Studiu: Un român din doi visează să fie antreprenor sau freelancer

Pentru 48 la sută dintre români, cariera ideală înseamnă să fie antreprenori sau freelanceri, doar 36 la sută sunt mulțumiți de statutul de angajat full-time, iar 6,2 la sută ar fi fericiți dacă ar putea lucra doar part-time, arată un studiu eJobs.

Pe de altă parte, aproape 60 la sută cred că e mai greu să fii antreprenor decât angajat. Cei mai mulți și-ar deschide un business în Alimentație/ HoReCa, Vânzări, Agricultură și Educație/ Training. “Statutul de antreprenor păstrează în continuare o aură de miraj pentru o parte tot mai mare dintre români. Deși sunt conștienți că nu este neapărat ușor, ba dimpotrivă, visează ca, la un moment dat, să-și deschidă propria afacere sau să lucreze ca freelanceri. Această dorință este generată, în principal, de o nevoie mai mare de libertate și autonomie. Cu toate acestea, doar 12 la sută dintre participanții la studiu sunt acum antreprenori sau freelanceri”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Când vine vorba de avantajele vieții de antreprenor, șapte din zece români pun pe primul loc faptul că ar putea să lucreze într-un domeniu de care sunt cu adevărat pasionați. Alte beneficii menționate sunt libertatea de a-și alege singuri echipa cu care să lucreze, faptul că nu ar avea șefi sau că ar câștiga mai mulți bani. Doar 37 la sută cred că statutul de antreprenor le-ar oferi mai mult timp liber, pe care să-l petreacă alături de familie și de prieteni.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

“Studiul arată că românii au început să fie mult mai calibrați la ce înseamnă, de fapt, să ai o afacere. Da, ai mai multă libertate, dar această libertate vine cu un preț și nu trebuie confundată cu mai mult timp liber. 53 la sută dintre participanții la studiu sunt conștienți de faptul că ar munci mai mult decât în calitate de angajat. Nici în privința veniturilor nu sunt complet relaxați. Chiar dacă, în principiu, de la un anumit punct de dezvoltare a afacerii, câștigurile ar trebui să fie mai mari decât atunci când lucrau într-o companie, riscul de a nu avea siguranța unui venit constant, lună de lună, îi sperie pe cei mai mulți”, adaugă Bogdan Badea.

Cei care nu sunt atrași de perspectiva antreprenoriatului sau nu au curaj încă să pornească pe acest drum mai trec la capitolul dezavantaje și teama de concurență și responsabilitățile uriașe pe care le presupune acest statut, partenerii de afaceri care nu-și respectă obligațiile de plată sau faptul că nu ar mai avea suficient timp liber. Din aceste motive, zece la sută dintre respondenți spun că, deși și-ar dori, nu-și vor deschide vreodată un business. Aproape cinci la sută declară că vor face acest lucru până la finalul anului, iar nouă la sută în următorul an. Aproximativ 20 la sută plănuiesc să aibă o afacere în următorii 1-3 ani, iar 7,5 la sută vor să facă acest pas între trei și cinci ani de acum.

“Un alt rezultat interesant este că 29 la sută dintre participanți au încercat până acum să aibă o afacere, însă doar în jumătate dintre aceste cazuri încă mai funcționează. Principalele motive pentru care au renunțat au fost veniturile mai mici decât atunci când erau angajați, alegerea greșită a domeniului, falimentul sau faptul că aveau părea puțină experiență în domeniu”, explică Bogdan Badea.

Studiul a fost derulat în perioada august-septembrie, pe un eșantion de 1.100 de persoane.

Articole din aceeași categorie
Total
1
Share