Lipsa unei separări clare între muncă și casă este văzută, de departe, drept cel mai mare dezavantaj de a lucra de acasă (mai mult de 40 la sută dintre respondenți spun asta), arată un studiu realizat de compania de cercetare și analiză Zymetria, în numele Skanska, în România, Polonia, Cehia și Ungaria.
Viața socială limitată și monotonia reprezintă alte dezavantaje. Fiecare a patra persoană se plânge de costurile crescute ale facturilor și ale întreținerii casei și de lipsa echipamentelor și a infrastructurii de care dispuneau la birou. Circa o treime dintre respondenți declară că le lipsește posibilitatea de a lucra de la birou. În România, această dorință este chiar mai mare, aproape jumătate dintre românii din studiu au spus că resimt nevoia de a lucra de la birou.
Fără birou, fără conexiune
Oamenii care au copii mici sunt mult mai predispuși în a se plânge de limitările desfășurarii lucrului de acasă față de posibilitățile oferite într-un spațiu de birouri. Angajații care lucrează în echipă merg la birou mult mai des. Dintre respondenții care merg zilnic la birou, 68 la sută lucrează în echipă. Ei sunt de părere că munca de acasă este mai puțin eficientă. Lipsa discuțiilor “face-to-face” este menționată mult mai des ca un dezavantaj al biroului de acasă în România, față de alte țări (37 la sută, față de 30 la sută pentru Europa Centrală și de Est (ECE).
Jumătate dintre respondenții din România s-au întos la birou
În România, procentul persoanelor care au lucrat de acasă, în primul val al pandemiei, a scăzut semnificativ în ultima perioadă, iar numărul celor care merg zilnic la birou a ajuns la 51 la sută. Confortul mintal al lucrului de la birou este apreciat de angajații din ECE, care au copii (aproape o treime din totalul de 19 la sută) și de cei care trebuie să împartă o cameră acasă cu copiii lor (45 la sută din totalul de 19 la sută).
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
Cei care lucrează la birou apreciază faptul că asta le permite să facă distincția între muncă și viața privată. „Posibilitatea de a merge la birou, de a lucra în echipă, de a comunica, de a fi cu colegii lor, reprezintă o parte valoroasă a vieții de zi cu zi și le permite angajaților să-și mențină eficacitatea, creativitatea și confortul mintal. Sentimentul de apartenenţă şi relațiile umane sunt alterate în mediul online”, spune Anne-Marie Diaconu, Leasing & Asset Management Director la divizia de dezvoltare comercială a Skanska în România.
Răspunsurile studiului au fost colectate de la 1.200 de angajați din clădiri de birou. Din numărul total al persoanelor intervievate, în martie 2020, în timpul primului val al pandemiei, 39 la sută mergeau zilnic la birou. Procentul lor a crescut la 49 la sută. În Romania, procentele au urcat de la 38 la sută, în martie 2020, la 51 la sută, în prezent.