4 argumente pentru o carieră în domeniul consultanței în management

Peste tot în lume, accederea pe un post de consultant în management într-o firmă de prestigiu implică o serie de etape de selecție riguroase, dar și teste de aptitudini. De cele mai multe ori, pentru o persoană la început de carieră este mai greu să obțină un post într-o astfel de firmă.

Daniel A. Bujorean

PR & Communication Responsible @ Ensight Management Consulting

Firmele de consultanță în management sunt în continuă căutare de specialiști cu experiență și performanță dovedită în diferite industrii, pentru a lucra pe proiecte de consultanță în management, dar asta nu înseamnă că se caută neapărat geniile sau așa numiții guru. Contrar mitului, firmele de consultanță în management nu își doresc specialiști geniali, ci sunt în căutarea unor specialiști cu competențe de nișă sau din diverse industrii, care îmbină teoria academică cu experiența practică, dispuși să aducă o perspectivă proaspătă și obiectivă asupra unui business și soluții specifice unei probleme de management.

Sunt, așadar, și aptitudini, nu doar competențe cheie, care califică un bun consultant de management, și avantajele care vin la pachet cu această poziție nu sunt de neglijat. Sunt cel puțin patru argumente pentru care un tânăr la început de carieră ar trebui să le ia în considerare, în alegerea primului loc de muncă:

O poziție în domeniul consultanței în management îți deschide mai multe oportunități în carieră decât, poate, în alte domenii.  “Merită să începi cariera cu un post în consultanță de management, pentru că este una dintre meseriile cu cea mai mare deschidere. Într-un interval relativ scurt de timp, ești confruntat cu problematici diferite și ai contact cu mai multe industrii decât are cineva care se angajează în alt domeniu. Dau un exemplu din viața reală a unui consultant aflat la început de carieră: începi, de pildă, ca analist, să mapezi procesele financiare într-o companie de producție și distribuție, după care te apuci să studiezi tendințele din industria bancară. Peste nici trei luni, intri într-un proiect de optimizare a funcției de resurse umane, pentru un lanț de retail. Nu ascund că este una dintre zonele cele mai intense în care poți găsi de lucru. În schimb, este sigur că îți antrenezi mintea și ai șansa să îți formezi rapid cunoștințe de business”, precizează Sandra, Principal la Ensight Management Consulting.

La început de carieră, este important să te însoțești cu specialiști buni, care să te ajute să îți dezvolți cea mai bună practică. Consultanța în management este un domeniu optim pentru asta. “Se spune că ești suma celor cinci persoane cu care îți petreci cel mai mult timp. Aceștia sunt oamenii care au puterea de a-ți contura valorile, opiniile și mindset-ul, mai mult decât oricine altcineva, iar acest aspect este la fel de valabil și în viața profesională. Să fii înconjurat de specialiști este cu atât mai important la început de carieră, când începi să te formezi că profesionist. Diversitatea industriilor de care ai parte în domeniul consultanței de management presupune, bineînțeles, și diversitatea specialiștilor. În afară de cunoștințele practice pe care le poți învăța de la aceștia, mult mai importantă este experiență lor în gestionarea situațiilor particulare fiecărui client. Această experiență te va determina să fii mai atent la detalii care îți scăpau înainte și care, pe parcurs, te ajută să-ți dezvolți cele mai bune practici”, spune Simina, consultant la Ensight Management Consulting.

Consultanța în management te dezvoltă pentru că îți oferă, față de alte domenii de activitate, o perspectivă de ansamblu asupra mediului de afaceri, și te expune la diferite industrii. “În proiectele de consultanță, ai șansa să rezolvi probleme și să oferi expertiză unor companii diferite ca model de afaceri, industrie, cultură organizațională, brand, mărime, dispersie geografică și stil de lucru. În același timp, ai șansa unică să înțelegi de ce, de exemplu, prețul scăzut al petrolului va determina o companie să optimizeze costurile, în timp ce pentru alta va fi o oportunitate de  a-și crește cota de piață. Vei afla răspunsuri la nenumărate întrebări <de ce?>, pentru tine și pentru clienții tăi”, explică Sebastian, manager la Ensight Management Consulting.

Un consultant în management are oportunitatea să lucreze pe proiecte internaționale, în diferite companii internaționale, și să experimenteze, astfel, diferite culturi. Apartenența la o rețea internațională de consultanță înseamnă, printre altele, și posibilitatea de a derula proiecte internaționale sau regionale. Pentru unii dintre noi, a lucra în afara țării, pentru perioade relativ scurte de timp, înseamnă un inconvenient, dar pentru cei care iubesc aceste experiențe, sunt mai mult decât oportunități.  Andra, de la Ensight, consideră că aceste oportunități contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea consultantului: “A schimba interlocutorii, în mod constant, a ști cum să ajustezi abordarea în funcție de așteptările lor, de cultura în care este ancorat fiecare, și a ieși în mod constant din zona ta de comfort, sunt lucruri ce contribuie, în mod semnificativ, la dezvoltarea ta personală și profesională”.

Consultanții de la Ensight Management Consulting consideră că primul pas în carieră este foarte important. De aceea, tinerii absolvenți sunt invitați să se înscrie la programul de internship Ensight Internship Challenge, din 22 aprilie. Evenimentul se adresează studenților din anii terminali și absolvenților de universitate sau program de master, din țară și străinătate, care doresc să urmeze o carieră în domeniul consultanței de management și consultanței financiare. Cei interesați de acest program sunt invitați să se înscrie până pe 13 aprilie.

DESPRE ENSIGHT MANAGEMENT CONSULTING

Este liderul pe piața companiilor românești de consultanță în management, raportat la cifra de afaceri și numărul de consultanți. De la înființarea sa, în 2000, Ensight a evoluat continuu și a dezvoltat un portofoliu complex de servicii de consultanță, pentru următoarele arii de activitate: strategie, operațiuni, financiar, resurse umane și tehnologie. A oferit, astfel, soluții integrate de consultanță, și a răspuns nevoilor tot mai complexe ale companiilor. Din 2014, Ensight Management Consulting este membru fondator al uneia dintre cele mai puternice rețele de consultanță în management din Europa: Nextcontinent, cu 33 de birouri în 28 de țări și o echipă de 1.100 de consultanți.

Articolul anterior

Genpact caută vorbitori de limbi străine, pentru centrele din Cluj-Napoca şi Bucureşti

Articolul următor

TRW: Implicare socială prin team building

Articole din aceeași categorie
Citește

Mâna șefului

Încă de la vârste fragede, cam toți visăm să ajungem șefi undeva și, chiar dacă ajungem într-o funcție…
Total
0
Share