VIDEO. Sibiu: O zi până la Mozaic Jazz Festival

De mâine, 10 noiembrie, și până duminică, 12 noiembrie, iubitorii de jazz se reîntâlnesc la cea de-a treia ediție a Mozaic Jazz Festival. Un line-up de excepție, jam sessions seară de seară, o zonă de bar și lounge, afterparties și brunch-uri tradiționale promit să ofere o experiență unică publicului ce va lua parte la eveniment. Festivalul de la Sibiu va urma linia ce l-a consacrat – o serie de șase concerte, câte două pe seară.

Programul festivalului

Vineri, 10 noiembrie

Ora 19: Isfar Sarabski, născut în Azerbaijan, a fost primul artist din țara sa care a cucerit prestigiosul premiu în cadrul competiției de pian a Festivalului de la Montreux, la doar 19 ani. În cadrul concertelor sale, piesele clasice se împletesc cu tango-uri Piazzola, standarde jazz și muzică pop. Isfar concertează singur sau cu orchestră, însă cele mai noi compoziții ale sale sunt realizate în stilul electro-jazz, pentru a reflecta anumite stări de spirit și gânduri intime ale artistului.

Ora 20,30: Gilad Atzmon este născut în Israel, însă mare parte a vieții și-a petrecut-o în Marea Britanie, acolo unde și-a perfecționat stilul de jazz, de-a lungul deceniilor. Cântă la saxofon, clarinet și la diferite instrumente din lemn. Albumul său, “Exile”, a fost numit albumul jazz al anului de către BBC. A colaborat, de-a lungul timpului, cu artiști precum Sinead O’Connor, Paul McCartney și Robbie Williams, iar ca artist solo a contribuit la albumul “The Endless River”, lansat de Pink Floyd, în 2014. A fondat The Orient House Ensemble, în 2000, alături de Chris Higginbottomon, Yaron Stavi și Frank Harrison. Trupa susține frecvent concerte în toată lumea și a produs șapte albume. Cel mai recent este “The Spirit of Trane”, lansat anul acesta.

Sâmbătă, 11 noiembrie

Ora 19: Un proiect muzical inedit, Mn’JAM Experiment oferă un show multimedia, în care muzica se împletește cu artele vizuale și oferă un mediu interactiv pentru public și o experiență unică. Folosindu-se de diferite efecte vocale și improvizații, M nu este doar o cântăreață, ci devine, practic, un instrument ce face parte din întreaga trupă, iar JAM este un maestru al improvizațiilor vizuale, pentru a crea un tot unitar la nivel vizual și muzical.

Ora 21: Steve Coleman and Five Elements revine la Sibiu ca headliner al Mozaic Jazz Festival. Celebrul saxofonist va lansa în fața publicului român noul său album: Morphogenesis. Este rezultatul fuziunii între cele două mari pasiuni ale artistului – boxul și jazz-ul, arta pugilistică fiind prima pasiune statornică din viața sa. Deși tema boxului în jazz nu e una nouă – Miles Davis i-a închinat un album campionului la categoria grea, Jack Johnson -, abordarea e personală. Tatăl lui Steve l-a îndrumat spre sala de box. Legătura complexă între mișcările pugilistului și linia melodică translatează legătura filosofică pe care acesta a găsit-o între sport și muzică, chiar și pentru un profan al ambelor.

 

Duminică, 12 noiembrie

Ora 19: Arcuș Trio a fost înființată în 2015 de Alexandru Arcuș, împreună cu Marcel Moldovan și Adi Stoenescu. Trupa introduce în mod armonios elemente folclorice din muzica tradițională românească și balcanică în jazz-ul urban, însă se regăsesc și influențe de hip  hop, R&B, post-prog și prog-rock, ceea ce duce la un stil propriu de interpretare. Albumul de debut, “Allotropy”, include zece piese cu un sound inedit, ce include o o paletă largă de stiluri.

Ora 20,45: Olli Hirvonen este un chitarist finlandez care și-a creat propriul stil de interpretare prin modul în care trece prin diferite stiluri muzicale, de la jazz, la rock și sound-uri experimentale. În 2016, a câștigat competiția de chitară electrică de la festivalul Montreux Jazz, iar în 2011 a fost nominalizat ca artist al anului la festivalul Pori Jazz. Alături de Nathan Ellman-Bell, Marty Kenney, Luke Marantz, Walter Smith III și Adam O’Farrill, a lansat anul acesta albumul “New Helsinki”.

