Banner

Timişoara: Ex-ambasadorul Japoniei predă limba japoneză la Universitatea Politehnica

Foto: Centrul de Studii Româno-Japoneze

În 14 martie, la Biblioteca Centrală a Universităţii Politehnica Timişoara încep cursurile de limba japoneză susţinute de Kanji Tsushima, fostul ambasador al Japoniei în România.

Anunţul a stârnit un interes uriaş din partea timişorenilor. Peste 400 s-au înscris încă din primele două zile, chiar dacă numărul de locuri era limitat la o grupă de 40 de persoane. Suprins de această adevărată avalanşă de înscrieri, fostul ambasador a acceptat să formeze două grupe de câte 100 de persoane fiecare, cu care să înceapă cursurile.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

“Sunt surprins de numărul mare al timişorenilor care doresc să înveţe limba japoneză. Mărturisesc sincer că nu mă aşteptam la un număr atât de mare de înscrieri. Mulţumim Excelenţei Sale Kanji Tsushima pentru oportunitatea oferită timişorenilor de a studia limba japoneză, şi încă în mod gratuit, precum şi pentru efortul deosebit pe care l-a făcut fiindcă a acceptat înfiinţarea unei a doua grupe de studiu, cu un număr crescut de cursanţi. Sperăm că aceste cursuri vor fi utile studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor sau chiar cadrelor didactice de la Universitatea Politehnica, mai ales că instituţia noastră are relaţii de colaborare şi programe de schimburi de studenţi cu mai multe universităţi japoneze. Excelenţa Sa este un prieten mai vechi al UPT, unde a susţinut mai multe conferinţe pe teme de cultură şi civilizaţie japoneză, dar şi de comunicare diplomatică, la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism şi la cea de Comunicare şi Relaţii Publice”, declară prof. univ. dr. ing. Viorel Şerban, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.

Tsushima Kanji se declară îndrăgostit de România şi de cultura ţării de adopție. Toţi cei trei copii ai săi sunt născuţi în România. S-a pensionat în 2008 şi de atunci a venit aproape în fiecare an în România, iar până la urmă s-a hotărât să locuiască aici. Stabilit în 2013 în Timişoara, oraş pe care l-a ales pentru multiculturalismul său, fostul ambasador citeşte multă literatură română, a înfiinţat Asociaţia Culturală Yamato, pe care o conduce, şi a introdus în România arta vechilor samurai, arta sabiei. Este fondator al mişcării de Kendo şi Iaido.

Foto: Kendo – Iaido C.S.Sam-Sho Timișoara

A venit prima oară în România în 1965, la 21 de ani, ca să înveţe limba română. A fost, alături de români, martor al invaziei trupelor ruseşti în Cehoslovacia, al cutremurului din 1977 sau al Revoluţiei din 1989. A cunoscut regimul comunist în toată evoluţia lui, de la momentul de deschidere din anii ’70 până la forma aberantă pe care a luat-o în anii ’80 şi la prăbuşirea lui.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share