Avertismentul specialiştilor IT: munca în sistem hibrid, o “bombă cu ceas” pentru companii

Foto: Simon Abrams

91 la sută dintre echipele IT se confruntă cu presiunea de a face compromisuri de securitate, în condiţiile în care stilul de muncă hibrid, de acasă şi de la birou, reprezintă o “bombă cu ceas” în ceea ce priveşte securitatea cibernetică, arată un raport HP referitor la securitatea cibernetică.

HP a lansat raportul HP Wolf Security Rebellions & Rejections, un studiu global cuprinzător care evidenţiază tensiunile apărute între echipele IT şi angajaţii care lucrează de acasă, tensiuni pe care liderii trebuie să le rezolve pentru a garanta siguranţa muncii în viitor.

Studiul arată că echipele IT au fost obligate să facă anumite compromisuri de securitate pentru a asigura continuitatea afacerii, într-o perioadă în care ameninţările cibernetice sunt tot mai numeroase. Mai mult, încercările lor de a spori sau a actualiza măsurile de securitate pentru angajaţii care lucrează de la distanţă au fost adesea respinse.

Acest lucru este valabil în special pentru viitoarea forţă de muncă tânără, cu vârste între 18 şi 24 de ani. Sunt cei care au crescut în era digitală şi care sunt tot mai frustraţi de faptul că protocoalele de securitate îi încurcă când vine vorba de respectarea termenelor limită. Iar asta îi determină pe mulţi să ocolească normele de securitate cibernetică.

Noul raport HP Wolf Security combină datele obţinute dintr-un sondaj online YouGov – realizat la nivel global pe 8.443 de angajaţi cu activitate de birou şi care au trecut la munca la distanţă în timpul pandemiei – şi un sondaj global realizat de Toluna pe 1.100 persoane, factori de decizie din domeniul IT.

Principalele constatări: 76 la sută dintre echipele IT recunosc că securitatea cibernetică a fost cumva ignorată şi neglijată în timpul pandemiei, iar 91 la sută s-au confruntat cu presiunea de a face compromisuri de securitate pentru a asigura continuitatea afacerii.

Aproape jumătate (48 la sută) dintre angajaţii mai tineri (18-24 de ani) au considerat instrumentele de securitate o piedică, iar aproape o treime (31 la sută) au încercat să ocolească protocoalele de securitate ale companiei pentru a-şi duce munca la bun sfârşit. 48 la sută dintre angajaţii chestionaţi spun că măsurile de securitate aparent esenţiale le risipesc mult timp. Ponderea creşte la 64 la sută în rândul persoanelor cu vârste între 18 şi 24 de ani.

Peste jumătate (54 la sută) dintre tinerii între 18 şi 24 de ani erau mai îngrijoraţi de respectarea termenelor-limită decât de expunerea organizaţiei la o breşă de securitate; 39 la sută nu ştiau sigur ce presupun politicile de securitate ale companiei sau dacă există unele. Toate acestea indică un nivel tot mai mare de apatie în rândul angajaţilor tineri.

Astfel, 83 la sută dintre echipele IT consideră că numărul tot mai mare de angajaţi care muncesc la distanţă reprezintă o “bombă cu ceas” pentru posibile breşe de securitate la nivelul corporaţiilor. “Dacă protocoalele de securitate îngreunează munca oamenilor, atunci ei vor găsi o cale de a le ocoli. Măsurile de securitate ar trebui să se integreze cât mai mult posibil în modelele şi fluxurile de lucru existente, cu o tehnologie discretă, sigură prin design şi intuitivă pentru utilizator”, spune Ian Pratt, Global Head of Security – Personal Systems, HP Inc.

Raportul subliniază faptul că multe echipe de securitate au depus eforturi ca să limiteze efectele comportamentelor utilizatorilor, pentru a putea păstra în siguranţă datele. 91 la sută dintre aceste echipe au actualizat politicile de securitate odată cu adoptarea muncii de acasă, în timp ce 78 la sută au restricţionat accesul la site-uri şi aplicaţii. Dar astfel de măsuri creează adesea frustrări utilizatorilor, care le resping.

“Misiunea de a asigura buna funcţionare a unei afaceri nu ar mai trebui lăsată doar pe umerii echipelor de securitate cibernetică. Securitatea cibernetică este o misiune în sine, în care toată lumea trebuie să se implice. Pentru a dezvolta ideea de colaborare în acest domeniu, trebuie să implicăm şi să ne educăm angajaţii în materie de riscuri de securitate cibernetică tot mai accentuate, în timp ce echipele IT trebuie să înţeleagă mai bine modul în care protocoalele de securitate afectează fluxul de lucru şi productivitatea. De acum înainte, securitatea trebuie reevaluată pe baza nevoilor companiei, dar şi a angajaţilor care muncesc la distanţă”, atrage atenţia Joanna Burkey, Chief Information Security Officer la HP.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share