Studiu: Închiderea școlilor va reduce veniturile copiilor când vor deveni adulți

Copiii care nu au putut merge la şcoală din cauza pandemiei riscă să suporte consecinţele timp de mai mulţi ani, inclusiv prin câştiguri mai mici, pentru că îşi vor termina educaţia mai devreme, arată un studiu publicat de centrul de cercetare VoxEU.

Studiul utilizează un model de calcul ce arată că, în cazul copiilor care nu au putut merge la şcoală, în primii ani ai copilăriei, ponderea celor fără o diplomă de studii universitare scade cu 2,6 la sută, iar proporţia celor care abandonează liceul creşte cu 4,1 la sută. Pe termen lung, ei riscă o diminuare medie salarială cu unu la sută.

Copiii suferă şi ca urmare a veniturilor pierdute de părţi în perioada crizei coronavirusului, susţin economiştii Nicola Fuchs-Schundeln, Dirk Krueger, Alexander Ludwig şi Irina Popova. Cu toate acestea, incapacitatea copiilor de a merge la şcoală este responsabilă pentru 90 la sută din veniturile pierdute. “Închiderea şcolilor şi grădiniţelor sunt măsuri cu costuri potenţiale foarte mari. Ele au consecinţe negative semnificative pe termen lung asupra capitalului uman şi bunăstării copiilor afectaţi, în special pentru cei care provin din medii dezavantajate socio-economic”, susţin autorii studiului.

Chiar dacă, în multe cazuri, orele au fost mutate pe Internet, pentru a compensa închiderea şcolilor din Europa şi SUA, un studiu efectuat de universitatea UCL din Londra a descoperit că o cincime dintre copiii din Marea Britanie nu au făcut teme acasă, notează Agerpres.

Mai multe ţări europene au introdus recent noi restricţii pentru a opri răspândirea coronavirusului, însă de data aceasta şcolile au rămas, în mare parte, deschise. “Această reducere a acumulării de capital uman este posibil să încetinească perspectivele de creştere pe termen lung ale ţărilor, în special în cazul celor ale căror economii au o utilizare intensivă a capitalului uman, cum sunt SUA şi Europa”, susţin autorii studiului VoxEU.

Articolul anterior

Un business "dulce": Fika18, prima croissanterie din România, intră în portofoliul antreprenorilor din spatele Cereal Crunch

Articolul următor

Sibiu: Italienii de la Asolo își mută fabrica de încălțăminte montană premium

Articole din aceeași categorie
Citește

Admiterea la ASE, de la A la Z

Academia de Studii Economice (ASE) din București, liderul învățământului superior economic și de administrație publică din România, scoate…
Total
20
Share
Close