Asociația Camera Franceză de Comerț, Industrie și Agricultură în România (CCIFER), lider de consorțiu, în parteneriat cu Liceul Tehnologic 1 Mai Ploieşti și Colegiul Tehnic Gh. Asachi Iași, implementează proiectul ProMes – „Azi elev, mâine meseriaș”.
Proiectul, care se desfășoară pe o perioadă de 36 de luni și are ca obiectiv principal sprijinirea dezvoltării competențelor tehnice și profesionale ale elevilor, contribuie la pregătirea lor pentru piața muncii. În plus, le susține dezvoltarea competențelor tehnice și profesionale și îi pregătește pentru piața muncii prin stagiile de practică la angajatori.
Derulat între 1 noiembrie 2024 și 31 octombrie 2027, ProMes vizează creșterea calității, incluziunii, eficienței și relevanței educației și formării pentru piața muncii. Proiectul pune accent pe validarea învățării non-formale, dezvoltarea competențelor-cheie, inclusiv antreprenoriale și digitale, și promovarea formării profesionale. Obiectivul său general constă în creșterea relevanței formării profesionale pentru 260 de elevi, prin organizarea a 310 stagii de practică la angajatori.
- Tendințe în freelancing, în 2025
- Pehart Grup investește în formarea viitorilor specialiști ai industriei hârtiei, prin parteneriate strategice cu școlile profesionale
- Mai puțin de jumătate dintre angajați se așteaptă la o primă de Paști
Obiectivele specifice se referă la:
- Îmbunătățirea pregătirii profesionale pentru 260 de elevi, prin plasarea la stagii de practică desfășurate la agenți economici, pentru ocupații corelate cu domeniul lor de formare.
- Creșterea motivației și implicării elevilor în activități de învățare la locul de muncă, prin inovare și creativitate, susținute prin acordarea de indemnizații pentru participarea la stagii și organizarea de competiții profesionale premiate.
- Conștientizarea necesității corelării instruirii cu cerințele pieței muncii, prin dezvoltarea unui sistem bidirecțional de informare între companii și rețeaua unităților de învățământ.
- Îmbunătățirea nivelului de calificare pentru 238 de participanți la stagiile de practică, prin susținerea examenelor de certificare a calificărilor profesionale și obținerea certificatelor de competențe.
Principalele activități ale proiectului includ:
- Parteneriate educaționale și implicarea elevilor: Proiectul stabilește colaborări între instituții de învățământ și parteneri economici, pentru selectarea și implicarea elevilor eligibili în stagii de practică.
- Crearea unui sistem de informare și conștientizare: Proiectul dezvoltă rețele de parteneriat social și presupune activități de informare a elevilor, părinților și angajatorilor despre beneficiile stagiilor de practică. Sunt analizate și nevoile pieței muncii, pentru a adapta programele educaționale.
- Programe de stagii și certificare: Elevii participă la stagii practice monitorizate, ce includ competiții inovatoare și integrarea competențelor verzi (minimum 20 la sută). La final, susțin examene de certificare și asigură validarea abilităților dobândite. Aceste activități se adresează elevilor din învățământul profesional și tehnic de la cele două licee partenere, pentru integrarea lor pe piața muncii, prin asigurarea formării profesionale și certificarea competențelor dobândite.
Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană, din Fondul Social European Plus (FSE+), prin Programul Național Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027. Valoarea sa totală este de 2.463.814,30 lei, din care 81,38 la sută reprezintă cofinanțarea de la Uniunea Europeană.
DESPRE CCIFER
Fondată în 1996, este una dintre cele mai reprezentative organizații de business din România, care înglobează o comunitate relevantă pentru dezvoltarea și competitivitatea țării. Cu apartenență internațională, într-o rețea formată din 118 de Camere în 93 de țări, acționează ca un partener pentru parcursul de transformare durabilă a comunităților, a companiilor și a României. Dezvoltă servicii pentru 580 de membri, companii cu capital francez, internaționale și românești, ONG-uri și universități. Cele mai multe dintre companii dețin poziții-cheie în diverse sectoare de activitate ale economiei naționale. CCIFER exprimă o poziție comună a investitorilor francezi în România în dialogul public-privat, alături și de alte organizații de profil, respectiv Coaliția pentru Dezvoltarea României. Se implică și în promovarea inițiativelor educaționale și profesionale și susține adaptarea pregătirii elevilor la cerințele pieței muncii prin colaborări inovatoare cu mediul de afaceri.