România, vicecampioană mondială la turneul de sumo robotic din Japonia

Echipa românească Flex s-a clasat pe locul al doilea la All Japan Robot Sumo Tournament, competiție organizată în decembrie, la Tokyo, la care au participat 120 roboți din 25 de țări.

România a participat la campionatul mondial cu patru echipe. Flex a obținut cea mai bună clasare, imediat după cea a robotului Poloniei. Robotul autonom Cheetah, declarat al doilea cel mai bun la nivel mondial, este o mașină electrică autonomă în miniatură, realizată din aluminiu, titan și fibră de carbon, dezvoltată pentru a permite atacul și eliminarea robotului advers din ringul competițional.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Turneul mondial se desfășoară la clasa regină Mega Sumo, unde concurează roboți cu dimensiunea de 20×20 cm și greutatea de maximum trei kilograme. Echipa Flex, formată din ing. Adrian Gașpar, drd. ing. Andreea Beciu, drd. ing. Bogdan Istrate, drd. ing. Teodor Roșca, ing. Cristina Teodorescu, ing. Maria Laura Nichifor, ing. Marius Gîbu, ing. Ovidiu Marius Alexandru, ing. Robert Coțofană, urb. Suzana Neacșu, studenții Andrei Kovari, Mircea Zamfira și elevul Andrei Tudor, a înregistrat cel mai bun rezultat de până acum într-o asemenea competiție.

“După multă muncă și determinare, anul acesta am cucerit locul al doilea de pe podiumul din Japonia, cu cel mai nou dintre cei patru roboți ai echipei noastre. În lupte ne-am înfruntat cu roboți de ultimă generație, din Turcia, Polonia, Japonia și Egipt, și am reușit performanța de a fi extrem de competitivi. Pentru a realiza un robot care să se bată la titlul mondial, este nevoie de câțiva ani de muncă, cercetare, dezvoltare și investiții de mii de euro. Performanța implică mari sacrificii și mulți bani. Fără ajutorul sponsorilor privați, nu am fi avut șansa să ajungem campioni europeni și vicecampioni mondiali”, declară ing. Adrian Gașpar, unul dintre fondatorii echipei Flex.

Competițiile de sumo robotic ajută la dezvoltarea individuală a tinerilor ingineri, reprezintă o excelentă platformă de învățare și dezvoltare personală și îmbină cunoștințe din domenii precum matematică, informatică, automatică, programare și robotică. “Succesul vine la scurt timp după ce România a fost declarată vicecampioana Europei la securitate cibernetică. Cei 13 tineri talentați din Flex Team au demonstrat ambiția de a deveni din ce în ce mai buni, de la un an la altul, și ne-am bucurat să le putem fi aproape în tot acest drum, de la proiect până la locul al doilea în lume”, spune Mihaela Păun, vicepreședinte de vânzări și marketing la Bitdefender.

La competiție au mai participat echipele românești Evo Robotics, din București, și Balmotus și Specular, din Cluj-Napoca.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share