În acest articol, aș vrea să să vă împărtășesc câteva „secrete” ale internetului, pe care mulți dintre voi le știu deja, dar de care cei care nu le știu au mare nevoie. Internetul este un mediu sălbatic, cinic, este precum curtea școlii în clasele gimnaziale – dacă ești puțin mai inocent, te trezești cu un ghiozdan în cap. Partea proastă este că, la fel ca în școală, nu știi cine te-a lovit și nimeni în jurul tău nu zice nimic. Rămâi doar cu o durere de cap și un gust amar.
Octavian Irimia
Senior Software Engineer @ Avangate
Dacă ești la fel ca mine și îți petreci foarte mult timp pe internet, ar fi bine să cunoști detaliile din acest articol.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
Aș vrea să vă dau câteva sfaturi. Dacă o să le ascultați, s-ar putea să evitați o catastrofă, genul de eveniment care dacă nu se întâmplă ești total indiferent, doar atunci când se întâmplă îți dai seama „ce bine era dacă”.
Alege-ți parole greu de ghicit
Acest punct este pentru genul de Marian care are parolă de Facebook „marian2000”. Am auzit, la un moment dat, pe cineva întrebând: „oare cine s-ar gândi să încerce o parolă la contul meu de Facebook?”. Ai habar câți oameni îți încearcă portiera de la mașină în lipsa ta? Nici eu, dar este foarte indicat să încui ușa și să nu pierzi cheia.
Devine și mai complicat: o parolă nu e suficientă
Ai impresia că noua ta parolă, „G(giGhelU2005”, este incredibil de sigură, așa că te decizi să o folosești atât la contul de Facebook, cât și la contul de email, dar și la diverse alte conturi, pe diferite forumuri sau la diferite jocuri de pe internet. Este genul ăla de cheie care îți descuie casa, mașina, cutia poștală, garajul și seiful. Convenabil, nu? Parolă ta e sigură, nu încape îndoială, însă locul în care o introduci ar putea avea probleme.
Site-urile mari, cum sunt Facebook, Google, Yahoo și altele, au (în principiu) sisteme complexe de a păstra parolele. În cazul în care îți este foarte greu să ai câte o parolă pentru fiecare cont, fă efortul de a-ți pune cel puțin o parolă complexă pentru aceste conturi importante. Pentru orice jocuri, forum, site-uri care nu te afectează dacă dispar mâine, folosește o altă parolă, complet diferită de cea despre care ziceam mai sus.
Alternative de recuperare a parolelor
Atât Facebook, cât și alte conturi (email, IM etc), îți dau posibilitatea să folosești mai multe adrese de email sau chiar numărul de telefon pentru a-ți recupera parola. Folosește aceste posibilități cât mai rapid. Corporațiile mari deja îți știu numărul de telefon, doar că au nevoie de aprobarea ta să îl folosească.
Scenariul este simplu: dacă cineva ți-a furat atât contul de Facebook, cât și contul de email de Yahoo! (probabil pentru că aveai aceeași parolă), atunci ar fi bine să nu fie pierdute definitiv, să ai un mod alternativ de recuperare.
Ai grijă cui răspunzi pe mail
Dacă ai primit un email de genul „ai câștigat marele premiu!” sau varianta elevată „sunt un arab bogat și nu am ce face cu banii, așa că m-am gândit să ți-i dau ție”, atunci ar fi bine să îl ignori. Acel arab este cel mai probabil un rus care își freacă mâinile ca „negustorii” de la alba-neagra. Sfatul meu: nu te urca în dubă cu nenea doar pentru că îți dă o acadea.
Ai grijă pe ce dai click
Tot pe email s-ar putea să primești diferite mesaje foarte grave, de genul „cineva ți-a spart contul de Facebook! Click aici să îl recuperezi!”. Nu da click pe nimic într-un astfel de email și, cel mai important, nu te panica și examinează bine conținutul. Acest punct este ceva mai complex, așa că l-am ascuns, ca să nu umplu pagina cu detalii tehnice. Aici poți citi tot.
Nu da click pe unsubscribe
Tot referitor la căsuța poștală electronică, dacă ai primit un email de la un site pe care tu sigur nu te-ai înscris, cum primesc eu rochii, de exemplu, pare cel mai normal să te duci în partea de jos a acestui email și să dai click pe „Unsubscribe” sau așa-zisul „Nu mai vreau să primesc mail”. Nu face asta! Prin acest click, nu faci decât să tragi un semnal de alarmă și să strigi în gura mare „am primit mailul tău, l-am citit. Mai vreau!”.
Marchează ca spam
Tot ce poți să faci, în loc să dai unsubscribe, este să marchezi ca spam. Este un buton cu diverse nume – „Spam” sau „Junk” sau altele. Marcarea ca spam sesizează automat la Yahoo sau Google (depinde de client) că acel email nu a fost cerut de tine și nu vrei să-l mai primească nici alții cu japca. În principiu, ar trebui să îl primești mult mai rar sau deloc.
În afara internetului, citește înainte să fii de acord
Când instalezi ceva (pe computer, tabletă, etc.) nu e musai să dai „Agree” (de acord) tuturor întrebărilor. Citește bine ce bifezi, pentru că unele te întreabă dacă vrei să instalezi programe noi, care sunt opționale. De obicei, aceste programe îți adaugă bare „inteligente”, sau chiar viruși, și este foarte indicat să le eviți, indiferent ce îți promit. Citește ce bifezi și instalează doar ce te interesează.
Atunci când îți cumperi casă, trebuie să citești contractul, să vezi ce semnezi, să vezi ce cumperi. Este valabil tot timpul: dacă ești de acord cu ceva înseamnă că îți asumi consecințele. Așa că, dacă ai semnat fără să citești, să nu te miri când iese elefantul din sufragerie.
Cu siguranță, mai sunt și altele de menționat, însă astea sunt acțiuni comune, de care ne lovim foarte des.
Dacă aveți idei, vă aștept în comentarii.
În rest, multă baftă și multă atenție!