Sibiu: Marile companii susțin învățământul dual, la Colegiul Tehnic Independența

(P) Învățământul dual tehnic de la Colegiul Tehnic Independența din Sibiu se mândrește cu două evenimente importante în acest an: intrarea pe piața muncii a primei generații de absolvenți și extinderea acestui tip de învățământ. Primul eveniment important a avut loc în vară, atunci când elevii din prima generație școliți în sistem dual în Sibiu au intrat deja în pâine și au fost angajați la companiile unde și-au făcut practica.

Când a fost introdus învățământul dual în Sibiu?

Învățământul în sistem dual funcționează în Sibiu de la începutul anului 2014, la Colegiul Tehnic „Independența”, în regim de unitate pilot, în conformitate cu Ordinul ministrului Educației nr. 3081, din 6 februarie 2014. În primăvara lui 2014, s-a întocmit proiectul planului de școlarizare cu specializări solicitate de cei cinci agenți economici parteneri și a fost necesară și solicitarea autorizării pentru unele dintre ele. Acțiunea a fost finalizată cu succes prin emiterea Ordinului de ministru nr. 3466 din 14 mai 2014.

În decembrie 2014, activitatea a demarat în baza unui protocol de colaborare, încheiat între Inspectoratul Școlar Județean, Colegiul Tehnic Independența, Asociația Româno-Germană de Formare Profesională, formată din Brandl RO, Odu Romania Manufacturing, Harting Romania Manufacturing, Marquardt Schaltsysteme, Wittenstein, cărora li se adaugă Primăria Municipiului Sibiu și Clubul Economic German Transilvania.

Ce este învățământul în sistem dual?

Învățământul dual se numește astfel deoarece procesul educativ se desfășoară pe două direcții și în două locuri de învățare: la școală se dobândesc cunoștințele teoretice, iar în fabrică are loc achiziția cunoștințelor și deprinderilor practice. Este cea mai răspândită formă de educație profesională în Germania, pe care o absolvă mai mult de jumătate dintre tineri, iar în România este forma de învățământ profesională a viitorului, cu o tot mai largă răspândire.

Învătământul profesional dual este înscris în sistemul de învățământ de stat gratuit și este susținut de Ministerul Educației Naționale. Tinerii care aleg să învețe o meserie în acest sistem beneficiază, față de programele obișnuite ale ministerului, și de un sistem bursier privat. Însă cel mai mare avantaj pe care agenții economici îl oferă este pregătirea tehnică direct în companii și prioritate în accesarea unui loc de muncă, după cei trei ani de studiu. Învățământul dual permite elevilor înscrişi la o școală profesională de stat să îşi formeze cunoştinţele practice în mediul real de muncă oferit de companii, să se familiarizeze cu mediul de muncă direct în firma care are nevoie de competențele elevului, ceea ce reprezintă un important atu la începutul vieții profesionale.

Care este durata școlarizării?

Durata pregătirii este de trei ani. În această perioadă se face tranziţia graduală de la acumularea cunoștinţelor teoretice înspre dobândirea abilităţilor necesare în activităţi practice. Pe parcursul celor trei ani, numărul orelor de practică este în creştere:

 • Anul I: 80 la sută ore teorie și 20 la sută ore practică în companii;
 • Anul II: 50 la sută ore teorie și 50 la sută ore practică în companii;
 • Anul III: 45 la sută ore teorie și 55 la sută ore practică în companii.

Iar din totalul numărului de ore alocate în total:

 • Anul II: 30 la sută cultură generală și 70 la sută pregătire de specialitate;
 • Anul III: 20 la sută cultură generală și 80 la sută pregătire de specialitate.

Câți elevi au absolvit în prima generație? Câți s-au angajat?

Prima promoție care a urmat cursurile de trei ani în sistemul dual, formată din 56 de elevi, a absolvit anul acesta. Din această promoție au absolvit 36 de elevi, dintre care 21 au avut contract de bursă și instruire practică cu agenții economici din cadrul Asociației. Dintre cei 21 de elevi, 14 au fost angajați la companiile în care au efectuat stagiile de practică. Absolvenții au semnat, în lunile iulie-august, contractele de angajare ce le asigură un start profesional de bun augur în companii multinaționale. Angajarea absolvenților demonstrează că proiectul învățământului dual a dat rezultate bune – procentul de angajare este de două treimi la finalizarea studiilor.

Ce semnificație are faptul că anul acesta a absolvit prima generație a învățământului dual la Sibiu?

Bianca Buta, Manager Resurse Umane la Marquardt România și membru al Consiliului Național pentru Educație Duală, face bilanțul primei generații: “Absolvirea cu succes a primei serii de la școala duală și angajarea lor în companii este un semn că proiectul educației în sistem dual este o reușită. Sistemul dual produce forță de muncă bine pregătită, conform cerințelor primite de la angajatori, iar pentru tinerii absolvenți reprezintă un avantaj enorm faptul că pornesc cu dreptul în profesie, ca angajați ai unor companii mari”.

