Banner

Un român “construiește” primul super bolid Lamborghini 100% electric

Mircea Dincă, directorul  Dinca Research Lab, din cadrul Departamentului de Chimie al Massachusetts Institute of Technology (MIT), și colegul său, Anastasios John Hart, de la Departamentul de Inginerie Mecanică, vor căuta soluții pentru a dezvolta și cele mai bune materiale cu care poate fi construită o super mașină.

Conceptul electric Terzo Millennio a fost prezentat, în premieră, luna trecută, la conferinţa EmTech de la Cambridge, Massachusetts. Lamborghini intenţionează să dezvolte un sistem de propulsie bazat pe supercapacitoare care să furnizeze energia rapid. Spre deosebire de bateriile litiu-ion, de la  maşinile electrice clasice de astăzi, care furnizează energie mai lent, deoarece depind de reacţiile chimice,  sistemele cu supercapacitorii stochează energia fizic. Această tehnologie este folosită acum limitat la vehiculele hibride. “Multe  inovaţii au ajuns la maşinile de stradă după ce au fost aplicate în Formula 1 sau la supercar-uri. Noua colaborare cu Lamborghini ne permite să fim ambițioși și să gândim outside the box, pentru proiectarea de noi materiale ce răspund provocărilor de stocare a energiei necesare unui vehicul de sport electric. Așteptăm cu nerăbdare să facem echipă cu inginerii lor și să lucrăm la acest proiect extraordinar”, explică Mircea Dincă.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Lamborghini intenţionează și să facă supercapacitorii din panouri din fibră de carbon, spre a fi utilizaţi pentru a forma corpul maşinii, astfel încât Terzo Millennio va stoca energia în caroserie. Cu alte cuvinte, maşina în sine este bateria. În plus, conceptul promite o maşină care va putea să monitorizeze permanent starea structurii proprii și să detecteze uzura şi deteriorarea. Inginerii caută chiar o soluţie pentru ca, în cazul apariţiei unor fisuri microscopice, caroseria să se repare singură. În plus, compania va dezvolta motoare electrice în roţi, ceea ce ar elimina necesitatea unui singur motor mai mare, scrie Adevărul.

CINE ESTE MIRCEA DINCĂ

S-a născut în Făgăraş, în 1980. Chimia a devenit o pasiune pentru el în clasa a VII-a. În 1998, a reprezentat România la Olimpiada Internaţională de la Yakutsk, în Rusia, şi a cucerit medalia de aur.  Imediat i s-a oferit o bursă în SUA, la Universitatea Princeton, aşa că s-a mutat în New Jersey, în 1999. A absolvit în 2003. S-a înscris apoi la programul de doctorat în chimie de la Universitatea din California – Berkeley. A studiat și în Australia, la Universitatea Queensland din Brisbane. În 2010, a devenit Assistant Professor în cadrul Departamentului de Chimie al MIT.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share