Beneficiile conducerii agile – sau cum să navighezi printre provocările lui 2021

Pentru mediul de afaceri, anul 2021 este o binecuvântare sau un blestem? Un fiscalist ar spune: ”depinde de măsurile de susținere decise de guvern”. Un macro-economist ar spune: ”depinde de abordarea deficitelor și de investiții”. Un antreprenor ar spune: ”depinde de agilitatea companiilor de a se transforma digital, de a lansa noi produse sau servicii și de a intra pe noi piețe”.

Constantin Măgdălina

Expert @ Tendințe și Tehnologii Emergente

Fiecare separat și toți împreună au dreptate. Liantul acestor răspunsuri este leadership-ul. Viteza și volumul schimbării necesită o agilitate fără precedent în gândire și acțiune, un amestec subtil de calm strategic pentru a te concentra pe viziunea pe termen lung și energie tactică pentru a confrunta realitatea și a acționa.

Provocarea conducerii agile

Prin adaptarea la schimbarea priorităților, liderii agili se concentrează pe cele 20 la sută dintre provocări, care oferă 80 la sută din rezultate. Sunt curajoși în fața incertitudinii și le transferă responsabilități celorlalți, construind o cultură a învățării în care greșelile sunt acceptate drept punți către succes.

Companiile agile depind de liderii fiecărui nivel – chiar și de cei către care nimeni nu raportează dar care au nevoie de mentalitatea și abilitățile de lider pentru rolul lor. Într-un sondaj Valoria, liderii identifică atributele agile ale inițiativei și abilitățile de comunicare ca factori de diferențiere cheie pe care îi caută atunci când iau în considerare dezvoltarea companiei într-un mediu dinamic.

Având în vedere cantitatea de schimbări, incertitudinea și așteptările angajaților din prezent, liderii trebuie să poată folosi un set de instrumente cu funcționalități adecvate sarcinii în cauză. Cu cât înțeleg mai clar distincțiile dintre diferitele aspecte ale rolului liderului, cu atât mai mare este capacitatea de a implementa funcționalitatea potrivită în momentul potrivit.

Pentru aplicarea rapidă în orice situație operațională a modelului de conducere agilă contează înțelegerea situației, împărtășirea punctului de vedere de către decident și delegarea. Cu alte cuvinte, contează gândirea strategică, coodonarea tactică și operaționalizarea pragmatică.

Agilitate prin flexarea stilului de conducere

Pentru situația de recalibrare în care se găsesc cele mai multe dintre companii, se impune crearea unor roluri excepționale. Decât să se mobilizeze toate activele unei companii pentru a se ocupa de un singur subiect, se impune distribuția rolurilor după cum urmează:

  1. Liderul consacrat dă autonomie către o echipă/ persoană selectată – nivel strategic
  2. Aceasta trasează direcția strategică pentru un facilitator care – nivel tactic
  3. Interpretează alături de alți colegi operaționalizarea soluțiilor – nivel operațional

Prin diferență, agilitatea este o filozofie practică ce determină forma structurii de conducere aplicată pentru a face față oricărei situații operaționale. Aceasta înseamnă că forma rămâne întotdeauna aceeași, dar oameni diferiți pot intra și ieși pe fiecare dintre niveluri și, pur și simplu, pot prelua titlul relevant pentru acel rol.

Este important de reținut că titlurile nu exprimă vechimea sau rangul, ci descriu funcțiile îndeplinite de anumite persoane sau, uneori, de un grup condus de o anumită persoană de pe oricare dintre cele trei niveluri.

Există un nivel ridicat de subsidiaritate, ceea ce înseamnă că deciziile luate la cel mai scăzut nivel trebuie să fie aliniate cu fiecare nivel. De exemplu, un coordonator din nivelul operațional, însărcinat cu un scop definit, ar putea fi nevoit să ia decizii rapide pentru a-l atinge, dacă situația de pe teren se schimbă brusc. El poate apela la sprijinul suplimentar de la nivel tactic, dacă este necesar, sau invers, coodonatorul la nivel tactic, cu o supraveghere mai largă, poate muta resurse între cei din operațional fără permisiunea strategicului, pentru a ajuta la atingerea obiectivului tactic mai larg.

Pe fiecare nivel se poate flexa stilul de leadership, după cum este necesar. Acolo unde orice situație este mai degrabă dinamică decât previzibilă, stilul de leadership ar trebui să se potrivească cu situația specifică. Adică să se concentreze pe agilitatea liderului de a-și adapta stilul în funcție de: (1) nevoile echipei și (2) cerințele situației.

În concluzie

Răspunsul succint la întrebarea de deschidere este următorul: 2021 poate fi o binecuvântare pentru cei care sunt agili în conducerea business-ului, își diversifică opțiunile de răspuns la situațiile impredictibile, își instruiesc oamenii. Însă liderii care aleg să rămână blocați într-o mentalitate rigidă vor avea un an care le îi va provoca pe toate planurile.

Beneficiile conducerii agile sunt:

  • Mai multă inițiativă și capacitate de răspuns la toate nivelurile.
  • Mai multă energie pentru cele mai importante activități.
  • Mai bună comunicare între și în cadrul echipelor.
  • Mai puține conflicte. Mai multă încredere. 
  • Angajați mai motivați și mai implicați.

DESPRE CONSTANTIN MĂGDĂLINA

Are o experienţă profesională de 15 ani, timp în care a lucrat la companii multinaţionale, în ţară şi în străinătate. Are un Master în Marketing şi Comunicare la Academia de Studii Economice Bucureşti. Este certificat Lean Six Sigma şi ITIL (IT Information Library) ceea ce-i facilitează o bună înţelegere a proceselor şi transformărilor din organizaţii. Certificarea obţinută de la Chartered Institute of Marketing îi completează expertiza de business. În cei peste patru ani de activitate într-o companie din Big 4, a iniţiat şi coordonat studii ce analizau aspecte legate de mediul de afaceri din România. Printre acestea se află previziunile economice de creştere ale firmelor în 2013-2016, managementul cunoştinţelor, experienţa de cumpărare în era consumatorilor digitali, social media și mediul de afaceri românesc, utilizarea dispozitivelor mobile în România. Este autor a numeroase articole cu teme legate de inovaţie, eficientizarea proceselor de afaceri, social media, transformarea digitală, tendinţeşi tehnologii emergente. Este invitat ca vorbitor la numeroase evenimente şiconferinţe de business.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share