Asociația Română pentru Industria Electronică și Software (ARIES) Transilvania a demarat un studiu de piață referitor la industria locală de servicii IT și software.
Proiectul va analiza situația pieței de IT din Cluj-Napoca, în comparație cu cea din alte opt centre urbane mari din România, pentru a oferi date relevante de context pentru piața clujeană de profil. Studiul vizează analiza evoluției industriei și nevoile specifice ale companiilor și angajaților din domeniu. Proiectul de cercetare vrea să furnizeze o imagine actuală pentru Cluj-Napoca, asupra nevoilor și provocărilor companiilor din domeniul IT, și să pună datele în context local și național.
Studiul realizat de ARIES Transilvania se află la cea de-a doua ediție anuală și va avea o componentă cantitativă – un chestionar online, pe un eșantion format din peste 800 de companii de IT, din cele nouă orașe (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Oradea, Brașov, Constanța, Craiova, Sibiu) -, dar și una calitativă, prin realizarea a peste 30 de interviuri individuale cu manageri și responsabili ai departamentelor de resurse umane ale firmelor din domeniu. Studiul va acorda o importanță deosebită analizei produselor proprii și inovatoare, trendurilor industriei și oportunităților de dezvoltare și inovare pentru companii.
Voicu Oprean (foto), preşedintele ARIES Transilvania, spune că studiul vine să clarifice presiunea pusă pe universități și autorități locale, de a genera un număr mai mare de forță de muncă calificată pentru industria de IT. “Să sperăm că în momentul în care concluziile studiului ne vor arăta că există o nevoie stringentă de mai mult personal specializat în IT, nu doar în Cluj, cât și în alte orașe mari din România, vom putea accelera parteneriatele cu mediile universitare”, declară Voicu Oprean.
Studiul se va desfășura în perioada iulie-septembrie și va cuprinde inclusiv o analiză comparativă a rezultatelor financiare ale companiilor din domeniul IT, pe ultimii șase ani, în vederea identificării evoluției economice a sectorului, cât și a principalelor provocări și probleme întâmpinate de companiile din această industrie. “Clujul trăiește vremuri interesante și se pare că ne vom apropia de cele mai mici cote de șomaj din istoria post-comunistă. IT-ul este vârf de lance în dezvoltarea regională, iar resursa umană în domeniu este critică și foarte importantă. Proiectele comune între asociațiile profesionale și instituțiile locale au arătat avantajele colaborării și șansa de a construi împreună proiecte sustenabile”, completează Cătălina Ciubotaru, HR Manager și coordonator al studiului.
Cercetarea va urmări și obținerea unor informații exacte despre structura angajaților, fluctuația de personal, nevoile de training, produsele proprii și gradul de inovare al acestora, precum și despre piețele de desfacere ale companiilor din sectorul IT. Raportul final al cercetării va fi disponibil și în limba engleză, și va fi prezentat în cadrul unui eveniment public, în toamnă, iar apoi va putea fi accesat și online.