Sibiu: Cea mai mare fabrică Marquardt din afara Germaniei

Cea de-a cincea și ultimă fază a investiției Grupului Marquardt la Sibiu s-a finalizat, oficial, în această primăvară. Pe 19 aprilie, Dr. Harald Marquardt, CEO-ul Grupului Marquardt, și colegii săi, Stephan Itter și Ernst Kellermann, împreună cu managerul Marquardt România, Jürgen Schmidt, și-au intrat în rolul de gazde primitoare pentru oficialitățile și partenerii invitați să ia parte la ceremonia de inaugurare a celui mai nou modul de producție, din cadrul unității situate în Zona Industrială Vest.

A cincea fază a lucrării a mai adăugat circa 10.000 de metri pătrați de spații destinate producției, departamentului Logistică și birourilor. Este, de altfel, partea cea mai extinsă a construcției. Cei 36.600 de metri pătrați, cât are unitatea de producție, și cei 1.100 de angajați, au transformat Marquardt România în fabrica cea mai mare pe care Grupul o deține în afara Germaniei.

De ce tocmai la Sibiu? Dr. Harald Marquardt crede că nu putea să existe o mișcare mai naturală. “Vă cunoașteți țara și orașul mai bine ca noi. Știți că Sibiul are o istorie foarte apropiată de Germania și, astfel, de mentalitatea germană. Apropierea culturală și mentalitatea ne-au ușurat integrarea. Barierele în comunicare sunt mai puține. Am fost convinși și de mentalitatea oamenilor, de dorința lor de a munci, precum și de faptul că ne putem baza pe ei. Sunt calități importante pentru orice furnizor din industria automotive. Simțim că orașul și locuitorii săi doresc să realizeze ceva, să își clădească un viitor și să creeze condiții atractive, în egală măsură, pentru angajatori și salariați. Ne simțim apreciați și, încă de la început, bineveniți”, spune CEO-ul Grupului Marquardt.

Decizia de a investi la Sibiu a fost luată în aprilie 2004. Lucrările au fost demarate în iunie 2005. În aprilie 2006, au fost finalizate construcția și dotarea clădirii, pentru ca producția să înceapă o lună mai târziu. În ianuarie 2008, a fost înființat Centrul de Cercetare-Dezvoltare Software. Rezultatele bune obținute la Sibiu au convins managementul companiei să extindă unitatea din România. Astfel, în 2010, a apărut o nouă secție de producție, iar în 2011 și 2012 a fost inaugurat câte un nou modul. Din ianuarie 2013, spațiile de producție ocupă 15.913 metri pătrați, Logistica – 8.748 metri pătrați, iar birourile și laboratoarele – 7.658 metri pătrați. Volumul total al investițiilor trece de 20 de milioane de euro – 12 milioane au fost investite în construcții, iar zece milioane în tehnologie. Pentru a asigura condiții de muncă optime, întreaga clădire dispune de aer condiționat. În premieră pentru România, în podeaua producției au fost instalate 40 de kilometri de conducte de apă, pentru răcire sau încălzire. Unitatea Marquardt dispune și de un sistem pentru recuperarea căldurii.

Marquardt este o afacere de familie independentă: intenționăm să o menținem astfel. Clienții sunt extrem de importanți:  dorim ca mâine să le oferim  o valoare mai mare decât cea de astăzi. Împreună cu angajații, creăm viitorul: dorim să menținem și să ne sporim performanțele. Împreună cu furnizorii, adoptăm soluții ambițioase: dezvoltăm idei și procese inovative.

Dr. Harald Marquardt

Jürgen Schmidt este convins că extinderea continuă a companiei va avea un impact pozitiv pentru dezvoltarea Sibiului, prin crearea de noi locuri de muncă şi specializarea continuă a forţei de muncă. “Am început producţia cu 6.000 de metri pătrați. Astăzi, am ajuns la marginea Drumului European. Construim pentru următoarele decenii, nu doar pentru următorii ani. Succesul Marquardt în România este construit cu ajutorul oamenilor, cărora le mulţumesc”, spune managerul general al Marquardt România.

