Timp redus de lucru pentru personalul sanitar care tratează pacienţi COVID-19. Peste 1.000 de posturi în plus în DSP-uri şi la ambulanţă

Foto: Andrea Piacquadio

Guvernul analizează posibilitatea reducerii timpului de lucru pentru personalul sanitar care tratează pacienţi COVID-19, informează Federaţia Sindicală Sanitas, după o întâlnire cu premierul Ludovic Orban.

“Guvernul a oferit garanţii că toţi salariaţii din sistemul sanitar vor primi echipamente de protecţie conforme şi suficiente, iar în acest sens vor emite noi reglementări, avizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică. În ceea ce priveşte reducerea timpului de lucru a personalului din spitalele faza I, faza II şi suport COVID-19, se caută soluţii inclusiv pentru adaptarea normativului de personal la condiţiile specifice”, precizează Sanitas.

Autorităţile promit şi creşterea salariilor pentru angajaţii din direcţiile de sănătate publică implicaţi direct în activităţile de limitare a efectelor pandemiei şi crearea posibilităţii de plată a orelor suplimentare pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar, inclusiv pentru funcţionarii publici din direcţiile de sănătate publică. În acest sens, Guvernul României va emite o ordonanţă de urgenţă în cel mai scurt timp.

Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești

În plus, părţile au convenit că se va suplimenta cu 1.000 numărul de posturi din direcţiile de sănătate publică şi din serviciile de ambulanţă publică. O altă cerinţă ce va fi luată în calcul de autorităţi este amendarea art. 25 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în sensul creşterii plafonului pentru sporuri de la 30 la 35 la sută pe ordonator principal de credite. Acest lucru se va realiza printr-o nouă lege. Federaţia Sanitas consideră necesară exceptarea sistemului sanitar de la acest plafon, pe perioada pandemiei.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

În ceea ce priveşte detaşarea personalului medical în această perioadă, părţile au convenit cumularea sporului de detaşare (50 la sută) cu celelalte drepturi salariale. Guvernul va emite un act normativ care să reglementeze condiţiile de detaşare. Cu privire la acordarea voucherelor de vacanţă aferente anului 2020, reprezentanţii Guvernului au oferit garanţii că ele se vor acorda conform legislaţiei. Managerii unităţilor sanitare vor face demersurile necesare.

În ceea ce priveşte creşterea salarială la nivelul anului 2022, pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar public (infirmiere, personal TESA, brancardieri, îngrijitoare etc.), Ministerul Sănătăţii şi-a asumat ca în cel mai scurt timp să calculeze impactul bugetar, iar împreună cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas va stabili data de aplicare. În ceea ce priveşte aplicarea Legii nr. 82/2020 (acordarea stimulentului de 2.500 de lei), părţile au convenit identificarea sursei de finanţare şi a soluţiilor tehnice pentru acordarea unitară a acestuia.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share