Învățământul dual sibian se extinde

În paralel, în cursul acestui an, au fost semnate contractele de continuare și extindere a învățământului dual din Sibiu. Agenții economici care au contractat pregătirea în sistem dual, în parteneriat cu Colegiul Independența, pentru anul școlar 2017/2018, sunt:

Marquardt România (patru elevi în specializarea operator la mașini cu comandă numerică și sculer matrițer și șase elevi în specializarea electromecanic utilaje și instalații industriale). Marquardt va acorda elevilor burse, transport gratuit și masa la cantină; va organiza practica în atelierul special conceput și echipat, va pune la dispoziție tutori specializați și va acoperi costul echipamentelor de lucru și de protecție.

Brandl RO (șase elevi în specializarea operator la mașini cu comandă numerică și patru elevi pentru specializarea sculer matrițer). Brandl va acorda burse, va oferi gratuit masa și va plăti costul transportului la locul de practică. Va pune la dispoziție tutori specializați și echipamente de lucru și de protecție.

HARTING Romania Manufacturing SCS (doi elevi în specializarea electromecanic utilaje și instalații industriale, și patru elevi în specializarea sculer matrițer). Compania va oferi burse lunare, va pune la dispoziție tutori specializați și va acoperi costul echipamentului de protecție și al transportului până la locul efectuării practicii.

Wittenstein (patru elevi în specializarea operator la mașini cu comandă numerică și doi elevi în specializarea electromecanic utilaje și instalații industriale). Firma va acorda burse, pune la dispoziție un atelier școală, special creat împreună cu specialiști ai firmei din cadrul școlii duale din Germania, dispune de tutori specializați și va acoperi costul echipamentelor de lucru, de protecție și al transportului până la locul de efectuare a practicii.

ODU Romania Manufacturing (trei elevi în meseria de sculer matrițer și trei în specializarea electromecanic utilaje și instalații industriale). Va acorda burse lunare, va pune la dispoziție tutori specializați, va acoperi costul echipamentelor de lucru și protecție, transportul și masa. ODU Romania Manufacturing se numără printre susținătorii programului de training vocațional dedicat elevilor. ODU oferă elevilor un nivel înalt de formare profesională, într-un mediu de lucru dinamic, dotat cu echipamente moderne, pentru ca fiecare produs să fie fabricat la cele mai înalte standarde de calitate.

KUKA Systems a semnat contracte cu două colegii (patru elevi specializarea lăcătuși mecanici și șase elevi pentru specializarea operator la mașini cu comandă numerică). Va pune la dispoziție tutori specializați, va acorda echipamentele de lucru și protecție, asistența medicală și transportul elevilor.

Care sunt beneficiile școlii duale?

Parteneriatele instituțiilor cu companiile implicate în învățământul dual aduc o serie de beneficii importante pentru elevi. Companiile au format echipe de proiect, din care fac parte tutori de practică și traineri specializați, iar unele firme au realizat și echipat ateliere special pentru practică, dotate cu scule și aparatură de ultimă generație. Lucrările practice executate de elevi în atelierele școlii duale sunt supervizate de aceste echipe.

Beneficiile elevilor din programul Școala Duală:

 • Ateliere concepute special pentru elevi;
 • Truse de scule individuale;
 • Echipament de lucru personal;
 • Mentori și instructori profesioniști;
 • Transport gratuit;
 • Masă la cantină;
 • Burse lunare de 400 de lei: (200 de lei din partea statului, 200 de lei din partea companiilor);
 • Calificarea în meserii deosebit de căutate pe piaţa muncii;
 • Prioritate la angajare după absolvire, în companiile care i-au pregătit pe elevi.

Concluzie

Reprezentanții centrului de învățământ dual de la Sibiu invită elevii să se înscrie în această formă de învățământ în viitor: “Avem nevoie de oameni bine pregătiți, care să fie capabili să răspundă cerințelor pieței, iar mesajul nostru este ca tinerii să se îndrepte spre locurile unde se face și se învață meserie și unde li se oferă o șansă”.

Pentru înscrierea la clasele de învățământ dual, sunt necesare următoarele documente: fișa de înscriere în învățământul dual și foaia matricolă, eliberate de școala generală de proveniență a elevilor, copie după certificatul de naștere și cartea de identitate a elevului, copie după cartea de identitate a părinților sau a tutorelui legal și adeverința medicală. Detalii suplimentare se obțin la telefon 0269 221 806 și 0766 182 477, sau prin email, la independenta_77@yahoo.com.

După absolvire, elevii vor putea fi angajați în companiile unde au făcut practică și pot continua cariera, sau pot, în paralel, să își continue studiile, să dea examenul de bacalaureat și chiar să urmeze o facultate, dacă își doresc acest lucru.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share