Premieră medicală în sud-estul Europei: primele intervenții de chirurgie cardiacă, efectuate cu ajutorul robotului chirurgical

Echipa medicală chirurgicală a Spitalului Monza a adus în premieră în România, dar și în sud-estul Europei, chirurgia cardiovasculară robotică. Medicii spitalului au realizat primele intervenții de chirurgie cadiacă cu ajutorul celui mai performant robot chirurgical, Da Vinci Xi.

Spitalul Monza dispune de două echipe chirurgicale, coordonate de Dr. Theodor Cebotaru și Dr. Lucian Dorobanțu, care efectuează intervenții cardio-vasculare minim invazive. Până acum, la Spitalul Monza s-au efectuat peste 1.000 de astfel de intervenții, iar chirurgia robotică reprezintă pasul firesc ce urma în chirurgia cardiacă.

Pentru pacient, cel mai important avantaj este reducerea dimensiunii inciziei, deci o traumă redusă, o spitalizare de scurtă durată și un aspect estetic îmbunătățit. Pentru chirurg, marele avantaj este precizia cu care poate face intervenția. Robotul îi poate reda, în timp real, imagini 3D de înaltă rezoluție, și se pot executa mișcări la 360 de grade, printr-un orificiu de câțiva centimetri. La acestea se adaugă siguranţa, precizia şi posibilitatea măririi unor imagini de până la 20-30 de ori, când este necesar.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Aceste tipuri de intervenții se fac în numai șapte centre din Europa Occidentală. Spitalul Monza devine, astfel, primul Centru de Excelență din sud-estul Europei, în care se face chirurgie cardiacă cu ajutorul robotului chirurgical.  

Articolul anterior

Studiu: Optimismul managerilor din România, în cădere liberă

Articolul următor

UMF Iaşi, singura universitate de medicină din România, în The Times Higher Education University Impact Rankings

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share