Cauți să recrutezi un programator de mult timp, iar acum ai obținut, în sfârșit, CV-ul candidatului ideal. Fie că a aplicat prin Echoz, fie că l-ai găsit prin altă modalitate, mingea este acum în terenul tău.
Nicolae Andronic
Fondator @ Echoz.ro
Urmează să contactezi candidatul, să-i comunici detaliile și să stabiliți un interviu fizic. M-am aflat de multe ori atât în poziția de programator ce merge la interviuri, dar și în cea de angajator ce ține interviurile, așa că am identificat câteva reguli care să te ajute să pregătești cu succes viitorul interviu.
Informează-te despre candidat
Știm cu toții că IT-ul, dezvoltarea software în special, reprezintă o “piață a candidatului”, așa că și majoritatea aspectelor ce țin de pregătirea interviului trebuie să fie mulate după dorințele candidatului. Ca orice pregătire, trebuie să începi cu cunoașterea subiectului. Înainte să contactezi candidatul, informează-te un pic despre el. Pe lângă citirea cu atenție a CV-ului, citește-i profilul de LinkedIn, de StackOverflow, de GitHub. Poți afla multe de aici despre preferințele pe care le are legate de interviu, despre ce să eviți să discuți sau despre ce dorințe are de la un loc de muncă. Și îți poți adapta discursul bazându-te pe aceste informații. De asemenea, atunci când îl contactezi, lasă-l să înțeleagă că te-ai informat temeinic despre el. Va aprecia.
Anunță interviul din timp
Programatorii sunt oameni meticuloși, în special când vorba de alegerea job-ului unde își vor petrece următorii ani din viață. Așa că au nevoie de timp pentru a-și pregăti interviurile. Nu programa seara un inteviu pentru dimineața următoare. Anunță măcar cu doua zile în avans. Și programatorii, deși gândesc mult și repede, au nevoie de timp pentru a-și pune gândurile în ordine. “Unde te vezi peste cinci ani?” e o întrebare destul de filosofică, totuși.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
Oferă mai multe variante de dată și oră
Puțini programatori își caută un loc de muncă pentru mult timp. În realitate, atunci când hotărăsc să-și schimbe locul de muncă, nu își dau demisia, ci continuă să lucreze. Își planifică un interval de 2-4 săptămâni în care merg la mai multe interviuri și aleg unul dintre acele job-uri. În acea perioadă, programul lor este destul de încărcat, încercând să balanseze locul de muncă curent cu interviurile la care merg. Adaptează-te la acest program! Nu vrei să ratezi un candidat bun doar pentru că la ora propusă de tine este planificat un alt interviu. Oferă-i mai multe variante, atât legat de zi, cât și de oră, și lasă-l pe el să aleagă.
Spune-i cât va dura interviul
Din nou, această dorință a programatorului, de a ști exact cât va dura interviul, ține de dorința sa de a balansa programul de la locul actual de muncă cu interviurile. O variantă prin care poți ajuta programatorul este să stabilești interviurile dimineața devreme sau seara, pentru a se intercala cât mai puțin cu programul actual de muncă. Probabil va trebui să te obișnuiești să ții interviurile la ore la care, în mod normal, compania ta nu lucrează, însă îți oferă un avantaj față de companiile ce nu le oferă aceste variante, iar programatorul este nevoit să le refuze interviurile. Totuși, dacă vine la interviu în timpul zilei și i-ai promis că interviul va dura X ore, ține-te de cuvânt. De cele mai multe ori, și-a luat câteva ore libere de la locul de muncă actual și va trebui să se întoarcă acolo după interviu. Dacă va simți presiunea timpului în timpul interviului, acest lucru îi va afecta capacitatea de concentrare și, uneori, chiar va părăsi interviul fără ca acesta să se fi încheiat.
Spune-i cu cine o să discute la interviu
Deși, la prima vedere, nu pare așa, lumea programatorilor e destul de mică. Poate cu excepția Bucureștiului, în general la majoritatea companiilor programatorul are o cunoștință, un fost coleg sau colaborator. Așa că programatorul vrea să știe cine îi vor fi intervievatorii. Poate se cunosc și vrea să evite o situație jenantă, sau poate vrea doar să fie meticulos. Programatorul vrea să știe înainte de interviu ce cunoștințe are cel ce îl va intervieva, pentru a se putea adapta la acesta. Încearcă să dai programatorului câteva informații despre intervievatorii. Dacă poți, oferă-i și un link către profilul de LinkedIn al acestora.
