Vom câștiga războiul cu coronavirusul, mai devreme sau mai târziu. Ce facem după?

A început într-o zi. Chiar așa, când a început? Pare o eternitate de atunci. Dacă cineva își imaginează că totul este pus pe pauză și se va relua ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, se înșală.

Ana Pârvulescu

Contributor

Oare cum va arăta tabloul omenirii peste câtva timp? Oare cum ne va fi schimbat această experiență? Oare ce vom simți când se va anunța oficial că pandemia nu mai e pandemie, a trecut?

Între timp, să ne gândim, ca societate civilă, cum putem crește și ce putem face pentru a îmbunătăți lucrurile, astfel încât să fim încrezători că, atunci când ne uităm sub pat, nu dăm peste Bau-Bau.

Credem că te-ar interesa și: Cum am devenit “neangajabilă”

Propun câteva teme importante pentru reflecție:

 1. Rezervă strategică de medicamente și echipamente de protecție
  Să ne imaginăm că am avea o rezervă strategică de medicamente și echipamente de protecție, astfel încât, într-o situație de criză sau de catastrofă naturală, ne putem baza pe aceasta. Desigur, este nevoie de gândire strategică, de oameni competenți în poziții-cheie și de o structură care să dețină această rezervă. Este nevoie de muncă și de investiții majore și pentru a produce pe plan autohton. Nu e imposibil.
 2. Listă cu medicamente esențiale
  Această listă ar trebui să fie gândită pentru pacienții care au nevoie de tratamente de care depinde viața lor. Toate medicamentele esențiale ar trebui să se găsească pe piață oricând pacientul are nevoie de ele.
  E important, atât pentru calitatea vieții unui pacient, cât și pentru procesul de vindecare, ca acesta să nu fie stresat. Or, dacă pacientul sau aparținătorii trebuie să umble în zeci de farmacii pentru un medicament, să dea nenumărate telefoane și să considere un miracol faptul că au găsit medicamentul necesar, calitatea vieții pacientului și a familiei scade considerabil. Statul ar trebui să fie pentru cetățeni un sprijin, un ajutor, acea entitate care rezolvă probleme.
 3. Orientarea către produsele locale
  Ar fi ideal, desigur, să ne gândim de două ori înainte să achiziționăm un produs, oricare ar fi acesta: de la produse alimentare, la haine și la alte bunuri. Să ne punem întrebarea: cine face un ban în plus pe seama achiziției noastre și cum ajutăm prin simplul gest de a cumpăra ceva. Și, dacă binele ăsta făcut are impact la o aruncătură de băț, practic, contribuim la fericirea noastră. Când comunitatea în care trăim este prosperă și mulțumită, când primim un zâmbet în loc de o încruntare, implicit, crește și calitatea vieții noastre. Și asta mă duce la următorul punct.
 4. Ajutorarea și empatia
  Am putea să ne gândim cum și unde putem desfășura activități de voluntariat. Voluntariatul nu este “numai pentru cei care nu au ce face”. Nici măcar nu se pune problema așa. Este despre a-ți “dona” timpul în scopul ajutorării unei cauze, oricare ar fi ea. Este despre empatie și bucuria și satisfacția unui lucru asumat. Despre a te întâlni cu tine sau cu cei ca tine. Sunt multe persoane care rămân fără loc de muncă în această perioadă. Probabil numărul angajatorilor care renunță la angajați este în creștere. Poate întindem o mână cuiva sau poate luptăm pentru a se face politici publice juste.
 5. Clădirea încrederii
  Trebuie să facem ceva pentru a (re)clădi încrederea.
  Încredere că educația acordată copiilor noștri e una care îi formează ca oameni și profesioniști. Încredere că, dacă ne îmbolnăvim sau avem vreun accident, la spital ni se va acorda ajutor necondiționat, de către persoane empatice, care nu ar avea nici o problemă să fie internate în structurile în care lucrează, pentru că știu că au făcut totul ca să creeze condiții decente.
  Încredere că, dacă avem un proces, dreptatea va prima.
  Încredere că, dacă trenul se oprește în mijlocul câmpului, nu e din cauza lipsei de investiții și a lipsei de competențe, ci pentru că se mai întâmplă să se strice și mașinăriile sofisticate.
  Și, în final, încredere că, dacă cineva ne ajută, o face dezinteresat.

Sigur, nu o să se schimbe radical o societate în decurs de câteva luni. Dar, cine știe, poate cei competenți și buni vor avea mai mult curaj și aspirații mai înalte și încredere că acum și aici este timpul lor și al schimbării.

Oare e posibil să renaștem din propria cenușă?

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Articolul anterior

Asociaţia Dăruieşte Viaţă ridică un spital modular la Spitalul Elias, pentru pacienţii cu COVID-19

Articolul următor

Kaufland plătește 69 de milioane lei în avans cu trei luni, sub formă de taxe la bugetul de stat și bugetele locale

Articole din aceeași categorie
Citește

Ciorbă şi leadership

Mulți înțelepți sunt de părere că leadership-ul este o relație morală complexă, cu învățături din arta războiului și…
Citește

Statuia eroului bucătar

Într-un război clasic, eroii sunt soldații. Acum, în vremuri de pandemie, cadrele medicale sunt principalii eroi. Ovidiu Halunga…
Total
52
Share