Cluj-Napoca: UBB, prima universitate din România în cel mai important top american al universităților

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a fost inclusă pe cea mai înaltă poziție din România într-unul dintre clasamentele internaționale importante ale anului – ranking-ul US News Best Global Universities, realizat în spaţiul academic american.

UBB se situează pe poziția 575 la nivel mondial. La nivel național, UBB ocupă cea mai înaltă poziție din clasament și este urmată de Universitatea Politehnica București (locul 745 la nivel mondial), Universitatea din București (774), Universitatea A.I. Cuza din Iași (1.058), Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila (1.060), Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca (1.117), Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași (1.173) și Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași (1.226).

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

“Este unul dintre cele mai importante clasamente internaționale și cel mai important realizat în spațiul american, iar faptul că UBB a câștigat câteva poziții față de anul trecut, când s-a clasat pe locul 583, în timp ce alte universități din țară au pierdut poziții în clasament, reprezintă efectul politicilor academice din UBB și al susținerii interne a publicațiilor Web of Science. Este cea mai bună clasare a unei universități românești în clasamentele din 2018, fapt ce confirmă statutul de universitate internațională de excelență acordat UBB în urma auditului academic QS STAR din Marea Britanie. În acest moment, UBB are peste 1.000 de studenți străini, din 60 de țări. La nivel național, UBB este o universitate de referință, cea mai mare la momentul actual, și atrage studenți din toată țara”, afirmă prof. univ. dr. Daniel David, prorectorul UBB responsabil de cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice.

Prof. David spune că o serie de reglementări naționale și decizii greșite separă universitățile românești de aria academică internațională și nu le permit să fie competitive atunci când reușesc să intre în această arie academică. “Spre exemplu, promovarea academică a fost prost înțeleasă și reglementată recent, afectând competitivitatea universităților românești, prin faptul că suntem obligați să transferăm posturi pe perioadă determinată în posturi pe perioadă nedeterminată, fără concurs. Unele reglementări CNATDCU ale ministerului au creat situația absurdă ca în unele domenii, chiar dacă din doctorat sunt publicații Nature/Science sau în Top-10 din specialitate, totuși să nu se poată susține teza, decât dacă există publicații de tip conferință. Tot ca urmare a politicilor academice naționale recente, prin care s-au tăiat locurile marilor universități, în 2018, peste 110 studenți la nivel de master au fost împiedicați să studieze gratuit la UBB, iar acest lucru i-a afectat mai ales pe cei care nu-și permit achitarea unor taxe de școlarizare”, declară Daniel David.

UBB solicită Ministerului Educației Naționale punerea în acord a legislației și practicilor academice naționale cu cele din aria academică europeană și dezvoltarea unor programe de excelență (după modelul celor din Germania și Marea Britanie), prin care universitățile românești care au o șansă să fie competitive în aria academică internațională să fie susținute în acest demers.

US News Best Global Universities este unul dintre cele mai importante clasamente internaționale ce ierarhizează universitățile pe baza performanțelor academice, dar și în funcție de reputația globală și regională a acestora. Clasamentul general US News Best Global Univesities include cele mai bune 1.250 de universități din 75 de țări, ale căror performanțe au fost analizate în funcție de 13 indicatori ce vizează reputația globală și regională a cercetării, publicațiile și manifestările științifice, impactul și numărul total al citărilor, colaborările internaționale.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share