Timişoara: Microsoft deschide primul laborator de tehnologii cloud din România, la Universitatea de Vest

Proiectul „Cloud-Enabled Laboratory” le oferă studenților, profesorilor și cercetătorilor din Universitatea de Vest (UVT), acces la resurse computaționale și putere de calcul nelimitate.

Caracterizat de o infrastructură hardware minimală, formată din puncte de acces către resurse cloud, laboratorul poate fi folosit atât pentru desfășurarea procesului de predare clasic, pentru implementarea de proiecte de cercetare, cât și pentru startup-uri de tehnologie, care vor să prototipeze și să dezvolte platforme noi.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

“UVT este prima universitate din România la care Microsoft implementează acest laborator, tocmai datorită apetitului de modernizare a procesului de predare-învățare și a deschiderii spre inovație în beneficiul studenților și al profesorilor, pe care le-am observat și apreciat de fiecare dată în cadrul parteneriatului nostru. Acest proiect nu ar fi fost posibil fără implicarea partenerilor Net Brinel, dedicat mediului universitar din România, cu expertiză și echipe specializate de peste 25 de ani, și Avaelgo, care va sprijini dezvoltarea proiectului prin organizarea de workshop-uri periodice cu profesorii UVT, pentru diseminarea constantă a noutăților în ceea ce privește tehnologia Cloud Microsoft”, declară Marilena Ionașcu, director Educație la Microsoft Romania.

Utilizatorii laboratorului au acces la infrastructuri virtuale scalabile în funcție de proiectul la care lucrează, de la un procesor la putere de calcul de ordinul zecilor de mii de procesoare. Pot crea și testa algoritmi de inteligență artificială, machine learning, pot simula orice mediu de test, de pe aproape orice platformă sau sistem de operare, pot stoca și gestiona volume, practic, nelimitate de date, și pot dezvolta ei însăși noi aplicații și platforme.

Microsoft investește în România, crește an de an (are acum peste 1.300 de angajați) și își susține angajații să-și dezvolte competențe avansate, cu impact important în adoptarea locală a noilor tehnologii cloud și care pot contribui la avansul țării în ceea ce privește utilizarea și crearea de soluții complexe, cu ajutorul tehnologiei de vârf.

Sistemul este construit pe un concept “on-demand”, în care utilizatorii își pot crea și singuri infrastructura necesară, și evită astfel timpii de așteptare și întregul proces de achiziție presupus de crearea unei soluții tradiționale (cum ar fi un datacenter). Mai mult, fiindcă este vorba de instrumente cloud, eficiența economică este de un ordin de magnitudine mai mare – resursele de calcul fiind create virtual și utilizate doar pentru orele sau zilele necesare proiectului.

Articolul anterior

Austriecii de la Dunapack Rambox construiesc o fabrică de ambalaje în care investesc 45 milioane de euro

Articolul următor

Din Cluj în Fortune 500: Softvision intră în "familia" unui gigant IT

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share