Cea mai mare rețea de inovatori sociali din lume are un nou membru din România: Ioana Bauer, președinte eLiberare

După ce, anul trecut, Ashoka anunța al patrulea român inclus în cea mai mare rețea globală de antreprenori sociali, o nouă Ashoka Fellow se alătură rețelei, anul acesta: Ioana Bauer, președintele asociației eLiberare.

Apartenența ei la comunitatea globală îi oferă acces la sprijin financiar printr-o bursă personalizată, oportunități de colaborare, dezvoltare, know-how și finanțare, pentru a crea soluții sociale sistemice în România și în lume.

Procesul de selecție Ashoka este unul dintre cele mai riguroase din lume. În timp, a devenit un etalon al proceselor de selecție pentru diverse fellowship-uri globale. Ioana Bauer a dezvoltat o intervenție inovatoare în domeniul traficului de persoane și a sclaviei moderne, domenii în care România este codașa Uniunii Europene și este în topul țărilor sursă pentru victime traficate. Ioana Bauer se alătură unei comunități de peste 3.800 de antreprenori sociali, din 93 de țări. Împreună, ei au impact anual asupra a peste 834.115.000 beneficiari direcți.

Credem că te-ar interesa și: Cum am devenit “neangajabilă”

Cine este noul Ahoka Fellow român?

Alături de echipa sa de la asociația eLiberare, Ioana Bauer ajută la prevenirea traficului de persoane în România, prin eforturi de informare și conștientizare, ateliere de prevenire, identificare și referire, asistență externă pentru reintegrare, advocacy și politici publice. Alături de 5.000 de profesori, a modificat programa națională astfel încât să includă ore de prevenție anti-trafic și a ajuns la peste 600.000 de tineri. Programa dezvoltată de ea începe să fie preluată de organizații în alte 18 țări. 

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Ioana Bauer a contribuit și la modificarea legislației, astfel încât ambasadele României din statele UE să aibă ofițeri anti-trafic din Ministerul de Interne. Poate cel mai inovator demers stă în atragerea actorilor neobișnuiți pentru prevenția traficului de persoane. În acest sens, lucrează, printre alții, cu preoți și cosmeticieni, și le vorbește despre destigmatizarea potențialelor victime, pentru ca ei să devină bariere între traficanți și posibilele victime. 

“Traficul de persoane rămâne un subiect tabu pentru societatea noastră. E mult mai simplu să dăm vina pe victime sau să punem responsabilitatea pe autorități decât să ne uităm fiecare în dreptul nostru la ce putem face și cum ne putem implica. Speranța mea este ca fellowship-ul Ashoka să ne ajute să aducem această problemă în mainstream, pentru că doar așa o să putem să scoatem România din topul țărilor sursă pentru victimele traficului de persoane din UE”, arată Ioana Bauer.

Sprijinul Ashoka va consta într-o bursă individuală, în primii trei ani de fellowship, adaptată în funcție de necesități, pentru a-i permite Ioanei Bauer să se concentreze pe ideile de inovare socială, posibilitatea de colaborare cu alți antreprenori sociali din rețeaua de Ashoka Fellows, accesul la oportunități de dezvoltare adresate specific comunității de Ashoka Fellows (procese de scalare, experiențe de învățare internaționale) și accesul la oportunități de finanțare, parteneri și consultanți pro bono.

DESPRE ASHOKA

Este cea mai mare organizație globală de promovare și susținere a antreprenoriatului social și inovației sociale, clasată de NGO Advisor în primele cinci ONG-uri din lume. Din 2017, este prezentă și în România, unde își propune să contribuie la crearea unei societăți în care fiecare cetățean este un agent al schimbării, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share