Financial Times: “Kövesi, femeia potrivită să devină procuror european. UE ar trebui s-o numească pe ea”

Foto: New Europe

“Majoritatea guvernelor UE, susținute de principalele partide politice din Parlamentul European, vorbesc adesea despre apărarea independenței judecătorești și a statului de drept, în interiorul clubului lor, format din 28 de națiuni. E timpul să-și transforme vorbele în fapte. UE este în plin proces de numire a primului șef al Procuraturii Europene nou-înființate. Ar trebui să aleagă persoana cea mai calificată pentru acest post: Laura Codruța Kövesi, un procuror curajos și distins, din România”.

Așa începe un articol publicat astăzi în Financial Times (FT) și asumat de redacția publicației de business. FT notează că, în calitate de șef al direcției anti-corupție din România, Kövesi a contribuit la condamnarea multor miniștri, parlamentari și primari, pentru fraudă, abuz în serviciu și alte infracțiuni.

Există câteva argumente solide în favoarea candidatului din România, consideră publicația. Unul extrem de important este acela că guvernul României, care s-a transformat, în scurt timp, într-un “abuzator al normelor și valorilor Uniunii Europene”, se opune vehement numirii sale. “Fără îndoială, și ceilalți doi candidați pentru această slujbă, din Franța și Germania, s-ar descurca bine. Dar nici unul dintre ei nu are experiența lui Kövesi de a conduce o luptă, dificilă și câteodată solitară, împotriva corupției politice profunde din țara sa”.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Eforturile lui Kövesi au inspirat milioane de compatrioți să ceară clasei politice să nu mai împiedice “decontaminarea” vieții publice din România. În acest fel, ea a devenit inamicul nr. 1 al PSD, partidul condus cu mână de fier de Liviu Dragnea. Grupurile din guvern și din sistemul judiciar românesc, care se opun reformei, sunt atât de disperate s-o împiedice pe doamna Kövesi să devină primul procuror-șef al UE, încât i-au “construit”, chiar luna aceasta, un dosar pentru abuz în serviciu, arată FT.

“Este încurajator faptul că două comisii ale Parlamentului European au recomandat, săptămâna aceasta, ca doamna Kövesi să fie numită în funcția de procuror-șef. Totuși, nu e nimic jucat. Guvernul României pune presiune asupra Consiliului, pentru a-i eroda șansele. Numirea sa ar pune liderii UE în poziția de a ignora dorințele ferm exprimate ale unui guvern care a ocupat președinția rotativă de șase luni a Consiliului UE, de la începutul lunii ianuarie. Din fericire, obiceiurile UE de a face compromisuri și de a ceda în fața voinței unui stat membru nu au mereu întâietate. În 2017, liderii UE au trecut peste obiecțiile guvernului naționalist polonez și au făcut o mișcare corectă, realegându-l pe Donald Tusk ca președinte al Consiliului UE. Ei ar trebui să aibă aceeași atitudine acum și să-i acorde funcția de procuror-șef doamnei Kövesi”, este concluzia redacției Financial Times.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share