O serie de evenimente conexe vor completa experiența Mozaic din acest an

Participanții la Mozaic Jazz Festival se vor bucura și de o experiență culinară, cu produse din regiune, pusă la cale de reprezentanții Eat Local, inițiativa a doi antreprenori sibieni.

Eat Local este o inițiativă locală lansată de Iuliana Maria Labo și Cristian Valentin Cismaru – cunoscuți și pentru evenimentele culinare ale Asociației My Transylvania: Transilvania Gastronomică-Transilvanian Brunch -, care promovează micii producători locali și consumul produselor gastronomice cât mai aproape de locul de producție. “Mozaic – Eat Local este modul prin care am ales, unindu-ne forțele într-o inițiativă privată, să promovăm patrimoniul local și să venim în întâmpinarea titulaturii de Regiune Gastronomică Europeană, pe care Sibiul o va deține în 2019, pe de o parte, și de a le oferi participanților ocazia unor experiențe gastronomice și culturale inedite, pe de altă parte”, explică organizatorii evenimentelor culinare.

Zona de bar și jam session din incinta Redal Expo, spațiul de desfășurare a festivalului, va găzdui un bufet de unde participanții pot consuma din selecția de produse locale îngrijită de Eat Local. Producătorii locali sunt membri Slow Food sau Biocoop Sibiu, iar produsele vor fi însoțite de băuturi de proveniență locală, precum berea artizanală 1717, vin și țuică de la producători locali certificați.

Pe lângă experiența culinară de la Redal Expo, vor fi organizate și brunch-uri în diferite zone pitorești din apropierea Sibiului.

Sâmbătă, 11 noiembrie, de la 11,30, va fi organizat un brunch, în localitatea Cristian, la nouă kilometri de Sibiu, cu tematica Slănină și ceapă, ce va include diferite preparate reci, un fel principal, desert și băuturi nealcoolice, toate de proveniență locală. Acest brunch își propune reinterpretarea unor rețete tradiționale săsești din zona de sud a Transilvaniei. Evenimentul va avea loc în curtea bisericii fortificate din Cristian sau în șura casei parohiale, în cazul în care condițiile meteorologice sunt nefavorabile. Pe lângă faptul că este o experiență culinară deosebită, brunch-ul le permite participanților să afle mai multe detalii despre istoria localității și le va da ocazia să viziteze biserica, turnul slăninii și turnul clopotniței.

Duminică, 12 noiembrie, de la 11,30, va avea loc un brunch în cartierul Gușterița, la trei kilometri de Sibiu. Evenimentul se va desfășura în curtea bisericii fortificate de pe strada Podului sau la școala săsească, în funcție de condițiile meteorologice. Brunch-ul cu tematica Flavours and Sounds of Transylvania va avea un meniu vegetarian, ce va include preparate și băuturi de proveniență locală. Participanții la brunch vor asista și la un concert de canto în biserică, cu melodii interpretate în română, engleză, germană și latină. Amatorii de drumeții vor putea face o mică plimbare pe Dealul Gușteriței.

Persoanele care doresc să participe la brunch-uri se pot înscrie aici. Taxa de participare este de 75 lei/persoană/brunch.

Mozaic Jazz Festival se va desfășura la Redal Expo, cel mai mare spațiu privat de evenimente și expoziții din Sibiu. Spațiul de desfășurare a evenimentului include zona de concerte, cu o capacitate de 300 de locuri, zona pentru jam sessions, bar și spațiu de lounge. Mozaic Jazz Festival face parte din agenda culturală a Sibiului și reunește deopotrivă artiști consacrați și trupe și artiști noi, care vin cu elemente inedite în show-urile live pe care le oferă. La edițiile anterioare au concertat nume ca Tord Gustavsen, Steve Coleman and Five Elements, TrilokGurtu, David Krakauer, The Ploctones sau JagaJazzist. Biletele pot fi achiziționate prin Eventim și costă 70 de lei pentru un bilet de o zi sau 160 de lei – abonamentul pentru toate cele trei zile de festival. Mozaic Jazz Festival este cofinanțat de Consiliul Local și Primăria Municipiului Sibiu. AngajatorulMeu.ro este partener media al evenimentului.

Articolul anterior

Autorul logo-ului președinției României la Consiliul UE - un elev de 15 ani, din București

Articolul următor

Guvernatorul BNR: 4 milioane de români între 15 şi 64 de ani nu au, nu caută un loc de muncă şi nici nu desfăşoară o activitate pe cont propriu

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share