Sărbători fără restricții, dar cu inflație: pentru un salariat din cinci, prima de la angajator este esențială pentru cumpărăturile de Paști

Foto: Diana Polekhina

Spre deosebire de ultimii doi ani, anul acesta, angajații sunt liberi să-și facă planuri de sărbători, în contextul ridicării restricțiilor.

Provocarea din 2022 e ridicată de bugetul alocat pentru cumpărături, care este în scădere față de anul trecut și se bazează parțial pe prima de la angajator. Conform unui sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs, 55 la sută dintre angajați se așteaptă să primească o primă de Paști de la angajator, iar 47 la sută dintre ei speră să fie sub formă de bani. Alți zece la sută se așteaptă să primească tichete/ vouchere cadou, iar patru la sută – coșuri cu produse de sezon.  

Bonusurile și primele de sărbători sunt tot mai importante pentru angajați. Pentru 63 la sută dintre ei, bonusurile și primele reprezintă un criteriu esențial când aleg un angajator. Pentru alți 30 la sută, sunt binevenite, dar alte beneficii contează mai mult, și doar șapte la sută ar renunța la prime și bonusuri în favoarea altor beneficii.

Față de 2021, așteptările financiare ale angajaților au crescut. 17 la sută dintre ei se așteaptă ca suma primită anul acesta să treacă de 500 de lei, după ce, anul trecut, doar șapte la sută aveau această așteptare. Alți 30 la sută estimează că vor primi între 101 și 300 de lei, iar zece la sută se așteaptă ca prima să fie între 301 și 500 de lei. Opt la sută se așteaptă să primească mai puțin de 100 de lei, iar 35 la sută nu sunt siguri că vor primi.

Procentul celor care se bazează pe prima de la angajator a crescut mult față de anul trecut, ca dovadă a faptului că bugetul alocat coșului de cumpărături de Paști a crescut și el, marcat de inflație. 20 la sută dintre angajați au neapărată nevoie de acești bani, ca să se descurce de sărbători, iar pentru 55 la sută sunt niște venituri suplimentare binevenite, care îi ajută să susțină cheltuielile din această perioadă. 20 la sută nu depind de acest buget pentru cumpărăturile dorite, dar cred că prima este un semn de apreciere din partea angajatorului.

35 la sută dintre respondenți spun că bugetul alocat pentru sărbători (alimente, cadouri, distracție etc.) este mai mic decât anul trecut, 45 la sută vor cheltui la fel, iar 15 la sută vor aloca un buget mai mare. 90 la sută dintre ei vor cheltui cea mai parte a bugetului pentru alimente pentru masa de Paști și cinci la sută vor aloca un buget mai mare pentru cadouri.

40 la sută dintre angajați se vor relaxa acasă, iar 35 la sută vor petrece zilele libere în vizită la familie și/ sau prieteni. Câte cinci la sută vor merge într-o scurtă vacanță în țară (la munte, la mare etc.) și în oraș, cu familia sau cu prietenii, iar zece la sută nu au încă planuri.

Dintre cei care aleg să își sărbătorească acasă, 40 la sută spun că motivul este lipsa banilor suficienți pentru a călători, 30 la sută preferă această opțiune, iar zece la sută o fac din dorința de a economisi. Alți cinci la sută sau planuri de călătorii stabilite pentru alte ocazii, în timp ce doar cinci la sută stau acasă din teama de a călători, pentru a nu risca să se îmbolnăvească cu Covid-19.

Doar zece la sută dintre cei care s-au întors la munca de la birou se așteaptă ca angajatorul să organizeze o masă festivă, în timp ce 90 la sută nu cred că se va întâmpla asta.

Sondajul a fost efectuat între 25 martie și 15 aprilie pe un eșantion de 1.217 utilizatori de internet din România.

DESPRE BESTJOBS

Cu o experiență de peste 20 ani în domeniu, este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. În orice moment, aici sunt peste 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii, peste 40.000 de joburi și mii de freelanceri, agenți de recrutare sau specialiști în dezvoltare profesională și personală (coachi, mentori, terapeuți, avocați și alte tipuri de specialiști).

Articole din aceeași categorie
Total
1
Share