Adio, România: nume “grele” pun lacătul pe fabricile de aici și pleacă în locuri mai “prietenoase”

Anunțul grupului Nestlé – care va renunța, până în mai, la unitatea de producție de la Timișoara, și va concedia aproape 400 de oameni – se adaugă celor venite din partea altor companii importante, care au decis, în ultimii doi ani, să-și închidă sau să-și restructureze afacerile din România.

Potrivit economiștilor, în România se anunță vremuri tulburi, în perioada următoare, și nu toate business-urile internaționale sunt dispuse să devină “cobai” în experimentele puse la cale de guvernul României – oricare ar fi el. De altfel, instabilitatea fiscală reprezintă cea mai mare provocare din anul 2019, afirmă oamenii de afaceri chestionați pentru barometrul KeysFin Business Focus 2019. Cele peste 800 de modificări realizate anul trecut în legislația fiscală, culminând cu controversata ordonanță privind “lăcomia”, emisă în decembrie, au influențat semnificativ percepția investitorilor privind evoluția economică a României în 2019.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

64 la sută dintre cei chestionați se așteaptă la o scădere a investițiilor în economie, pe fondul înrăutățirii perspectivelor macroeconomice. “2019 se anunță a fi un an de standby pentru mulți investitori. Lipsa de predictibilitate a deciziilor administrative, evoluția pieței valutare, constrângerile semnificative din domeniul finanțărilor și accentuarea crizei de pe piața muncii vor influența în mod semnificativ apetitul investițional”, arată datele KeysFin Business Focus 2019.

În aceste condiții, tot mai multe companii multinaționale se gândesc dacă este cazul să-și facă bagajele sau, în cazurile fericite, merg mai departe cu frâna de mână trasă.

Nestlé renunță la 400 de angajați în Timișoara, dar îi păstrează pe cei din București

Gigantul elveţian Nestlé, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală a bunurilor de larg consum, a anunțat, vineri, că va închide singura fabrica pe care o deţine în România, la Timişoara, unde produce napolitanele Joe. Brandurile produse la Timişoara nu vor dispărea de pe piaţă, fiindcă producţia va fi mutată în Ungaria. Nestlé și-a început activitatea în România în 1995, cu șase angajați. În prima fază, principalul rol era importul de cereale, cafea, hrană pentru bebeluși, supa Maggi și condimente. Grupul elveţian are acum în România circa 900 de salariaţi, dintre care circa 400 la fabrica din Timişoara. Pentru moment, Nestlé a anunțat că nu va renunța la activitatea din București și că va păstra și echipa din centrul de servicii financiare, Nestlé Regional Cost Competence Centre, din Timișoara, unde lucrează 30 de oameni.

Pfeifer & Langen produce zahărul Diamant în Polonia

În primăvara anului trecut, germanii de la Pfeifer & Langen au închis fabrica de zahăr Diamant, din Oradea, și au concediat 200 de oameni. Compania a decis să oprească producția, după ce negocierile purtate cu fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr din Bihor, Arad, Satu Mare şi Timişoara, pentru preluarea fabricii, au eşuat. Germanii au decis să producă zahăr Diamant în Polonia și Ucraina. Fabrica din Oradea avea o capacitate de producție de 400.000 de tone de zahăr/anual.

Gothaer pregătește “reașezarea” activității din România

Chiar dacă a anunțat, deocamdată, doar o “reașezare” a activităților din România, e clar că germanii de la Gothaer, una dintre cele mai importante societate de asigurări din țara de origine, sunt pe picior de plecare. Noua strategie a grupului va fi anunțată în primul trimestru din 2019. În peste cinci ani de prezență în România, Gothaer Asigurări Reasigurări a plătit circa 50 de milioane de euro, în peste 32.000 de dosare de daună, pentru mai mult de 375.000 de clienți.

Durata zborului este prea mare pentru frecvenţa cu care se schimbă Codul fiscal. E incredibil ce se întâmplă. Sunt un susţinător al capitalului autohton, dar cred că nu ne putem juca cu cuvintele: dacă se retrag din România multinaţionalele, închidem lumina ţării. Sunt mari angajatori, mari plătitori de taxe şi impozite, nu ar trebui ca aceste companii să devină o țintă a populismului.

Mihai Dărăban

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României

Delphi a renunțat din cauza lipsei de personal

Tot anul trecut, în martie, Delphi și-a “ajustat operaţiunile din România”. În traducere, asta înseamnă că au renunțat la fabrica din Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin. Unitatea de producție, în care lucrau 698 de oameni, a fost închisă din cauza “constrângerilor cauzate de forţa de muncă limitată, disponibilă în regiune”. Furnizorul în electronică şi tehnologii pentru automobile, vehicule comerciale şi alte segmente de piaţă de acest gen, încuraja angajaţii din Moldova Nouă să ocupe posturile disponibile în fabricile pe care le deține în Sânnicolau Mare și Ineu, şi în Centrul de Inginerie din Arad.

