Sfătotștiutorul

Mă izbesc, de ani buni, de o categorie aparte și, din păcate, nu pe cale de dispariţie: SFĂTOTȘTIUTORUL. Îl întâlnesc la toate colţurile și prin toate proiectele.

Andreea Ciortea

Trainer @ Future Capital

Uneori, este sub acoperire, adicătălea se deconspiră abia la final, spunându-mi cum că n-am făcut bine ce-am făcut. Că, dacă așa și nu altfel, atunci aș fi dat lovitura și aș fi devenit super-star și milionar în dolari. Cum le zice el bine pe toate. Indiferent de domeniu.

Sfătotștiutorul e sută la sută pentru formă și zero pentru fond. Îl întâlnești, de obicei, la început și la final (de activitate). Dacă îi dai de lucru, dispare (întrucât este, de altfel, foarte prins cu mii de iniţiative mult mai importante). E pus la punct cu știrile de ultimă oră, erudit, studiat (eventual) prin străinătăţuri și cu gura mare la ședinţe. De fapt, s-a născut bătrân. E înţelept, un vraci în ale prelegerilor cu tâlc și, mai presus de toate, angajează abordarea interdisciplinară în toate sferele de activitate – de la băutul cafelei la indicatorii de performanţă (adică e mecanic – îi repară pe toţi și le rezolvă pe toate).

Atenţie, pericolul este iminent! La început, Sfătotștiutorul te ia prin învăluire. Îţi cântă și descântă de deochi și succes în afaceri, strategii cu final fericit și muncă în echipă. Se angajează să crească vânzările cu 50 la sută și să revoluţioneze strategia de afaceri, dar, deopotrivă, te și trage prietenește de mânecă și îţi spune întotdeauna, cu francheţe și sinceritate dezarmantă, câţi pași greșiţi ai făcut la stânga sau la dreapta. Sfârșești prin a-l aprecia sincer și a-l coopta în echipa ta. Punct. Te-ai fript! De-acum încolo, el/ea va deveni centrul universului tău și al nopţilor tale chinuite de nesomn, căci te-a-mpins șarpele să guști din pomul cunoștinţei binelui și răului. Nu ești tu de vină, n-aveai de unde să știi! Ba eu sunt de vină, prieteni, că n-am căscat ochii la timp și, cum concluzionez de nenumărate ori, sec și cu nodu-n gât, iar n-am ascultat de mama…

Lumea este împărţită în oameni care fac lucruri măreţe și oameni care își atribuie meritele. Încearcă, dacă poţi, să faci parte din prima categorie. Concurenţa este infinit mai redusă.

Dwight Whitney Morrow, diplomat american

Degeaba îmi încord tiroida și mă umflu precum curcanul, văitându-mă glu, glu, glu pe la toţi vecinii, că nu asta-i scăparea. Sfătotștiutorul are o armă secretă: violenţa simbolică. Cum face? Te manipulează după bunul său plac, asta după ce s-a asigurat că te ţine bine sub papuc și că el e, de fapt, șeful. Astfel, te trezești că-i urmezi sfaturile (că doar numai el știe cel mai bine ce și cum), că te pui câș și te cerţi cu toţi pentru el și că, până seara târziu, îi faci și lui treaba pentru care, cu siguranţă, tot el va primi laurii.

Așa că, dragă cititorule, înainte de-a te asocia, sub orice formă, cu un Sfătotștiutor, îmbracă-te în piele de elefant și roagă-l ingenuu, de exemplu, să:

1. scrie el raportul care tocmai trebuie predat mâine dimineaţă;

2. rămână câteva ore peste program și să calculeze bugetul pentru următorul proiect;

3. identifice soluţia optimă la toate cele pentru care tocmai ţi-a spus franc că nu le-ai făcut bine;

4. ia o decizie pe care să și-o și asume (și să dea cu subsemnatul);

5. povestească despre echipele în care a lucrat (probabil va vorbi mai mult despre propria persoană).

Cum tot păţitu-i priceput, vă spun că, probabil, personajul de veste-poveste descris ceva mai sus va dispărea fără urmă din viaţa dumneavoastră. Ce-i de făcut? Chef!

Articolul anterior

Cum să-ţi dezvolţi echipa prin team-coaching

Articolul următor

Oamenii potriviţi

Articole din aceeași categorie
Citește

Manager sau adolescentă?

Îmi iubesc meseria din multe motive, iar unul dintre ele faptul că întâlnesc fascinant de multe personalități. Aceste personalități…
Total
38
Share