În România, 6 din 10 companii au probleme cu digitalizarea

Dacă ar fi să stăm în fața unei hărți a digitalizării în Europa, cu greu am identifica România. Geografia răspândirii digitalizării pare să ne ocolească. În mediul de business există insule care se remarcă prin implementarea soluțiilor digitale, așa cum o arată studiul Barometrul digitalizării în companiile din România, realizat de compania de consultanță Valoria, în parteneriat cu Doingbusiness.ro.

Elena Badea

Managing Partner @ Valoria

Potențial există, trebuie doar să fie accesat, pentru că digitalizarea reduce costurile, simplifică procesele, crește eficiența operațională, măsoară mai bine performanțele companiei, ajută procesul decizional, crește competitvitatea companiilor românești. Cel puțin așa arată clasamentul beneficiilor, făcut de directorii exectivi și managerii care au răspuns la întrebările din studiul Valoria.

Companiile nu scapă de digitalizare

Digitalizarea este un fenomen de care nu va scăpa nici un model de afaceri și nici un domeniu de activitate. Chiar dacă în momentul de față mai sunt încă voci care susțin că nu toate industriile vor avea parte de digitalizare, evoluțiile tehnologice din Big Data și cloud, inteligență artificială, roboți și drone, Internetul lucrurilor (IoT) fac acest scenariu improbabil. În România, 35 la sută dintre companii spun că digitalizarea a avut deja o influență mare asupra lor și doar șapte la sută spun că nu a avut nici o influență.

În acest moment, 31 la sută dintre companiile din România spun că sunt încrezătoare în legătură cu digitalizarea deoarece au cunoștințele necesare pentru a naviga acest proces. Pe de altă parte, 61 la sută spun că au dificultăți legate de transformarea digitală. Dintre acestea, 39 la sută sunt (oarecum) neîncrezătoare că vor valorifica această tendință. Numai doi la sută dintre companii spun că nu au încredere că digitalizarea este bună pentru companie.

Totuși, digitalizarea este un proces dificil pentru companii. Dintre cele puternic influențate de digitalizare, 62 la sută sunt încrezătoare și consideră că au cunoștințele necesare pentru a parcurge acest proces, dar 38 la sută nu sunt în această situație. Procentele celor oarecum încrezătoare că vor valorifica această tendință sunt cele mai mari (27 la sută) în rândul companiillor care spun că au fost mediu influențate de digitalizare.

Nu există industrii imune la digitalizare

Pe fondul avansului tehnologic rapid, digitalizarea a devenit o prioritate pentru toate industriile, de multe ori schimbând radical modelele de business. Dar, în acest moment, doar 19 la sută dintre companiile din România consideră că modelele digitale de business au schimbat în foarte mare măsură industriile din care fac parte.

Numai 21 la sută dintre companii se așteaptă ca modelele digitale de afaceri să le transforme în foarte mare măsură industria în care activează, în următorii 1-3 ani, 38 la sută spun că modelele digitale de business le vor transforma în mare măsură industria, iar 27 la sută prevăd că modelele digitale de afaceri le vor afecta doar într-o oarecare măsură industria, în următorii 1-3 ani.

Este uluitor că numai 12 la sută dintre companiile din România consideră modele digitale de afaceri ca fiind o amenințare, iar 59 la sută se așteaptă ca aceste modele noi de business să le transforme industria, în următorii 1-3 ani.

Ce este important de înțeles?

Costul de oportunitate al digitalizării va fi scump pentru companiile locale conservatoare. Modelele de afaceri bazate pe digitalizare sau puternic influențate de aceasta se impun în tot mai multe industrii. Vor supraviețui și prospera cei care se vor reinventa. Schimbarea are tot mai puțină răbdare cu cei inadaptați, iar lipsa forței de muncă forțează companiile la digitalizare. Pe de altă parte, consumatorii stau tot mai mult cu ochii pe ceas și aleg furnizorii care le respectă această importantă resursă – timpul.

DESPRE VALORIA BUSINESS SOLUTIONS  

Este o companie de consultanță, training, și coaching. Misiunea sa este aceea de a transforma în valoare potențialul echipelor și organizațiilor. “Competența, încrederea, inovația și pasiunea sunt valorile pe care le susținem prin tot ceea ce facem. Credem în oameni și în aspirația lor de împlinire personală și profesională, și în dorința lor de a-și accelera potențialul”, spune Elena Badea, Managing Partner la Valoria.

DESPRE ELENA BADEA

Timp de 15 ani, a fost Director de Business Development si apoi Director de Marketing al unei companii internaționale de top, ce activează în Romania. Are o vastă experiență în business development, account management, marketing corporativ, operațional și marketing digital. A coordonat 43 de cercetări privind mediul de business și antreprenorial din Romania și s-a implicat în programe de formare și coaching pentru manageri și oameni de afaceri, dar și în proiecte de responsabilitate socială și educație. Publică frecvent articole în presa centrală din România și este invitată ca vorbitor la numeroase conferințe naționale pe teme actuale de marketing și business development.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share