Psiholog: “În sistemul actual de învățământ, încă funcționează educația punitivă, în care elevul este pedepsit pentru ce nu știe, nu valorificat pentru ce știe”

Pentru copiii care fac tranziția de la gradiniță (unde accentul se pune mai mult pe distracție) la școală (unde apar reguli noi, neștiute până atunci de unii elevi), acest moment unic în viața lor poate fi copleșitor și stresant. Unii sunt încântați de ideea de colegi noi, litere, cifre, dar, în același timp, alții devin speriați de perspectiva temelor sau a noilor colegi, atrage atenția psihologul Lenke Iuhoș.

Potrivit acesteia, conceptul de școală s-a modificat odată cu timpul, iar adevărata schimbare s-a petrecut după Revoluția Industrială, când oamenii erau pregătiți să fie “unelte” (să deprindă automatisme), și mai puțin să gândească liber, să aibă idei revoluționare. Această nouă paradigmă se păstrează și în ziua de azi, când elevul este copleșit de numărul mare de informații, încă din prima zi de școală, iar asta îi poate schimba brutal percepția despre lume și viață.

“Școlile din România ar trebui să promoveze sisteme de valori pro-sociale și să construiască adevărate caractere, dar, din păcate, în sistemul actual de învățământ încă funcționează educația punitivă, în care elevul este pedepsit pentru ceea ce nu știe, nu valorificat pentru ce știe. Din nefericire, unii profesori încă mai punctează – și o fac mult prea ușor – un scurt moment de neatenție sau de necunoaștere, și etichetează acel moment ca fiind nivelul general de cunoaștere al elevului. În școală, ca în viață, oamenii au momente mai bune sau mai rele, sunt mai încrezători sau mai emoționați, mai fericiți sau mai triști, iar societatea sau profesorii ar trebui să recompenseze mai des momentele bune, deoarece în cazul educației vorbim de continuitate. Consider că prima și cea mai importantă lecție, pe care trebuie să o învețe un elev, este lecția omeniei: încurajați să fie respectuoși, iubitori, empatici, să aibă o gândire critică, să nu se teamă să-și exprime liber gândurile și sentimentele, iar pe acest fundament sănătos să se construiască educația lui cognitivă”, explică Lenke Iuhoș (foto).

“Să venim cu drag la școală!”

Uniunea Europeană a lansat sloganul “Să venim cu drag la școală”, în încercarea de a încuraja sistemele educaționale europene să adopte un stil prietenos de educație, în schimbul unuia înfricoșător și traumatizant pentru elevi. “Un elev încurajat, lăudat, apreciat – chiar dacă are și părți negative – va veni cu drag la școală și va dori să-și schimbe comportamentele negative. Se va simți apreciat, iubit, respectat, iar acest lucru se numește motivație. Elevii au nevoie să se simtă în largul lor la școală, să nu le fie frică să pună întrebări dacă nu știu și să răspundă liber, fără teama de a fi certați sau pedepsiți de profesori, dacă nu au răspuns corect”, conchide psihologul Lenke Iuhoș.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share