În fiecare an, McDonald’s produce peste 28.000 tone de pleavă de cafea. Aceasta este partea uscată a învelișului unei boabe de cafea, care nu se folosește în timpul procesului de prăjire. Pleava mergea direct la depozitele de deșeuri, însă Ford a hotărât să dea o întrebuințare acestor deșeuri.
Aproape 140 de milioane de tone de deșeuri solide au fost trimise către depozitele de deșeuri din SUA, în 2017. Atunci când deșeurile ajung la un depozit, se creează o grămadă de gunoi imensă, care este imposibil de recuperat. Iar incinerarea lor creează dioxid de carbon și alte emisii de gaze cu efect de seră, dăunătoare pentru mediu. Unele dintre aceste materiale nu ar trebui să ajungă în depozitele de deșeuri. Un astfel de material ar fi și pleava de cafea.
McDonald’s s-a asociat cu echipa de cercetare a Ford, care deja folosea agave, grâu, roșii și chiar subproduse din denim, pentru a face piese auto. Echipa a descoperit că și pleava poate fi folosită pentru fabricarea pieselor auto. Ea folosește în special la piesele ce trebuie să reziste la temperaturi ridicate, precum farurile și capacele bateriilor auto.
Credem că te-ar interesa și: Scrisoare deschisă recrutorilor
Când pleava este încălzită la temperaturi ridicate și amestecată cu plastic și alți aditivi, se transformă într-un material ce poate fi apoi turnat în diverse forme. Nu numai că asta scade numărul de deșeuri ce se vor duce la depozite, dar acordă și o utilitate de care beneficiază direct vehiculele Ford.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
Farurile Ford erau formate până acum din plastic și talc, un mineral care trebuie minat. Pleava de cafea înlocuiește o parte din talc, ceea ce face ca mașina să fie cu 20 la sută mai ușoară. La modelarea plevei se folosește cu 25 la sută mai puțină energie și, în plus, componenta de pleavă îndeplinește toate cerințele de durabilitate și performanță și poate rezista la temperaturi ridicate mai bine decât talcul.
Cum transformă Ford pleava de cafea în faruri pentru mașinile sale
Totul începe acolo unde boabele de cafea sunt cultivate – America de Sud. Cafeaua este colectată și expediată la prăjitoare. Când mașinăriile prăjesc boabele de cafea, pleava se desprinde. Este colectată și livrată spre Competitive Green Technologies, o companie de biotehnologie din Ontario, Canada. Aici se amestecă pleava de cafea și plasticul.
Materialul mixt este livrat apoi către compania Varroc, care modelează și asamblează farurile. Printr-un proces numit turnare prin injecție, bucăți de plastic și calupuri de pleavă sunt combinate într-o mașinărie. Materialul este încălzit și amestecat, apoi injectat într-o matriță și pus sub presiune, formând astfel aspectul piesei. Fiecare far ia 30-60 de secunde pentru a se forma. Ultimul pas este livrarea farurilor către Ford, unde se montează pe mașini. Ford a început să instaleze farurile pe mașinile sale Lincoln Continental în decembrie 2019 și are în plan să facă acest lucru și cu alte modele.
Dar acest lucru nu elimină în totalitate problema mediului. La sfârșitul vieții unei mașini, unele piese vor ajunge totuși în depozitele de deșeuri, deoarece acestea sunt tot din plastic. De aceea, Ford și McDonald’s planifică reducerea deșeurilor prin înlocuirea plasticului tradițional cu plastic reciclat. Ford speră să aibă plastic 100 la sută reciclat și durabil pe vehiculele sale, până în 2035. În plus, încearcă să folosească și alte deșeuri McDonald’s, precum cojile de portocale și cartofii.