Banner

HR-istul, managerul și compania

Săptămâna trecută, eram în Cluj și discutam cu diferiți oameni și companii despre educarea personalului. Un tânăr HR-ist mi-a spus ceva ce m-a impresionat. Spunea: “noi investim în oamenii noștri”.

Adrian Vîntu

Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®

Am rămas foarte surprins din două motive. În primul rând, părea sincer. Rar întâlnesc persoane din HR competente, sincere, și cărora… chiar le pasă de angajați.

În al doilea rând, contrasta puternic cu întâlnirea din aceeași zi, cu un manager. Când am ajuns la starea angajaților, a sărit repede. “nu avem nevoie, totul e bine așa cum e”. Îmi era clar că nu avea habar despre ce vorbește, că nu înțelege psihologie. Era sinistru că răspundea în numele grupului de angajați, trecând peste dorințele și nevoile lor – pe care nu le știa, evident.

Aveam deci două companii – una în care HR-ul era convins și dorea să “investească în oamenii noștri”, și una în care “nu vrem să investim în oamenii noștri, merge și așa”. Am scris deja despre incompetența gravă a managerilor pe care i-am întâlnit în Cluj, dar cred că multă cerneală va mai curge pe lipsa lor de cunoștințe îmbibată într-o aroganță ce distruge atât angajații, cât și compania.

Psihologia

Psihologia internațională este azi la un nivel extraordinar de complex. Atât de complex încât în România pare magică și, deci, ireală. Pentru că în școală am “învățat” o grămadă de prostii nefolositoare, am învățat să urâm educația – crezând că educația din România este la fel ca aceea din străinătate.

Mindfulness

Dacă vrei să înțelegi efectele groaznice ale stresului asupra ta, angajaților, colegilor – efecte asupra corpului, minții, emoțiilor, comportamentului, – atunci ai nevoie de un curs de Mindfulness.

Dacă vrei să înțelegi cum poți să distrugi un business sau o familie, sau mai ales cum să nu faci toate lucrurile astea, atunci înveți și practici zilnic Mindfulness.

Comunicare

Câți colegi ai în IT (și nu numai) care nu știu să se exprime, sau mai rău, o fac cu o violență vehementă – învățată acasă – fără să le pese de consecințe?

Câți manageri te-au bârfit și ți-au pus bețe în roate, pentru că nu te înțelegeau, te vedeau ca o amenințare și doreau să te distrugă?

Că vrei comunicare empatică, că vrei asertivitate, tot la mama Psihologie te îndrepți, ca să o înveți.

Managementul timpului

Da, știu că aici nici măcar nu ar trebui să mai spun ceva. Care companie nu e mereu în întârziere, câți dintre noi nu tragem de timp, lucrăm peste program și “tot nu se văd rezultate”?

Dacă vrei să adopți un obicei nou, să urmărești scopurile importante din viață, să nu îți fie frică de schimbare, să ai o grămadă de timp liber, atunci cursurile de psihologie practică pe managementul timpului vin în salvarea ta.

Leadership

Ce este cu adevărat important pentru mine, în viața privată și la lucru, cine contează pentru mine, cum comunic cu ei și cum îi influențez, cum îi conving pe alții să mă susțină, cum negociez un conflict, cum integrez viața la lucru cu cea familială?

Dacă întrebările astea te frământă și, mai ales, “cum obțin mai mult timp de calitate cu persoanele importante din viața mea?”, atunci mulțumește științelor că psihologia a evoluat atât de mult încât să ne ghideze al naibii de bine către o viață de succes.

Inteligența Emoțională

Ce este o emoție, cum să am încredere mai mare în mine, ce înseamnă perfecționismul moștenit de la părinți, cum îl fac pe iubit/angajat/coleg să mă asculte activ, cum să am relații de calitate cu oameni de calitate?

Aș vrea să mă enervez mai puțin, aș vrea să am o performanță mai bună la lucru, aș vrea să mă controlez mai mult, aș vrea să fiu mai optimist, aș vrea să-i învăț pe ceilalți să fie mai empatici.

Inteligență Emoțională este la centrul tuturor acestor bunătăți pe care le dorim cu toții. Cu toții vrem o viață bună – nu am fost învățați asta la școală sau la facultate, dar nu este prea târziu.

Iar pentru noi, cei care avem sau vom avea copii, este singurul mod de a le asigura lor o viață diferită de a noastră, o viață în care copiii să se poată înțelege pe ei însuși, rațiunea și emoțiile lor, să le poată manageria și să aibă viața fericită pe care noi nu am fost educați să o avem.

Poate Inteligența Emoțională să prezică performanța la lucru? Răspunsul este… da!

Pe scurt

Există HR-iști și manageri competenți și incompetenți. În Cluj îi vei întâlni pe amândoi. Dacă nu vrei să lucrezi sub un manager incompetent, arogant și violent, atunci documentează ce pregătire rațional-emoțională are.

Angajează-te într-o companie care își train-uiește oamenii!

Îți doresc să profiți de managerul tău (dacă este competent) și să faci o grămadă de cursuri care să te schimbe mereu, într-o persoană mai bună, un iubit mai empatic și un părinte excelent!

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share