Bosch a inaugurat oficial a treia hală de producție la Cluj

După o investiție de circa 55 de milioane de euro, Bosch a deschis, ieri, a treia hală de producție în fabrica de componente electronice auto din Cluj.

Noua clădire are o suprafață totală construită de 34.500 mp. În fabrica din Cluj lucrează acum peste 3.100 de angajați, însă numărul lor va crește. “În doar opt ani de la deschiderea fabricii, am avut o creștere impresionantă. Astăzi, sărbătorim un nou moment important pentru evoluția sa, facilitând producția de componente electronice de înaltă calitate pentru viitorul mobilității. Odată cu noua hală de producție, vom continua să implementăm soluții de Industrie 4.0, combinate cu învățarea automată și inteligența artificială, pentru a produce componente electronice de complexitate ridicată”, a declarat Hüseyin Özmeral, director general al fabricii Bosch din Cluj.

La fabrica din Cluj, Bosch produce, din 2013, unități de control electronice ce sporesc siguranța rutieră și confortul șoferilor, cum ar fi unități pentru airbag, pentru sisteme de camere multiple, pentru asistență la condus și unități de control electronice pentru eBike. Investiția totală, de la deschiderea fabricii în 2013, se ridică la peste 465 milioane de euro.

“Suntem lideri pe segmentul pe care activăm și mă bucur să spun că fabrica Bosch din Cluj este, de mulți ani, într-o continuă și rapidă dezvoltare. Investim constant în extinderea capacității noastre de producție și de logistică, în noi tehnologii și echipamente de ultimă oră, și ne concentrăm, în același timp, pe dezvoltarea angajaților noștri. Deschiderea celei de-a treia hale de producție ne va permite să continuăm crearea de noi oportunități de joburi, atât pentru specialiști experimentați, cât și pentru tinere talente, aflate la începutul carierei lor, pentru a ne consolida, astfel, poziția de angajator de top în regiune”, afirmă Monica Constantinescu, directorul comercial al fabricii Bosch din Cluj.

Condiții de lucru cu facilități moderne

Pe lângă zona de producție, birouri și săli de ședințe moderne, noua clădire va oferi diferite facilități, precum zone de comunicare și relaxare și spații exterioare amenajate pentru recreere. În plus, angajații beneficiază de acces la două cantine moderne în incinta fabricii și la terase exterioare. Suprafața totală construită a clădirilor din incinta fabricii – trei hale de producție, două centre logistice, un centru de training, două cantine, două clădiri de gestionare a deșeurilor și alte clădiri anexe – se întinde pe circa 140.000 mp.

Accent pe producția sustenabilă

Bosch a implementat diverse proiecte de eficiență energetică în unitatea sa de producție din Cluj, precum soluțiile de monitorizare a consumului de energie, care asigură monitorizarea și raportarea energiei în timp real, achiziționarea de energie electrică din surse regenerabile, înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu tehnologie LED sau folosirea LED-urilor cu senzori de luminozitate și mișcare ce reglează intensitatea luminii.

În a treia unitate de producție din Cluj, compania a implementat soluții pentru reducerea consumului de gaz metan prin recuperarea căldurii de la compresoare și a demarat instalarea de panouri fotovoltaice pentru a produce propria energie verde. Media anuală a energiei electrice generate de panourile fotovoltaice acoperă consumul anual de energie pentru circa 4.000 de locuitori. Bosch este prima companie industrială globală cu locații fără amprentă de carbon, iar acest lucru include și unitățile din România.

Soluții conectate pentru fabrica viitorului

Unitățile de producție Bosch din România utilizează tehnologie de ultimă oră în procesul de producție. În fabrica din Cluj, mașinile sunt echipate cu etichete NFC (Comunicare Câmp Proxim) și RFID (Identificare prin Frecvența Radio). Prin scanarea lor utilizând telefoanele mobile, personalul de întreținere poate verifica imediat disponibilitatea componentelor de schimb sau poate accesa documentația tehnică a mașinii.

Unitatea de producție folosește soluții de Realitate Mixtă, care îmbină lumea reală cu realitatea virtuală, ca ochelarii inteligenți ce permit utilizatorului să vadă și să interacționeze cu o linie de producție la distanță. În plus, Bosch a introdus în fabrica din Cluj roboți autonomi și automatizați pentru livrarea materiei prime și a instrumentelor necesare la liniile de producție, pentru a optimiza costurile și timpul de livrare sau pentru a mări timpul de disponibilitate tehnică a echipamentelor. Compania se folosește și de soluții de inteligență artificială pentru a detecta și remedia posibile deviații în procesul de producție de la un stadiu incipient.

Pachet complex de beneficii și programe de dezvoltare a angajaților

Angajații Bosch beneficiază de transport zilnic gratuit, acces la o cantină modernă, cu meniuri variate subvenționate, abonamente la servicii medicale private și un cabinet medical intern, dar și de un set de beneficii flexibile. Printre acestea se numără servicii medicale adiționale, asigurări de pensie, servicii de turism sau bonuri de masă. Anul acesta, Bosch a deschis, în colaborare cu autoritățile locale și naționale, un centru de vaccinare anti-Covid-19 la fabrica din Cluj.

Compania a implementat la Cluj conceptul IWC – “condiții de lucru care inspiră”, ce include elemente speciale de design interior, precum spații moderne și culori vii, săli creative pentru munca în echipă. Angajații fabricii din Cluj au acces și la programe de dezvoltare profesională și personală, în centrul de training din incinta locației. Aici, în 2020, compania Bosch a oferit angajaților săi peste 300 de sesiuni de training.

Datorită atenției pe care o acordă bunăstării angajaților și inovației, unui mediu de lucru prietenos și unui pachet larg de beneficii și programe de dezvoltare, Bosch este, pentru al șaselea an la rând, cel mai dorit angajator din Cluj pentru ingineri și pentru angajații cu profil business.

Articolul anterior

Mars își încurajează angajații din România să-și aducă animalele de companie la birou

Articolul următor

RE-CONNECT, prima delegație ce va reprezenta România la cel mai important eveniment dedicat pieței de real estate

Articole din aceeași categorie
Total
1
Share