25 de milioane de euro pentru Universitatea Politehnica: prima universitate din România, ce primește sprijinul Băncii Europene de Investiții

Universitatea Politehnica din București (UPB) va primi o finanțare de 25 de milioane de euro, pentru a-și extinde infrastructura educațională și de cercetare. 

UPB va utiliza fondurile pentru realizarea unei infrastructuri noi, în campusul Noul Local, destinată celor trei facultăți care își desfășoară activitatea de educație și cercetare în localul Polizu (Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor, Facultatea de Inginerie Aerospațială și Facultatea de Inginerie Medicală). Contractul de finanțare este garantat de Fondul European pentru Investiții Strategice, nucleul planului de investiții pentru Europa, cunoscut și ca “Planul Junker”.

“Proiectul va contribui la creșterea nivelului de calitate al serviciilor oferite de universitate, care se confruntă cu subfinanțare în România. El va crește calitatea studiilor pentru peste 5.000 de studenți și va îmbunătăți activitățile de cercetare, cu scopul creșterii nivelului de competitivitate al sistemului educațional din România și al economiei naționale”, declară Andrew McDowell, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții (BEI). “După doi ani de negocieri, ne bucurăm să fim prima instituție din România, care primește acest tip de finanțare. Proiectul va veni în sprijinul universității, dar și al cercetării și economiei naționale. Este o contribuție demnă de cea mai mare universitate tehnică din țară. Cu peste 30.000 mp dedicați educației și cercetării, mii de studenți și sute de angajați vor beneficia de această investiție în infrastructură”, completează Mihnea Costoiu, rectorul UPB. 

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

BEI este banca Uniunii Europene. Este instituția de împrumut pe termen lung a UE și singura bancă deținută de statele membre ale Uniunii Europene. Oferă fonduri pe termen lung, pentru investiții strategice, pentru a contribui la obiectivele UE. Este cea mai mare instituție de împrumut din lume, după volumul fondurilor alocate. 

Planul de Investiții Pentru Europa, cunoscut și ca “Planul Juncker”, este una dintre prioritățile Comisiei Europene. Se concentrează pe creșterea nivelului de investiții, pentru generarea de locuri de muncă și creșterii economice, prin utilizarea inteligentă a resurselor financiare și oferirea de vizibilitate și asistență tehnică proiectelor de investiții. Fondul European pentru Investiții Strategiceeste pilonul principal al „Planului Juncker” și oferă garanții pentru investiții. Proiectele și acordurile aprobate de instituție sunt estimate în jurul a 390 de miliarde de euro și sprijină peste 929.000 de IMM-uri din cele 28 de țări ale UE. 

UPB este cea mai mare universitate tehnică din țară, cu circa 30.000 de studenți înmatriculați anual, și unul dintre cele mai importante centre de cercetare din regiune.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share