Spune-i subiectele interviului
Un programator învață incontinuu: noi concepte, noi limbaje de programare, noi tehnologii, noi framework-uri, noi pattern-uri, etc. Peste unele dintre ele, dacă nu au fost folosite recent, s-a așternut praful. Asta nu înseamnă că programatorul nu e perfect capabil să le utilizeze. Doar că are nevoie de jumătate de oră pentru a-și reaminti. Dacă îi testezi aceste informații direct la interviu, fără a beneficia de acel timp, poți rămâne cu impresia greșită că programatorul nu cunoaște conceptul respectiv. Acest lucru, chiar dacă este fals, este jenant pentru programator și ar vrea să-l evite. Așa că informează-l despre ce va fi interviul și ce concepte îi vor fi testate. În continuare, ține de abilitatea intervievatorului de a recunoaște dacă programatorul stăpânește într-adevăr conceptele sau a învățat câteva lucruri strict pentru interviu.
Spune-i exact care sunt pașii procesului de recrutare
Cum spuneam mai sus, atunci când se hotărăște să-și schimbe locul de muncă, programatorul stabilește o fereastră de timp de 2-4 săptămâni în care își planifică interviuri la mai multe companii și, în cele din urmă, face o alegere legată de următorul job. Pentru a face această planificare, are, așadar, nevoie să știe exact care este sunt etapele procesului de recrutate, cât durează fiecare și, mai ales, care este data exactă la care i se va da răspunsul final. Evident, un proces de recrutare cât mai scurt îl avantajează. Chiar dacă nu poți să-i oferi încă toate informațiile legate de procesul de intervievare, încearcă să-l întrebi măcar care este data exactă la care are nevoie de o decizie definitivă legată de angajarea sa. Și respectă acestă dată.
Dă-i detalii despre locul unde se va desfășura interviul
Încearcă să vezi biroul companiei tale prin ochii cuiva care nu a mai fost acolo. Gândește-te ce lucruri ar trebui să știi despre el și oferă aceste informații programatorului înainte de interviu. Dacă se află într-o clădire mare de birouri cu recepție la intrare, spune-i acest lucru pentru a avea documentul de identitate la el. Spune-i dacă sunt locuri de parcare în zonă. Dacă clădirea ta este dotată cu locuri de parcare pentru vizitatori, spune-i cum trebuie să procedeze dacă vrea să utilizeze un astfel de loc. Spune-i dacă clădirea are acces greoi pentru persoane cu probleme de mobilitate. Trimite-i un email cu harta zonei unde se află compania, cu ce mijloace de transport în comun se ajunge acolo și cum se face accesul în companie.
Întreabă-l dacă vrea să vadă biroul și viitorii colegi
Cum spuneam la punctul 5, lumea programatorilor este mică. Atunci când vrea să-și schimbe locul de muncă și face asta în secret, programatorul nu vrea să riște să fie văzut și, mai departe, “pârât” de cunoscuți ce lucrează la compania unde este intervievat. În același timp, majoritatea programatorilor vor să vadă cum arată birourile companiei, ce facilități au, ce echipamente le sunt puse la dispoziție (monitorul, în special) și, mai ales, ce tip de scaune se folosesc. Așa că o idee bună este să îl întrebi înainte de interviu ce vrea să facă. Lasă alegerea la latitudinea lui.
Dacă poți, vorbește de salariu cât mai devreme
Majoritatea companiilor evită să vorbească despre salariu înainte de a se întâlni față în față cu candidatul. Deși acest lucru este oarecum de înțeles, pentru candidat salariul este unul din principalii factori motivatori. Iar comunicarea rapidă măcar a unui range salarial face ca interesul față de respectivul job să crească brusc, iar compania ta să se diferențieze față de celelalte companii ce încearcă să-l atragă pe programator.
Pe lângă cele zece reguli de mai sus, să nu uităm de celelalte, ce țin mai mult de bunul simț și nu sunt specifice pregătirii interviurilor cu programatori: punctualitate, organizare, evitarea dezinformării, etc. Prin platforma Echoz facem, încă de la lansare, o muncă continuuă de convingere a companiilor să ofere informații relevante pentru viitorul lor angajat, încă din anunțul de angajare. Totodată, încercăm să educăm atât companiile, cât și oamenii din IT, să-și regleze așteptările pe care le au unii de la ceilalți.
DESPRE NICOLAE ANDRONIC
Este programator Java, PMP© și fondator al platformei Echoz. Echoz reprezintă o metodă inovativă de recrutare în domeniul IT, bazată pe promovarea anunțurilor de angajare de către rețeaua de afiliați ai Echoz, în schimbul unui comision oferit la angajare reușită.