Banner

Cei mai mari 5 proprietari de farmacii din România au avut afaceri de peste un miliard de euro, în 2016

Foto: Sensiblu

Primii cinci jucători din retailul farmaceutic românesc au avut împreună afaceri de peste șase miliarde de lei, în 2016, în creştere cu 27 la sută faţă de anul precedent, şi vând medicamente în peste 1.700 de farmacii, la nivel naţional, potrivit calculelor ZF, pe baza datelor oferite de companii.

Topul celor mai mari cinci jucători din piaţa farmaceutică locală după cifra de afaceri a rămas neschimbat, în ultimul an, faţă de 2015. Pe o piaţă totală de 7.800 de farmacii, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, liderii au o cotă de circa 20 la sută. Astfel, una din cinci unităţi aparţine Catena, Sensiblu, Dona, Helpnet sau Ropharma. Strategia urmată de reprezentanţii celor mai mari companii a vizat consolidarea la nivel naţional şi creşterea numărului de farmacii prin achiziţii de licenţă. În oraşele mari, unde lanţurile s-au dezvoltat în ultimii ani, farmaciile nu se mai pot extinde prin construirea de noi puncte de lucru, ci doar prin achiziţii, a explicat într-un interviu pentru ZF Robert Popescu, CEO al grupului A&D Pharma, din care face parte Sensiblu.

Bucureştiul este oraşul care se bucură de cel mai mare număr de farmacii, 970 de unităţi, adică 12 la sută din total, iar împreună cu Constanţa, Iaşi, Dolj, Bihor, Cluj şi Timiş, judeţe cu peste 300 de farmacii fiecare, aflate în top după acest indicator, controlează o treime din reţeaua de farmacii din ţară, arată datele ZF. Capitala se clasează însă pe locul patru după numărul de locuitori ce revin la o farmacie. O unitate deservește, în medie, 2.100 de locuitori. Bihor şi Dolj sunt judeţele unde o farmacie deserveşte sub 2.000 de locuitori, iar în Vrancea sau Hunedoara există o unitate la 6.000 de locuitori.

Pe de altă parte, cererile de înfiinţare de farmacii noi, în zona rurală, au scăzut dramatic, în ultimii patru ani, de la 482 de cereri înregistrate în 2013 la 173, în 2016. În primul semestru din acest an, la Ministerul Sănătăţii au ajuns doar 80 de cereri pentru a deschide o farmacie în zona rurală.

 

Cele mai importante noutăți din domeniul Resurselor Umane pot fi găsite și pe pagina noastră de Facebook.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share