Bianca Tudor (Elite Business Women): “Cea mai mare putere economică a lumii nu va fi India sau China, ci implicarea femeilor în afaceri”

Elite Business Women a pornit, iniţial, ca un mic grup de femei care discutau în mediul online despre importanţa antreprenoriatului feminin în societatea modernă. În câţiva ani, ideea fondatoarei Bianca Tudor s-a transformat în cea mai mare companie de educaţie antreprenorială feminină din România, care are 8.000 de membre şi a trecut graniţele ţării.

Întreaga strategie a fost pusă la punct de Bianca Tudor, care, la doar 22 de ani, şi-a descoperit aptitudinile manageriale în proiecte internaţionale şi a dorit să dea o voce puternică, încredere şi curaj şi altor femei care au abilităţi antreprenoriale şi vor să pătrundă în lumea afacerilor. Elite Business Women organizează acum conferinţe şi cursuri de training în domeniul antreprenoriatului, în ţară şi în străinătate, iar de un an ajută alte firme conduse de românce să-şi extindă afacerea în Europa, prin evenimente de networking organizate în Portugalia, Belgia, Italia şi Marea Britanie.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

“Totul a pornit de la discuţii cu patos, pe care le purtam acum mulţi ani, cu femei la început de carieră, care îşi doreau să pună bazele propriei afaceri şi îmi cereau sfaturi cum să procedeze, de unde să pornească. La vremea respectivă nu aveam în minte cifre, despre cât de mare sau mică este iniţiativa, dar tot mai multe doamne îmi cereau sfaturi şi ne-am unit într-o comunitate. Acel mic bulgăre de zăpadă s-a rostogolit şi am fost nevoită să-mi înregistrez personalitate juridică pentru a crea conferinţe, evenimente de networking, programe de promovare şi dezvoltare a afacerilor, pe care deja clienţii mei le solicitau”, spune Bianca Tudor.

În cadrul acestor conferinţe, a fost martora evoluţiei unor companii conduse de femei care sunt acum lideri de piaţă. “Cum nevoile şi dorinţele companiilor erau tot mai mari, iar eu trebuia să ţin pasul cu clienţii mei, nu mai eram locomotiva proiectului. În 2015 am făcut un pas uriaş, a fost un act de curaj, viziune şi chiar poate nebunie, dar am provocat companiile româneşti să ia în calcul conceptul de <internaţionalizare>, subiect care nici măcar nu era o prioritate pe agenda Ministerului Economiei. Am concretizat acele acţiuni și am reuşit să dăm o <voce europeană> companiilor curajoase, conduse de românce. Am stabilit parteneriate puternice în Londra, Lisabona, Bruxelles şi Roma, dar în anii următori vizăm tot mai multe ţări din Europa şi de peste Ocean”, declară fondatoarea Elite Business Women.

AngajatorulMeu.ro: Trăim într-o “lume a bărbaților” din punct de vedere al implicării în creșterea economică?

BIANCA TUDOR: Cu siguranță, încă apar diferențe salariale în funcție de genul angajatului, pentru același loc de muncă – alt indicator reper al economiei de gen. Acest decalaj salarial se ridică undeva la șase la sută în România, în favoarea bărbaților, și este unul dintre cele mai mici din UE. Însă cea mai mare putere economică a lumii nu va fi India sau China, ci implicarea femeilor în afaceri și economiile lumii.

De ce merită să ne uităm mai atent la problema egalității de gen? Printre altele, fiindcă diminuarea decalajelor de gen în economie, la nivelul celor mai bune practici europene, ne-ar aduce un plus de 30 de miliarde de euro la PIB, până în 2025 (aplicând metodologia Mc’Kinsey 2015).

Cum conduc femeile?

Cu dinamism, curaj, inovație, responsabilitate socială. Afirm asta din perspectiva conducerii celei mai mari companii de educație antreprenorială pentru femei, cu peste 8.000 de femei antreprenor, care fac parte din comunitatea Elite Business Women.

Anul trecut, 163 de milioane de femei și-au deschis propriul business, în 74 de economii ale lumii, alături de alte 111 milioane de femei care conduceau afaceri existente în 2016. O arată proaspătul Raport global al antreprenoriatului feminin (GEM Women’s Entrepreneurship Report 2016/2017), lansat acum două săptămâni. Asta înseamnă o creștere cu zece la sută a ratei antreprenoriale feminine globale, față de raportul din 2015, și o diminuare a decalajului de gen antreprenorial cu cinci la sută.

În cinci economii ale lumii, analizate în acest raport – Indonesia, Filipine, Vietnam, Mexic și Brazilia -, contribuția femeilor la antreprenoriat este mai mare sau egală cu cea a bărbaților. La polul opus, țara cu cea mai mică pondere a antreprenoriatului feminin o găsim în Iordania.

Cum vedeți dezvoltarea antreprenoriatului feminin în România?

Dezvoltarea antreprenoriatului feminin este în strânsă legătură cu dezvoltarea culturii antreprenoriale feminine, care este un proces de durată. Trebuie să intrăm și în sfera socială, unde cele mai mari obstacole vin dinspre responsabilitățile familiale, urmate de  lipsa resurselor financiare, dar mai ales lipsa expertizei administrative sau manageriale.

Cu siguranță, însă, trendul este crescător. Tot mai multe femei aleg calea antreprenoriatului, motiv pentru care spun cu tărie și responsabilitate că cea mai mare putere economică a lumii nu va fi India sau China, ci implicarea femeilor în afaceri.

Gala Elite Woman Nominee – poveştile de succes ale femeilor-antreprenor din România

În 9 martie, Elite Business Women va organiza, la Crystal Palace Ballroom din Bucureşti, a doua ediţie a Galei Elite Woman Nominee, prin intermediul căreia va nominaliza şi premia cele mai performante afaceri din România, conduse de femei. Participanţii vor dezbate și un fenomen din cauza căruia România a ajuns pe locul 3 în Europa: obezitatea infantilă. Doctorul nutriţionist Florin Ioan Bălănică şi Cristiana Dima, preşedintele Asociaţie Commit 2 Evolution, vor trece în revistă principalele cauze ale obezităţii la copii şi vor prezenta metodele prin care poate fi combătut acest fenomen îngrijorător. Mai multe informații despre Gala Elite Woman Nominee pot fi găsite aici.

DESPRE BIANCA TUDOR

Este antreprenor, fondator Elite Business Women, co-fondator IT Hub Sibiu, realizator de emisiuni la BizLiveTV și voluntar Inițiativa pentru Competitivitate, iar de trei ani încurajează femeile să intre în afaceri. Munca ei a dat roade, iar reţeaua internaţională Elite Business Women, pe care a fondat-o, numără acum peste 8.000 de femei care au reuşit să performeze în mediul de afaceri.

Articolul anterior

Congresul Naţional de Farmacie dă startul înscrierilor pentru ediția din septembrie

Articolul următor

Continental: Angajații din toată lumea sunt premiați pentru rezultatele de anul trecut

Articole din aceeași categorie
Total
1
Share