Am lansat de curând Echoz, platforma online de recrutare a IT-iştilor prin intermediul afiliaţilor. Pentru a lansa Echoz, am facut mult client research. Am vorbit atât cu companii din IT, cât şi cu mulţi IT-işti. Aşa că pot trage o concluzie validă legată de dorinţele IT-iştilor şi cum pot recruiterii să-i atragă mai uşor. În primul rând, folosind Echoz 🙂 Glumeam. Ba nu, aruncaţi o privire, e chiar util.
Nicolae Andronic, PMP
Fondator @ Echoz.ro
Începem în ordinea priorităţilor. Să nu le mai spunem IT-iştilor – candidaţi, căci de fapt, în situaţia actuală, companiile candidează pentru a avea un anume IT-ist, nu invers. Ştiu, e pe dos, e crud, e o bulă, etc, dar asta e situaţia, iar singura soluţie este adaptarea.
Salariul
Asa cum mulţi IT-işti ştiu deja, salariile în IT în Romania s-au nivelat şi stabilizat la un nivel foarte ridicat pentru piaţa salarială din Romania şi comparativ cu multe alte ţări mai atragătoare. Asta face ca oamenii să nu mai plece din ţară pentru un salariu mai mare. Dar, de asemenea, asta face ca oamenii să nu mai fie atraşi de salariul pe care-l oferă o companie ce încearcă să-i recruteze. Cam fiecare IT-ist are însă un prag salarial sub care nu vrea să scadă în cazul unei schimbări de job. Iar acesta este, de cele mai multe ori, salariul actual + 10 la sută. Dar, din nou, aceasta e limita de jos. Tot ce e peste nu e important. O firma ce oferă cu 20 la sută peste salariul actual şi consideră că acest lucru este un avantaj pentru a-l atrage, se înşeală amarnic şi aruncă aceşti bani pe fereastră.
Bonusul salarial
Da, bonusul salarial atrage, dar contează mult modul în care e oferit. Dacă angajatul primeşte în fiecare lună 100 de euro mai mult la salariu, nu e mare lucru, poate o să bea nişte beri în plus. Dar, în schimb, dacă primeşte 1.200 de euro la sfârşitul anului, simte valoarea şi o să-i investească în ceva. Poate într-un calculator nou pe care de fiecare dată când o să-l vada o să-şi amintească că l-a cumpărat din bonus = dragoste faţă de firmă!
Range-ul salarial
Spuneam că salariile s-au uniformizat. Totuşi, mai există companii, puţine ce-i drept, ce oferă un salariu ori mult sub, ori mult peste acest nivel stabilizat. Când li se oferă un job, IT-istul vrea să ştie dacă are de-a face cu o astfel de companie. De câte ori v-aţi confruntat cu situaţia aceasta: Recruiter-ul sună un IT-ist (cold calling, bleah!), îi spune o poveste frumoasă despre ce job minunat are disponibil. Iar IT-istul întreabă de salariu. Recruiter-ul, din cauza politicii companiei, nu i-l poate spune. IT-istul mai face o încercare: afirmă că limita lui minimă e de XXX euro şi întreabă dacă oferta e peste această limită. Aici sunt doua posibilităţi: recruiter-ul confirmă iar discuţia continua, sau recruiter-ul spune că nu poate da detalii la telefon iar IT-istul încheie convorbirea.
De obicei, companiile nu fac public range-ul salarial. Exista două posibilităţi: Prima: aşa ştie recruiter-ul din moşi-strămoşi că se face, nu se spune range-ul. Iar recruiter-ul încearcă să convingă ce minunat este job-ul şi că salariul nu contează. Yeah, right! În realitate, IT-stul ignoră acest recruiter şi îl așteaptă pe cel ce-i va da şi informaţiile despre salariu. A doua posibilitate e ca acea companie să nu facă publice range-urile salariale, căci nu vor să se afle. Cine să nu afle? Nu, nu companiile concurente, aşa cum v-aţi fi putut aşteapta. Ci angajaţii mai vechi! Nu-i nici un secret că salariile au crescut rapid în ultimii ani, iar angajaţii de acum trei ani au, probabil, salariul mai mic decât cei angajaţi recent. Dar acesta e un lucru cunoscut de toată lumea. Doar că majoritatea celor „vechi” nu sunt foarte interesaţi de acest aspect. Dacă ar fi, cam cât de greu crezi că ar fi să afle ce salariu are un nou angajat?
Bun, înteleg oarecum companiile ce nu vor să pună range-ul salarial într-un anunţ public de angajare. Dar a nu spune nici măcar la telefon potenţialului viitor angajat când acesta întreabă e destul de stupid, dacă stai să te gândeşti, nu?
Mărirea de salariu
Spuneam că pentru angajaţii vechi nu contează aşa mult salariul. Pentru că există alte lucruri mai importante ce contează, lucruri formate în timp: atmosfera în birou, colegii, cultura companiei, flexibilitatea programului, biroul lângă casă, fiica de 20 de ani a şefului, etc. Iar mărirea de salariu nu contează foarte tare, dar trebuie să existe, e clar! Dar valoarea ei nu contează. Deloc. Ar conta dacă ar fi 30-50-100 la sută, dar cum ştim că nu se poate şi că valorile sunt mult mai mici, chiar nu contează. Oricum, exista studii ce demonstrează că orice beneficiu adus de o mărire salarială este uitat în maxim şase luni.
În concluzie, deşi salariul rămâne încă cel mai important criteriu în alegerea unui job, din pricina nivelului ridicat şi al uniformizării, acesta are din ce în ce mai puţină importanţă în compararea job-urilor. Urmează un articol despre următorul lucru important pe care-l vor IT-iştii români de la un job. Între timp, aruncaţi o privire aici la cum arată un anunţ de angajare pe Echoz şi contactaţi-ne pentru a pune şi voi unul.