La Marquardt Sibiu, producţia se desfăşoară în cinci mari secţii de producție: injecţie mase plastice, electronică, microcomutatoare, montaj şi vopsire. Compania produce, lunar, circa 1,3 milioane de componente finite destinate industriei auto. În secţia de microcomutatoare, cu 17 maşini automatizate complexe, se produc 150.000 de unităţi pe zi. Cinci linii de ansamblare componente electronice SMT şi trei linii THT produc subansamble electro­nice, iar 45 de maşini de injecţie produc o gamă variată de repere din mase plastice, necesare montajului final. Acesta se realizează prin intermediul a peste 70 de linii cu asamblare manuală, semiautomată şi automată. Marquardt operează pe toate piețele importante, în întreaga lume. Are birouri în 12 locații, pe patru continente, și mai mult de 6.000 de angajați. În 2012, cifra de afaceri a depășit 650 milioane euro. “Întotdeauna ne-am văzut ca pionieri în industria automotive, ingineria electrică și electronică. De aceea, investim în jur de zece procente din vânzările noastre anuale în cercetare și dezvoltare. La nivel mondial, peste 500 de ingineri lucrează în departamentele de dezvoltare. Circa 150 de oameni lucrează exclusiv pentru dezvoltarea de software. Datorită colaborării strânse cu clienții noștri, suntem capabili să oferim, permanent, tehnologii noi”, precizează conducerea Grupului.

Produsele Marquardt în domeniul automotive:

  • Comutatoare de pornire cu aprindere electronică, chei electronice, sisteme electronice de blocare a volanului, senzori încorporați în cheie, senzori de pe mânerul ușii și dispozitive de control, antene Keyless;

  • Panouri de comandă pentru schimbătorul de viteze, scaune, lumină, ușă, plafon, serviciul de informații, volan, frâne electromecanice de parcare și comutatoare;

  • Aplicații și module, comutatoare basculante și cu micro semnal, comutatoare de tact.

O companie de viitor

Atunci când colaboratorii tăi se numesc BMW, Mercedes-Benz, Maserati, Audi, Renault, Volkswagen, PSA Peugeot Citroën, Porsche, Bentley ori Rolls-Royce, nu ai altă șansă decât să faci totul la superlativ. Sibienii de la Marquardt au înțeles asta foarte bine și investesc permanent în perfecționarea propriilor angajați și în găsirea de noi talente, care să completeze o echipă de succes. După deschiderea noului modul din cadrul unității din Zona Industrială Vest, numărul angajaților Marquardt Sibiu va ajunge la 1.300. În momentul în care fabrica își va atinge capacitatea maximă, aici vor lucra aproape 1.800 de persoane. Oamenii care aleg să lucreze la Marquardt sunt primiți într-o echipă inovativă, cu o ierarhie plană, în care fiecare membru al echipei joacă un rol important. Șansa de a intra în contact direct cu partea de conducere este mare, la fel ca și aceea de a avansa rapid în carieră. În fiecare lună, reprezentanți din cadrul fiecărui departament poartă o discuție cu managerul general, pentru a aduce la cunoștința conducerii diverse probleme și sugestii din partea angajaților.

Cultura organizațională implementată în cadrul Marquardt le oferă angajaților și posibilitatea de a se dezvolta și perfecționa profesional continuu, prin recalificări la locul de muncă. Astfel, apar mereu idei, care se transformă în tehnologii de vârf, apte de a fi aplicate. Sistemul MIP (Marquardt Ideen Prozesse) țintește promovarea ideilor pentru optimizarea tuturor proceselor din cadrul companiei. Este un sistem simplu și nebirocratic, astfel că se bucură de o largă participare din partea tuturor categoriilor de personal, în special din partea muncitorilor direct productivi. Pe lângă avantajul companiei de a-și îmbunătăți procesele într-un mod simplu și necostisitor, există și șansa de a motiva angajații printr-un sistem de bonificare și identificare a acestora cu compania.

Centrul de Cercetare – Dezvoltare

Peste 100 de angajaţi cu înaltă calificare își desfășoară activitatea în cadrul Centrului de Cercetare – Dezvoltare, înființat în 2008. Ei dezvoltă cele mai potrivite soluţii pentru clienţii Marquardt, în domeniile: proiectare mecanică, dezvoltare software, testare şi validare software, PCB design, testare produs. Centrul este alcătuit din trei departamente. Primul, cel de dezvoltare software, are ca obiectiv designul și dezvoltarea de software embedded pentru switch-uri multifuncționale și panouri de control cu comunicație pe bus (CAN, LIN, MOST) sau cu codare directă a voltajului, sisteme pentru controlul accesului (Driver Authorization) și KeylessGo, componente generice și platforme software (C2OS, Bootloaders). Departamentul de validare software are rolul de a testa software-ul (V-Cycle phases – system test) și componenta software la nivel de sistem, precum și testarea în mediul simulat al autovehicului.