Una caldă, una rece

La finalul lunii februarie 2017, angajaţii companiei Lisa DLR din Pitești au intrat în şomaj tehnic, din cauza reducerii comenzilor în cazul proiectelor gestionate de companie. Partea plină a paharului este că, în timp ce-și anunțau intenția de a restrânge activitatea celei mai vechi fabrici ale grupului din România – măsură care a afectat circa 800 de persoane -, germanii de la Dräxlmaier pregăteau investiții de peste 150 de milioane de euro, pentru extinderea unităților de producție din Hunedoara și Brașov. Furnizorul auto a investit în România peste o jumătate de miliard de euro și a angajat peste 15.000 de oameni.

Plecare-șoc

În timp ce unele business-uri cu “vechime” în România caută zone mai primitoare, alți investitori renunță la investițiile planificate. Germanii de la Wielpütz au renunțat să construiască fabrica de subansamble auto pe care intenționau să o ridice la Craiova. Wielpütz – care lucrează cu producători de renume mondial, precum Daimler, Volkswagen, BMW, General Motors ori Ford – urma să creeze 500 de locuri de muncă, iar o parte dintre angajați lucrau deja de câteva luni în Germania. Germanii au închiriat trei hectare de teren în High-Tech Industry Park, platforma economică a Consiliului Județean Dolj. Investiția anunțată era de zece milioane euro, ceremonia de preluare a terenului și de deschidere a șantierului pentru fabrică a avut loc în mai, iar producția urma să înceapă la 1 septembrie.

TAP Air Portugal acuză lipsa profitabilității

De la sfârşitul acestei luni, “cea mai sigură companie aeriană din Europa de Vest” se retrage de pe piaţa din România, din cauza profitabilităţii scăzute pe rutele operate. Aceasta a fost a doua încercare de operare a operatorului aerian TAP Air Portugal pe piaţa din România. “Operarea reluată şi-a dovedit, încă o dată, profitabilitatea scăzută, care n-ar justifica continuarea zborurilor pe ruta Lisabona-Bucureşti”, precizează compania. TAP Air Portugal a revenit în România în iulie 2017, cu zboruri directe pe ruta Lisabona-Bucureşti, şi estima că va transporta, până la finele anului respectiv, 70.000 de pasageri. Compania a renunţat la România şi în 2016. TAP Air Portugal a fost desemnată, în 2018, cea mai sigură companie aeriană din Europa de Vest, conform unui raport JACDEC privind siguranţa companiilor aeriene. În acelaşi timp, North American Magazine a desemnat compania portugheză drept cel mai bun operator aerian din Europa, în ultimii cinci ani.

Danezii de la ISS concediază 100.000 de oameni, în 13 țări, inclusiv România

În decembrie, ISS, cel mai mare furnizor mondial de servicii de curăţenie, a anunțat că se retrage de pe 13 pieţe puţin profitabile, printre care şi România. Grupul danez intenţionează să elimine circa 100.000 de locuri de muncă, adică aproximativ o cincime din forţa sa de muncă globală. ISS, unul dintre cei mai importanţi angajatori din Europa, a decis să adopte aceste măsuri drastice după ce acţiunile sale au înregistrat o scădere de 18 la sută, în 2018.

Constantia Flexible a mutat producția în Germania, Turcia şi Polonia

Una dintre primele companii care și-au anunțat restrângerea activității din România, în ultimii doi ani, a fost Constantia Flexible, al patrulea producător mondial de ambalaje și etichete. Grupul austriac, cu clienţi precum Coca-Cola şi Sanofi, a închis, la jumătatea lui 2017, fabrica de lângă Bucureşti, unde lucrau 90 de angajaţi. Ambalajele pentru clienţii din România ai grupului urmau să fe produse în Germania, Turcia şi Polonia. “Constantia Flexibles nu părăseşte România, ci doar închide fabrica de ambalaje de la Bucureşti. Mai avem o unitate şi la Cluj-Napoca – Novis Casa de Editură şi Tipografie. În unitatea din Bucureşti s-au făcut investiţii importante, dar am continuat să înregistrăm pierderi şi, în final, s-a decis închiderea unităţii”, anunța conducerea companiei.

Anul trecut, Airbus amenința că părăsește România. În decembrie, a anunțat că va construi o uzină în Ungaria.

Și gigantul Airbus amenința Guvernul Dăncilă, în primăvara anului trecut, că va pleca din România. Într-un interviu pentru cotidianul La Tribune, directorul general al Airbus Helicopters, Bruno Even, se declara nemulțumit că România nu cumpără elicoptere de la grupul franco-german, astfel încât să poată fi utilizată linia de asamblare a elicopterului de transport H215, de la Ghimbav (județul Brașov), inaugurată în 2016, în prezența fostului președinte, François Hollande. “Sunt pregătiți să sacrifice 50 de ani de cooperare. Este o imensă dezamagire”, afirmau surse din compania Airbus, citate de La Tribune. Luna trecută, Airbus a anunțat că va construi o fabrică de elicoptere în Ungaria, până în 2021, și va crea sute de locuri de muncă.

