Linia de asistență pediatrică Peditel dezvoltă o aplicație mobilă ce va permite și apeluri video și se transformă într-un hub de telemedicină

Singurul serviciu de asistență pediatrică telefonică gratuită în regim non-stop din România dezvoltă propria aplicație mobilă, care va integra actuala soluție, dar va adăuga și posibilitatea de apel video și chat cu medicul, o secțiune cu dosar medical pentru fiecare copil, unde părintele poate să încarce diferite analize medicale, și e-rețeta cu care părintele să meargă în farmacie și să ceară dozele recomandate.

Odată cu aplicația care va fi disponibilă din martie în platformele Android și iOS, Peditel devine un hub de telemedicină pediatrică și își propune să ajungă la 300.000 utilizatori în următorii doi ani. “Practic, medicul pediatru va putea fi contactat prin apel telefonic, apel video sau mesaje scrise prin chat și va dispune de un dosar medical al pacienților. Părinții pot încărca documente medicale relevante consultației. În plus, au la dispoziție inclusiv carnetul virtual de vaccinare, care îi notifică în privința vaccinurilor obligatorii conform vârstei copilului, și acces la resurse educaționale, precum webinarii, articole, broșuri, video, în alte opt specialități medicale – Logopedie, Kinetoterapie, Nutriție, ORL, Cardiologie, Ortopedie, Psihoterapie, Neurologie pediatrică”, precizează Cristina Grigore, director executiv Fundația Părinți din România, fundația prin care funcționează, de șapte ani, serviciul Peditel.

Potrivit Cristinei Grigore, unicitatea acestui serviciu vine tocmai din abordarea integrată – triaj medical, educare, informare, sfaturi medicale competente, pe toate palierele medicale ale vârstei 0-18 ani, inclusiv creșterea copilului (puericultura), pentru situații ce nu pun viața copilului în pericol.

Strict tehnic, Peditel este un call center pediatric, ce utilizează un soft medical care permite conectarea unui număr nelimitat de utilizatori. Apelurile sunt preluate în ordinea cronologică a intrării în centrală. Printr-un apel la numărul 1791, orice părinte este îndrumat de un medic specialist cum să intervină pentru ameliorarea simptomelor, în cazul unor boli uşoare ale copilului. Serviciul dispune de o echipă de medici specialiști și medici primari, care utilizează 26 de protocoale medicale, cu cele mai frecvente probleme de adresare ale copilului mic, de la febră, vărsături, diaree și până diferite accidente casnice sau chiar traumatisme craniene. În prezent, 17 medici asigură permanența Peditel.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

De la lansare, peste 300.000 de copii au fost ajutați de serviciul Peditel. De la 6.848 de apeluri în primul an de funcționare, Peditel a ajuns să preia, șapte ani mai târziu, în medie, 7.000 de apeluri lună. Media zilnică a fost anul trecut de 230 apeluri, dar au fost zile când s-au înregistrat și aproape 500.

Durata media a apelului de fost de 6,5 minute, iar soluțiile oferite au fost în principal sfaturi medicale aplicabile acasă (peste 79 la sută).  Pentru 12 la sută dintre solicitări, apelanții au primit recomandarea de a face un consult medical de specialitate, șase la sută au fost redirecționate în maximum două ore către Unitățile de Primiri Urgențe și doar pentru 1,77 la sută dintre solicitări, 1.475 de cazuri, a fost necesară apelarea la 112 și solicitarea unei ambulanțe cu medic. Cele mai frecvente probleme medicale care au necesitat sfatul medicului au fost stările febrile (26 la sută), diareea (14 la sută) și vărsăturile (nouă la sută).

Cum solicitările de consultaţii medicale la telefon cresc de la an la an, iar Peditel crește mai rapid decât poate acoperi capacitatea de finanțare, fondatorii caută parteneri strategici cu care să digitalizeze accesul părinților la serviciile oferite. Aplicația mobilă care va fi funcțională din martie țintește în primul an de la lansare cel puțin 100.000 de utilizatori, dintre care 10.000 de plătitori de abonament pentru versiunea Premium, o echipă de 20 de medici specialişti pediatrici, care să asigure permanență, și trei parteneri strategici.

“Până în 2023, ne propunem să ajungem la 250.000-300.000 de utilizatori, 40-50 de medici și 3.000 de plătitori de abonament Premium lunar. Anul viitor, vrem să adăugăm și o componentă de training și formare internațională în pediatrie, cu participarea unor experți internaționali, și formarea de competențe medicale pentru medicii pediatri și de familie, pentru a profesionaliza breasla, și formare privind comunicarea cu pacientul și situațiile de criză”, spune Cristina Grigore.

Peditel este unul dintre cele cinci proiecte ce fac parte din a doua ediție a acceleratorului Innovators for Children, program dezvoltat de Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu Impact Hub Basel și Fondation Botnar, prin care startup-uri și ONG-uri primesc mentorat, resurse și finanțare pentru a dezvolta soluții tech ce contribuie la wellbeing-ul copiilor.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share