Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), care reunește companiile producătoare de medicamente generice și biosimilare de pe piața locală, și-a desemnat conducerea pentru un nou mandat de doi ani.
Simona Cocoș, director general Zentiva România și Republica Moldova, a fost realeasă ca președinte al asociației la Adunarea Generală din 2 martie și se află la al doilea mandat. Din Consiliul Director mai fac parte Daniel Bran, vicepreședinte (director general Accord Healthcare România), Arina Gholmieh (director general Egis Pharmaceuticals România) și Thodoris Dimopoulos (director general Sandoz România).
În noul mandat, președintele APMGR va continua să susțină evoluția sistemului românesc de sănătate, creșterea accesului pacienților la tratamente moderne și pentru sustenabilitatea bugetelor publice.
- 7 din 10 angajați nu știu care ar trebui să fie salariul lor în funcție de experiență și competențe, dar 91% speră să fie plătiți corect
- Porsche Finance Group România numește primul CEO român – un angajat de peste 20 de ani în companie
- Școala informală de IT lansează o platformă dedicată celor care vor să învețe IT online, de oriunde, fără orar
“Misiunea și obiectivele APMGR sunt în totală concordanță cu nevoile pacienților, viitorul sistemului de sănătate și interesele strategice ale României. Medicamentele generice și biosimilare aduc democratizarea accesului la tratamente datorită prețului accesibil. Accesul pacienților la tratamente trebuie nu doar extins, ci mai ales protejat.
Problemele de disponibilitate ale medicamentelor, cele istorice, dar și cele din prezent, se vor suprapune peste presiunea sistemului de sănătate de a trata mai mulți pacienți, cu o speranță de viață mai mare, dar și mai bolnavi. În ultimii șase ani, valoarea consumului trimestrial de medicamente necondiționate a crescut cu 50 la sută. Principalele creșteri nominale le-au înregistrat citostaticele și antidiabeticele orale. Aceste creșteri pun presiune pe bugetul de sănătate.
Peste tot în lume, medicamentele generice și biosimilare au demonstrat capacitatea de a genera economii de cost considerabile pentru bugetele publice, resurse financiare disponibile ce pot trata mai mulți pacienți. România este încă foarte departe de acest câștig. O parte din soluție este eliminarea barierei la intrare pe piață și adopția într-un procent crescut a medicamentelor generice și biosimilare. Politicile de sănătate și reglementările trebuie să evolueze pentru ca milioane de pacienți să beneficieze de dreptul la sănătate”, declară Simona Cocoș.
Potrivit APMGR, în toată lumea, medicamentele generice și biosimilare reprezintă soluția pentru creșterea accesului la tratament farmaceutic. În România, pentru a avea un sistem de sănătate la nivel european, trebuie să luăm drept exemplu soluțiile identificate la nivel european, unde, prin încurajarea consumului de medicamente generice, a fost îmbunătățit accesul la asistență medicală de înaltă calitate pentru un număr mai mare de pacienți, în condiții de eficiență sporită a cheltuielilor publice.