Respect înseamnă și un dialog serios și real între mediul de afaceri și instituțiile statului, de la egal la egal. În ultima vreme, putem spune, însă, și nu mai e nici un secret, că modificările legislative au depășit măsura normală pentru o țară vestică.

Dragoș Anastasiu

Președintele Camerei de Comerț Româno-Germane

Cel mai mare producător de textile a acuzat creșterea costurilor de producție și deprecierea lirei

La începutul lui 2017, cel mai mare producător străin de textile a decis să închidă fabrica de la Urziceni, județul Ialomița, unde lucrau 350 de angajați. Motivele se regăsesc în creșterea costurilor de producție, cauzate de creșterea salariului minim, și în deprecierea lirei sterline, ca urmare a Brexitului. Alison Hayes, care avea numai clienți din Anglia, deţinea în România două fabrici, un birou de design și 1.400 de salariați. O parte dintre comenzi au fost preluate de cealaltă fabrică, din Buzău, iar restul de subcontractori.

50.000 de angajați din industria jocurilor de noroc riscă să rămână fără loc de muncă

Până în acest moment, operatorii de pariuri par să reprezinte industria cel mai dur lovită de modificările fiscale de la începutul acestui an. “Taxa pe lăcomie” impune un nivel de impozitare de doi la sută din cifra de afaceri, iar această măsură, sunt de acord cei mai mulți specialiști, va duce la falimentul unui domeniu de activitate în care lucrează circa 50.000 de oameni și care aduce la bugetul de stat, anual, taxe și impozite de 700 de milioane de euro.

De altfel, potrivit gnttips.ro, noua lege este pe punctul să facă prima victimă: 888 Holdings anulează un eveniment important – la care erau așteptați 1.000 de jucători de poker, din toată lumea – și va părăsi piața românească în 2019. Mai mulți operatori ar fi trimis deja notificări către Oficiul Național al Jocurilor de Noroc, prin care anunță că iau în calcul părăsirea pieței românești, dacă legislația se menține în forma actuală.

Taxa trebuie plătită până în 25 februarie și are ca bază de impozitare taxele încasate în 2018. Astfel, apar situații în care taxele ce vor fi plătite depășesc și de trei ori profitul obținut în 2018. Unul dintre cei mai mari operatori, prezent în mediul online și offline, ar avea de plătit, doar din încasările online, 30 milioane euro, în condițiile în care profitul său total este estimat la 12 milioane. Un alt brand, prezent doar online, ar trebui să plătească circa 18 milioane de euro, la un profit de 6,5 milioane.

Ignorate de guvernele din ultimii doi ani, companiile străine se gândesc la plecare

Potrivit Camerei de Comerț Româno-Germane (AHK România), în ultimii patru ani, salariul minim s-a dublat, în România, fără însă că productivitatea să poată ține pasul cu aceste creșteri. “Pentru a se asigura că creșterea salariilor este legată și de creșterea productivității, este deosebit de important pentru companiile germane din România ca Guvernul României să investească masiv și urgent în educația profesională și universitară, dar și în proiecte de infrastructură. În afară de această, este absolut necesar ca Guvernul să creeze pentru mediul economic condiții-cadru stabile și sustenabile din punct de vedere economic”. Reprezentanții companiilor germane avertizează că există pericolul ca acestea să-și regândească modelul de business. Aceasta poate însemna că unele firme – mai ales cele din industria prelucrătoare – își vor reduce anumite activități sau, pe viitor, vor renunță complet la ele.

Și cancelarul austriac, Sebastian Kurz, atrage atenția că noile măsuri fiscale adoptate de Guvernul României ar putea determina firmele austriece “să-şi strângă lucrurile şi să plece”. “Nu-mi fac griji pentru firmele austriece. Sunt companii mari, ca OMV sau Erste Bank, care lucrează în multe state, iar România este o parte mai mică a activităţii. Ar putea să-şi strângă lucrurile şi să plece, dar în mod cinstit nu-mi fac griji pentru ele. Dacă e să-mi fac griji, mi-aş face griji pentru mediul economic românesc, pentru România, ca mediu de investiţii. Mă gândesc mai mult la locurile de muncă, la oamenii care ar putea să-şi piardă sursa de venit, dacă în mediul bancar, în domeniul gazelor naturale, se produc nişte efecte. Atunci când se ia o decizie, e bine să se ia în calcul şi ce se va întâmpla şi la sfârşitul zilei”, a afirmat Sebastian Kurz, în timpul vizitei în România, din decembrie.

Articolul anterior

Naționalismul de vitrină alungă România din calea dezvoltării durabile

Articolul următor

Amazon se extinde în România şi caută încă 5.000 mp de birouri

Articole din aceeași categorie
Total
759
Share