Calea Victoriei din București va continua să se dezvolte ca pol de birouri și hotelier, în următorii ani. Planurile dezvoltatorilor vizează realizarea a șapte clădiri noi de birouri și șase hoteluri, după investiții ce pot depăși pragul de 300 de milioane de euro, potrivit companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Noile clădiri de birouri vor avea o suprafață închiriabilă de peste 100.000 mp, iar hotelurile ar urma să suplimenteze oferta cu peste 700 de camere cotate la patru și cinci stele. În prezent, în zona Calea Victoriei sunt 12 clădiri de birouri, cu o suprafață închiriabilă de circa 55.000 mp, adică mai puțin de doi la sută din stocul modern al Capitalei. În ceea ce privește oferta hotelieră, zona este cea mai dezvoltată din București și beneficiază acum de peste 2.000 de camere de patru și cinci stele, care reprezintă circa 30 la sută din capacitatea de cazare a Capitalei pe acest segment.

Cele mai avansate proiecte sunt hotelul Autograph by Marriott Old Town, care va dispune de 214 camere, și proiectele de birouri Millo Offices, Tandem Offices şi Dacia One, cu o suprafaţă închiriabilă de circa 40.000 mp.

Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești

În ceea ce privește valoarea investițiilor, ținând cont de costurile cu terenurile din zonă, printre cele mai scumpe din București, ele pot fi estimate la peste 2.000 de euro/ mp închiriabil de birouri, respectiv între 100.000 și 150.000 de euro per cameră de hotel de patru sau cinci stele. Valoarea investițiilor pentru realizarea clădirilor de birouri propuse poate fi estimată la peste 200 de milioane de euro, în timp ce hotelurile ar putea atrage un buget cuprins între 75 și 110 milioane.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Cele mai recente investiții finalizate în aceasta zonă sunt hotelul Moxy Old Town de pe str. Doamnei, care dispune de 119 camere, și clădirile de birouri Victoriei 109 și Mendeleev Office 5, cu o suprafață închiriabilă cumulată de peste 10.000 mp.

Calea Victoriei este considerată cea mai reprezentativă arteră comercială a Bucureştiului. De-a lungul timpului, a atras o serie de branduri vestimentare premium și de lux, precum COS, Hugo Boss sau Gucci, iar în ultimii ani tinde să redevină o zonă de promenadă, în special seara și în weekend, când pot fi mai bine observate cele câteva zeci de palate și clădiri reprezentative care adăpostesc muzee, spaţii culturale sau instituții publice. Este o destinație importantă și prin prisma restaurantelor, barurilor și cafenelelor situate în zona Amzei-Ateneu sau Lipscani-Smârdan (Centrul Vechi).  

“Calea Victoriei este o arteră în jurul căreia poate fi repornită construcția Bucureştiului, în condițiile în care zona cuprinde o serie dintre cele mai importante bijuterii arhitecturale românești, care trebuie conservate și puse în valoare, și o sumedenie de imobile lăsate în paragină, care necesită investiții substanțiale în consolidare sau redezvoltare. Ne bucură să vedem un număr tot mai ridicat de dezvoltatori dornici să concretizeze potențialul zonei, investind în renovarea unor clădiri istorice și în imobile noi, care se încadrează în specificul arhitectural. Cu o masă critică de spaţii de birouri și facilități de cazare moderne și cu o varietate de atracții gastronomice și culturale, Calea Victoriei poate redeveni o destinație turistică și de afaceri de top la nivel european”, declară Mihnea Şerbănescu, General Manager, Cushman & Wakefield Echinox.

Măsuri pe care Cushman & Wakefield Echinox consideră că autoritățile ar trebui să le ia pentru a contribui la dezvoltarea zonei:

  • construirea unei parcări subterane în Piața Revoluției
  • amenajarea și valorificarea spaţiilor verzi din jurul Sălii Palatului
  • clarificarea procesului de autorizare, astfel încât acesta să ofere mai multă predictibilitate
  • accelerarea procesului de renovare și consolidare a clădirilor aflate în patrimoniul public
  • crearea unor programe de finanțare și aplicarea de măsuri coercitive pentru proprietarii de clădiri degradate

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanţă imobiliară de top pe piaţa locală, ce activează ȋn toate segmentele pieţei imobiliare, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent. Echipa de peste 60 de profesioniști și colaboratori oferă o gamă completă de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor. Cushman & Wakefield, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 53.000 de angajați în peste 60 de țări, ajută chiriașii, proprietarii și investitorii să optimizeze valorea activelor.

Abonează-te la newsletter

Cele mai proaspete știri de pe AngajatorulMeu.ro, direct pe adresa ta de mail.

S-ar putea să-ți placă

Adio, România: nume “grele” pun lacătul pe fabricile de aici și pleacă în locuri mai “prietenoase”

Anunțul grupului Nestlé – care va renunța, până în mai, la unitatea…

O companie germană pleacă din România, după ce angajații au furat matriţe Lamborghini de 200.000 de euro

O fabrică de componente auto, deschisă în 2016, în România, de o…

Petiție pentru ca patronii de farmacii să fie doar farmaciști: peste 2.000 de semnături, în două zile

Mai mult de 2.000 de persoane au semnat o petiție online, lansată…

Se îngroașă gluma: germanii de la Rieker închid fabrica din România și trimit în șomaj 700 de oameni

Aproape 700 de angajaţi vor rămâne fără locuri de muncă, după ce…