Manager austriac de top: România este școala care te face un lider mai bun

Foto: Allianz-Tiriac Asigurări

În opinia lui Rémi Vrignaud, care a condus, timp de patru ani, Allianz-Țiriac Asigurări, numeroasele situații neprevăzute cu care se confruntă managerii din România îi transformă pe aceștia în lideri mai creativi și deschiși pentru inovație decât colegii lor din Occident.

Marea diferență pe care a observat-o Rémi Vrignaud, între managerii din România și cei din vestul Europei, este faptul că agenda primilor este „vie” în fiecare zi, în vreme ce calendarul unui CEO din Vest este stabilit, de cele mai multe ori, cu multe luni în avans. În Germania, unde muncește acum fostul CEO al Allianz-Țiriac, totul este mai predictibil, mai transparent. Din septembrie, Vrignaud este șeful cancelariei șefului Allianz Group, după un mandat de patru ani în fruntea Allianz-Țiriac Asigurări.

„Eram de foarte puțin timp în România. Abia fusesem investit ca CEO al Allianz-Țiriac. Mă aflam la Timișoara, în timpul săptămânii, într-o vizită de business. Unul dintre colegii de la București m-a sunat să-mi transmită că directorul ASF voia să fiu la el în birou în ziua respectivă – fără să întrebe unde eram sau ce program aveam. Era pentru prima oară când mă confruntam cu o astfel de solicitare. În câteva ore, eram deja la București. Agenda mi se modificase complet. În doar o zi de lucru, am fost nevoit să-mi exersez agilitatea și să-mi adaptez calendarul la programul autorității financiare, să dau un examen de diplomație în relația directă cu directorul ASF și să apelez la creativitate, să inovez în procesele de lucru, pentru că agenda profesională mi s-a modificat radical în urma unui singur telefon”, scrie Rémi Vrignaud, într-o postare pe Linkedin.

Într-un mediu economic hiper-dinamic, tot mai globalizat și intens digitalizat, liderul de școală românească are niște avantaje uriașe. Dobândește abilități de care ceilalți membrii ai organizației au nevoie – și spun acest lucru din experiența unui CEO abia trecut prin această școală.

Rémi Vrignaud

Head of CEO Office Allianz SE @ Allianz Group

Rémi Vrignaud consideră că dinamismul mediului de afaceri, neprevăzutul și lipsa unor reguli ferme cer din partea unui lider foarte multă agilitate și capacitate de adaptare. În plus, în România, mediul privat de business este într-o permanentă relație de inter-dependență cu cel politic. Relațiile personale cu autoritățile sunt mult mai sensibile, și chiar relațiile cu colegii și partenerii de business, iar românii – în orice poziție s-ar afla – primesc feedback-ul foarte personal. Din aceste cauze, în calitate de lider, ai nevoie să dezvolți rapid și să-ți pui în valoare abilitățile diplomatice și de comunicare, susține Rémi Vrignaud.

Potrivit acestuia, în România are mai mult succes liderul de tip antreprenorial, mult mai potrivit vremurilor în continuă schimbare, pe care le trăim astăzi, decât liderul procedural – stabil, eficient, dar destul de rigid -, întâlnit tot mai des în Vestul Europei. „Mediul de business este în continuare unul instabil. Dar și mult mai puțin dezvoltat decât pe piețele occidentale. Dacă lucrurile merg bine, poți implementa lucruri mari, într-un timp incredibil de scurt – și poți acumula foarte repede o experiență extraordinară. Dacă lucrurile merg prost, totul se poate dărâma într-o singură clipă. În România, prioritățile unui lider se pot schimba zilnic. Toate aceste situații neprevăzute cer foarte multă creativitate și, la sfârșitul zilei, deschidere pentru inovație. Calitățile enumerate mai sus construiesc portretul unui nou tip de lider: foarte agil și flexibil, diplomat și atent la relațiile cu oamenii, creativ și dispus să inoveze în fiecare zi, pentru binele organizației pe care o conduce”.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share