Bihorenii de la Faist Mekatronic, furnizori pentru Porsche, BMW și Ericsson, rămân pe linia de plutire cu o finanțare de 12 milioane de lei de la EximBank

EximBank a acordat, prin schema de ajutor de stat COVID-19, pe care o implementează prin mandatul special primit din partea statului român, o finanțare de 12 milioane de lei, cu dobândă subvenționată, companiei Faist Mekatronic, furnizor de componente pentru industria auto și infrastructură telecom.

Fondurile sunt destinate asigurării necesarului de lichiditate pentru desfășurarea activității curente. Parte a grupului britanic Faist, Faist Mekatronic a fost înființată în 2005, la Oradea, iar acum are peste 1.000 de angajați. În 2011, și-a mutat producția într-o nouă hală, de 25.000 mp, în Parcul Industrial Oradea, unde a investit circa 75 de milioane de euro, în special în echipamente cu un înalt nivel tehnologic, achiziționate de la producători europeni și japonezi.

”Activăm în două domenii puternic impactate de pandemie, pe plan global: telecom, unde, în a doua parte a anului, au fost suspendate proiecte majore de infrastructură, și automotive, unde majoritatea producătorilor auto și-au redus și chiar și-au oprit temporar activitatea. În efect de domino, activitatea noastră a fost destul de puternic afectată. Scăderea vânzărilor ne-a creat dificultăți la nivel operațional și ne-a redus predictibilitatea, ceea ce a făcut planificarea și gestionarea relațiilor cu furnizorii destul de dificilă. Finanțarea acordată de EximBank ne asigură premisele pentru relansarea activității în acest an. Comenzile în zona automotive au revenit deja la nivelul anterior pandemiei și sunt semnale foarte bune și din zona telecom”, declară Remus Cotuț, director general Faist Mekatronic.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Compania își propune să fie lider în tehnologie și inovație și este axată pe producția componentelor turnate din aluminiu, cu o prelucrare mecanică de înaltă precizie. În acest moment, este implicată în proiecte importante în telecom și automotive, cu jucători relevanți din ambele domenii. În industria auto, derulează proiectele de fabricare a  carcasei unei cutii de viteze pentru un model Porsche full electric, pompe de ulei și de vacuum pentru motoarele BMW pe benzină, componente pentru cutii de viteze și motor cu ardere internă pentru VW, Jaguar sau Ford. În sectorul telecom, clientul principal este Ericsson, iar componentele mecanice sunt parte a infrastructurii 4G. Din 2019, Faist a început producția pentru unele componente parte din infrastructura 5G.

Produsele fabricate la Oradea sunt realizate din aluminiu. Compania achiziționează aluminiu sub formă de lingouri, acesta este topit în turnătorie, se produce forma brută a piesei, cu ajutorul matrițelor și utilajelor de injectat, iar apoi urmează o pregătire a suprafeței pentru o prelucrare mecanică de înaltă precizie. În 2019, Faist Mekatronic a înregistrat o cifra de afaceri de 310,2 milioane de lei, iar 95 la sută din producție merge la export.

Companiile mari și IMM-urile cu cifra de afaceri peste 20 de milioane de lei în 2019 pot beneficia, până la 31 mai, de produse noi de finanțare și garantare cu componenta de ajutor de stat, oferite de EximBank ca parte a programului guvernamental de sprijin din Planul de investiții și relansare economică.

Articole din aceeași categorie
Total
1
Share