Divizia de proiectare mecanică urmărește proiectarea (designul) pieselor mecanice, din faza de concept până la intrarea lor în producția de serie, pentru noile tipuri de autovehicule, asigurarea funcționalității sistemelor de acționare mecanice ale componentelor și implementarea cerințelor clientului în designul noilor poduse (panouri de comandă centrale, pentru uși sau scaune, panouri multifuncționale de pe volanul mașinii, schimbătoare de viteză, etc.), proiectarea CAD în Catia V5/Unigraphics, pe parcursul fazelor de dezvoltare ale proiectului, calcule și analize de fezabilitate ale produselor: simulări și analize de luminozitate folosind programul SPEOS pentru panourile interioare cu iluminare, analize de element finit (FEA), calcule de toleranțe. Toate cele trei departamente lucrează în strânsă legătură cu echipele din celelalte unități Marquardt și oferă excelente oportunități de dezvoltare a carierei.

Programe pentru studenți

Până acum, Marquardt a angajat peste 200 de absolvenţi de facultate, dintre cei peste 400 de salariaţi indirect productivi, care lucrează în cadrul firmei. Compania germană este un partener important al Facultăţii de Inginerie Hermann Oberth. În ianuarie 2012, a fost inaugurat un laborator de microcontrolere, de care beneficiază studenții de la specializările Electronică, Electromecanică și Calculatoare. Laboratorul, în care Marquardt a investit 70.000 de lei, este dotat cu mobilier nou, un videoproiector, nouă calculatoare, zece osciloscoape și zece kit-uri de microcontrollere.

Programele destinate studenţilor sunt o prioritate pentru conducerea Marquardt. Unul dintre ele – cel de practică şi internship – le dă tinerilor posibilitatea de a cunoaşte compania ca pe un potenţial angajator, după absolvire. Studenții pot participa la training-uri interne de specialitate, pot să vadă cum se lucrează în anumite domenii şi să pună în aplicare cunoştinţele dobândite pe perioada studiilor. Cei mai buni pot continua cu un stagiu de internship part-time, până la finalizarea studiilor. De-a lungul stagiului, sunt pregătiţi pentru diverse posturi. Din 2012, Marquardt a demarat și programul de workshop pentru studenţi. Timp de o zi, mai mulți tineri au avut șansa de a lucra alături de colegii din departamentul de calitate şi din cadrul centrului R&D. Ei și-au pus în valoare cunoştinţele tehnice, abilităţile personale, creativitatea și spontaneitatea. La final, fiecare student a fost premiat. În ultimii ani, Marquardt s-a implicat activ, prin susţinerea financiară a concursurilor RobotX şi a Concursului Naţional de Electronică TIE 2012, organizate de Facultatea de Inginerie.  

ISTORIA MARQUARDT

Piatra de temelie a companiei Marquardt a fost pusă în 1925, de către doi prieteni, rude îndepărtate, cu același nume: Johannes Marquardt. Fabrica lor era specializată în producerea de componente electrice și de mecanică fină. Un an mai târziu, Marquardt a dezvoltat și a produs primele comutatoare pentru industria electrică, în special pentru aparatura electrocasnică. În 1964, sunt produse primele module cu aplicație în domeniul aparaturii electrocasnice, în 1968 să fie dezvoltate primele sisteme electronice pentru echipamente de putere, iar în 1980, Marquardt a realizat primele comutatoare în domeniul automotive. La începutul anilor ’80, compania a devenit una internațională – până în 1996, sunt deschise filiale în SUA, Franța, Tunisia, China și India. În 1997, pornește producția în serie a sistemelor de conducere a autovehiculelor. În 2002, este implementat Procesul de Îmbunătățire Continuă în Marquardt. Acum un deceniu, compania a implementat pe piață, cu succes, sistemele Keyless Go, pentru automobile. În 2004, a pornit producția de serie pentru senzori, în domeniul aparaturii electrocasnice, și în 2005 au apărut panourile de comandă pentru tehnologia de suprafață.

articol publicat în sb.business – ediția de toamnă 2012

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share