Aproape 620.000 de femei sunt acționare sau asociate în companii active pe piața din România, cu 12 la sută peste nivelul din 2020 și cu 43 la sută mai multe decât în 2015, arată datele de la Registrul Comerțului, analizate de specialiștii KeysFin, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.
„Cifra reprezintă 36 la sută din totalul acționarilor și asociaților din România. Dacă adăugăm și titularele de PFA/ Întreprinderi individuale/ Întreprinderi familiale, ajungem la circa 805.000 de doamne implicate direct în afaceri”, spune Diana Florescu, analist economic KeysFin.
Potrivit analizei KeysFin, care a analizat firmele ce și-au raportat rezultatele la Ministerul Finanțelor în 2023, circa 341.000 de companii locale (37 la sută din total) sunt controlate majoritar de femei (≥50 la sută din capital). Cifra de afaceri a acestor companii a fost de 342 miliarde de lei (circa 70 miliarde de euro) și constituie în jur de 13 la sută din total în 2023.
- Angajatorii din străinătate au început recrutările pentru sezonul de vară: +1.800 joburi disponibile pe eJobs pentru românii care vor să lucreze în afara țării
- Piața muncii în România, în 2025: criza de personal, principala bătaie de cap pentru recrutori
- Tchibo Brands România își mută birourile în Business Garden Bucharest
Business-urile în care activează româncele, ca acționar sau asociat majoritar (≥50 la sută), au, în medie, trei salariați, un rezultat net mediu de 104.000 de lei și o cifră de afaceri de peste un milion de lei. 95 la sută dintre ele erau microîntreprinderi în 2023.
Româncele au controlat 98,3 la sută dintre companiile locale cu acționariat feminin, dar nu sunt singurele femei în topul naționalităților. Sunt urmate de investitoare din China, Italia, Germania și Moldova, cu ponderi cuprinse între 0,3 și 0,1 la sută din total. Femei din peste 100 de țări sunt acționar sau asociat direct în companii din România.


Topul sectoarelor atractive pentru românce
După numărul de companii, româncele sunt acționar sau asociat majoritar (≥50 la sută) la firme din comerț (99.000), activități profesionale (46.000) și industria prelucrătoare (28.000). Ca pondere în total număr de companii, topul se modifică în sănătate & asistență socială (63 la sută din total), educație (58 la sută) și hoteluri & restaurante (57 la sută).
După cifra de afaceri cumulată, doamnele au preferat business-uri în comerț (147 miliarde de lei), industria prelucrătoare (42 miliarde) și construcții (40 miliarde). Ca pondere în total cifră de afaceri, topul se modifică în educație (47 la sută din total), sănătate & asistență socială (39 la sută) și hoteluri & restaurante (32 la sută), în 2023.
Topul sectoarelor în care româncele câștigă cel mai mult
În ultimii cinci ani, salariul mediu brut local a crescut cu 45 la sută și a ajuns la 7.233 lei, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Diferența dintre veniturile obținute de femei și bărbați, luând în considerare salariul mediu brut, s-a majorat de la 2,4 la sută, în 2019, la 5,5 la sută, în 2023.
Româncele au înregistrat cele mai mari venituri brute în IT&C, cu o medie de 12.197 de lei, energie & gaze (12.046) și industria extractivă (11.400). Femeile care lucrează în hoteluri & restaurante au cele mai mici venituri, cu un salariu mediu lunar de 4.075 lei în 2023.
În unele domenii, femeile sunt mai bine plătite decât bărbații. Pe primele locuri se află serviciile administrative & suport, unde româncele câștigă cu 17 la sută mai mult și ajung, în medie, la 6.214 de lei brut lunar, industria extractivă (+16,7 la sută), construcții (sector în care numărul angajatelor este de șase ori mai mic decât cel al bărbaților – 53.000), administrație publică (+7 la sută) și energie & gaze (+3 la sută).
Cel mai mare decalaj salarial înregistrat se regăsește în intermedieri financiare și în industria prelucrătoare, sectoare în care bărbații câștigă în medie cu 25, respectiv 20 la sută mai mult decât femeile.
Al treilea cel mai redus decalaj salarial între femei și bărbați din UE
„Nu sunt multe topuri ce plasează favorabil România pe primele locuri în Uniunea Europeană, însă în 2022, potrivit datelor Eurostat, am înregistrat al treilea cel mai mic decalaj salarial pe criterii de gen, de 4,5 la sută, imediat sub liderul la nivelul de trai (măsurat după salariul minim), Luxemburg, care a înregistrat pentru a doua dată în istorie un decalaj salarial negativ, de -0,2 la sută. Înseamnă că doamnele din Luxemburg angajate în industrie, servicii și construcții (sunt exceptate administrația publică, apărarea și asigurările sociale) au fost, în medie, mai bine plătite decât bărbații”, arată Diana Florescu.
La polul opus, state mai dezvoltate din punct de vedere economic precum Estonia, Austria sau Cehia au diferențe semnificative între salariile bărbaților și cele ale femeilor, de 18-21 la sută.
DESPRE KEYSFIN
Oferă soluții 100 la sută digitalizate pentru verificarea mediului de business, cu date financiare și juridice, rapoarte, grafice și analize actualizate la zi despre companiile din România și din străinătate, pentru reducerea riscului comercial. Cu un portofoliu de peste 700 de clienți, este unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România. Deține și aplicația KeysFinder, prin care utilizatorii pot accesa ușor și rapid situații financiare, indicatori și informații juridice de la peste cinci milioane de entități economice din România, direct de pe telefonul mobil.