Avertismentul investitorilor elvețieni în România: Atenție la tehnologiile folosite de angajați! Ele pot fi invizibile pentru echipa de IT, iar riscurile de atacuri cibernetice cresc

Companiile se confruntă cu riscuri de securitate cibernetică fără precedent, în contextul în care noile tehnologii evoluează rapid, iar atacatorii își diversifică metodele de fraudă online, sunt concluziile evenimentului ”The Code of Trust: Safeguarding Businesses in the Era of Emerging Technologies”, organizat, ieri, de Camera de Comerț Elveția-România (CCE-R).

Securitatea datelor din companii trebuie să devină o preocupare a angajaților de la orice nivel din organizație, și nu doar a celor din departamentele de IT. Până în 2027, 75 la sută dintre angajați vor cumpăra, vor folosi sau chiar vor crea tehnologii care nu vor fi vizibile în fața departamentului de IT, potrivit unui studiu Gartner. Procentul era de 41 la sută în 2022. Asta înseamnă că riscurile de atacuri cibernetice cresc într-un ritm accelerat, iar eforturile de educare și de creștere a conștientizării asupra acestor pericole trebuie să fie consistente atât din partea mediului public, cât și din partea mediului privat”, declară Moe Jame, CEO al companiei IT Team Extension și co-lider al grupului de lucru IT& Cybersecurity din Camera de Comerț Elveția-România.

29 la sută dintre companiile de la nivel global au raportat că au fost afectate material de un incident cibernetic în ultimele 12 luni, conform unui raport lansat în ianuarie 2024 de World Economic Forum la Davos. Cele mai afectate organizații vor fi întreprinderile mici și mijlocii, care nu acordă la fel de multă atenție prevenției și care nu investesc la fel de mult în soluții de securitate cibernetică și în educarea angajaților.

”Companiile se grăbesc să adopte cele mai noi tehnologii ca să nu rămână în urmă față de competitori și tot mai mulți lideri din organizații iau în calcul capacitatea organizației de a face față unor atacuri cibernetice mai sofisticate. Progresele în ceea ce privește metodele și abilitățile adversarilor (phishing, malware, deepfakes) reprezintă cel mai îngrijorător impact al AI-ului generativ pentru 50 la sută dintre liderii care au răspuns sondajului World Economic Forum”, arată Daniela Chrzanovski, directorul general al centrului de training și servicii IT Swiss Webacademy și co-lider al grupului de IT& Cybersecurity în Camera de Comerț Elveția-România.

Evenimentul ”The Code of Trust: Safeguarding Businesses in the Era of Emerging Technologies” a fost organizat, la București, de CCE-R, în parteneriat cu Team Extension, Swiss Webacademy, Mindit.io și Rerat.

Grupul de lucru IT& Cybersecurity din CCE-R și-a propus ca, în următorii ani, să-și dedice eforturile pentru creșterea notorietății în ceea ce privește modul în care noile tehnologii evoluează și a metodelor prin care companiile își pot reduce riscurile de securitate cibernetică.

Evenimentul ”The Code of Trust: Safeguarding Businesses in the Era of Emerging Technologies” a fost organizat, la București, de CCE-R, în parteneriat cu Team Extension, Swiss Webacademy, Mindit.io și Rerat.

DESPRE CAMERA DE COMERȚ ELVEȚIA-ROMÂNIA (CCE-R)

Este o asociație non-profit, cu o istorie de 22 de ani în România, care are ca scop facilitarea relațiilor de afaceri între investitorii elvețieni și cei români și să ofere informații economice și consultanță companiilor interesate să dezvolte afaceri în cele două țări. În 2024, a ajuns la peste 115 de companii membre, care au peste 18.000 de angajați în România. Susținută de Ambasada Elveției în România, a devenit, în ultimele două decenii, jucătorul principal al relațiilor economice româno-elvețiene, și a construit zece grupuri de lucru menite să vină în sprijinul membrilor Camerei și al comunităților în care ei activează.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share