a economiei globale încă din anii ’70. Cu toate acestea, volumul global de mărfuri tranzacționate a încetinit dramatic și chiar a stagnat în 2019. Având în vedere desființarea efectivă a mecanismului de soluționare a litigiilor din Organizația Mondială a Comerțului, în decembrie, ne putem aștepta la momente mai dificile pentru comerțul mondial”, spune Barret Kupelian, economist șef, PwC Marea Britanie.

Credem că te-ar interesa și: Corporatistul din Pipera

“Toate prognozele pentru România, inclusiv cea mai optimistă, de 4,1 la sută, ce aparține guvernului, indică o încetinire a ritmului de creștere economică pentru acest an față de anii anteriori, în linie cu tendința economiei globale. Prin urmare, un cadru legislativ stabil și predictibil, precum și investiții publice, mai ales în infrastructură fizică, ar putea contribui la activitatea economică. Din păcate, nivelul scăzut al încasărilor bugetare ca pondere în PIB și ritmul alert de majorare a cheltuielilor curente ale statului pun presiuni și limitează rolul politicii fiscal-bugetare în stimularea creșterii economice. În 2020, și cu atât mai mult în anii următori, ar trebui să aibă loc o consolidare a finanțelor publice prin îmbunătățirea colectării taxelor și recalibrarea cheltuielilor publice, pentru a crea un climat investițional favorabil”, arată Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Economiile mari vor continua creșterea în 2020

Conform scenariului de bază, prognoza PwC este că toate economiile mari vor crește în 2020. Activitatea economică a SUA se va extinde cu circa doi la sută, în linie cu rata sa potențială de creștere. Zona Euro va avea un ritm de creștere de circa unu la sută. Germania și alte economii sensibile la fluxurile comerciale globale vor deveni mai dependente de consumul intern ca sursă de creștere, în loc de exporturi și investiții nete.

Dintre economiile emergente, cea a Chinei ar putea avansa cu mai puțin de șase la sută. Conform ultimelor estimări ale FMI, 2019 a fost anul în care India a depășit Marea Britanie și Franța, și a devenit a cincea cea mai mare economie a lumii. Dacă va menține această tendință, India va depăși Germania, până în 2025, și Japonia, înainte de 2030, și va ajunge a treia economie a lumii, după SUA și China.

Numărul de locuri de muncă va crește

Economiile G7 vor continua să genereze aproximativ două milioane de locuri de muncă în acest an. Patru din cinci noi joburi din țările G7 vor fi create de SUA, Marea Britanie și Japonia. Pe măsură ce forța de muncă disponibilă din G7 devine tot mai puțină, câștigurile vor continua traiectoria ascendentă. În absența îmbunătățirii productivității, marjele de profit ale companiilor ar putea fi afectate.

Populația la nivel mondial continuă să crească, dar va fi tot mai îmbătrânită

În 2020, populația lumii va ajunge la 7,7 miliarde – o creștere de zece la sută față de 2010. China, India și Africa Subsahariană vor contribui cu circa jumătate din creșterea anuală a populației globale. Numărul persoanelor de peste 60 de ani va depăși un miliard, în acest an.

Alte previziuni pentru 2020

• Olanda are cele mai mari șanse să câștige campionatul Euro 2020 (Campionatul European de Fotbal UEFA).

• Nivelul crescut de automatizare în majoritatea industriilor va majora stocul operațional de roboți la peste 2,6 milioane.

• Mai mult de jumătate de miliard de oameni vor locui în cele mai mari 30 de orașe ale lumii. Cel mai mare oraș din lume, din punct de vedere al populației, va fi Tokyo, urmat de Delhi și Shanghai.

PwC este o rețea de firme prezentă în 158 de țări, cu mai mult de 276.000 de profesioniști ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanței fiscale și pentru afaceri. Ediția completă a Global Economy Watch – 2020 Predictions este disponibilă aici.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share