9 întrebări pentru miniștrii Educației, în legătură cu manualele școlare

Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt și ofițerul de presă al Universității din București, atrage atenția că evaluatorii manualelor de clasa a VI-a, cele pline de greșeli, au fost mai bine plătiți decât anul trecut, și le adresează o serie de întrebări, în legătură cu tipărirea acestor manuale, ministrului Educației, Valentin Popa, și predecesorului acestuia, Liviu Pop.

“Ca povestea să fie spusă până la capăt, ar fi bine să știți că, pentru munca lor, evaluatorii manualelor de clasa a VI-a au fost mai bine plătiți decât anul trecut. După cum anunța Ministerul Educației, în 12 februarie 2018, onorariile evaluatorilor au fost majorate în primăvară cu peste 30 la sută (valoare netă). <Mircea, fă-te că lucrezi!> – vă amintiți? Și acum îndrăznesc să cred că vom primi de la Ministerul Educației, de la domnul ministru Valentin Popa și de la fostul ministru Liviu Pop, răspunsuri la câteva întrebări”, scrie Mirabela Amarandei într-o postare pe Facebook.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

  1. Cine răspunde pentru numirea evaluatorilor proiectelor de manuale?
  2. Cum este posibil ca Ministerul Educației, prin CNEE, să trateze cu atâta ușurință procesul de selecție a evaluatorilor, de vreme ce an de an au fost semnalate greșeli flagrante în manualele elevilor?
  3. Evaluatorii selectați (de cele mai multe ori, profesori de la clasă) au fost școliți cum se evaluează un manual, ce trebuie să urmărească în evaluare?
  4. Cine e răspunzător pentru trimiterea către Editura Didactică și Pedagogică a unor manuale greșite din punct de vedere științific?
  5. Cum este posibil ca Editura Didactică și Pedagogică să tipărească manuale greșite, fără să se autosesizeze în legătură cu greșelile, unele ușor de identificat, și să întoarcă manualele spre autori și evaluatori?
  6. Cine răspunde (individual și instituțional) pentru risipa din banii publici cauzată de tipărirea celor aproape 150.000 de manuale greșite, care acum trebuie retipărite?
  7. Ce măsuri administrative vor fi luate de către minister, în cazul propriilor angajați?
  8. Vor avea domnii Liviu Pop, Valentin Popa și subordonații acestora decența să recunoască în fața elevilor, a profesorilor și a tuturor contribuabililor români că au greșit?
  9. Dacă domnii Pop și Popa ar avea la dispoziție suma de 300.000 de lei, în ce i-ar investi: a) în retipărirea de manuale greșite; b) în premierea conducerii Editurii Didactice și Pedagogice; c) în programul național “Școli sigure, fără toalete în curte și cu apă curentă”?

Mirabela Amarandei deține o experiență bogată în comunicare publică și politici educaționale. În 2016, a fost purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației și consilier al ministrului. Anterior, a fost implicată în multiple proiecte care au vizat analiza și elaborarea de politici publice în domeniul educației și al cercetării în România, și a coordonat sau implementat comunicarea publică pentru organizații cu atribuții în educație și cercetare. Deține un master în Sociologia consumului și marketing, iar în prezent este cercetător doctorand la Facultatea de Științe Politice a Universității din București.

Articolul anterior

200 de ore de curs, care fac diferența între un hobby și un business în floristică

Articolul următor

Start Up Nation: Beneficiarii din 2017 mai pot depune cereri de finanţare până în 29 septembrie

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share