Cercetător al UBB, autor principal al unui studiu ce poate revoluționa medicina împotriva cancerului

Dr. Orsolya Vincze, cercetător colaborator la Facultatea de Biologie și Geologie a Universității Babeș-Bolyai (UBB), din Cluj-Napoca, este autorul principal al unui articol apărut recent în unul dintre cele mai prestigioase jurnale academice la nivel mondial, Nature.

Lucrarea prezintă un studiu inovator, ce oferă dovada că riscul de cancer este în mare măsură independent de masa corporală și de speranța de viață a mamiferelor. Rezultatele obținute oferă o mai bună înțelegere a riscului și rezistenței cancerului la diferite specii de animale, și contribuie la progrese majore în explorarea apărării naturale împotriva cancerului și ar putea revoluționa medicina împotriva cancerului.

Potrivit cercetării, care a folosit date despre 191 de specii și 110.148 de mamifere, cancerul este o boală omniprezentă la mamifere și riscul nu este distribuit uniform de-a lungul filogeniei lor. De exemplu, carnivorele sunt deosebit de predispuse să fie afectate de cancer (peste 25 la sută dintre leoparzii înnoriți, vulpile cu urechi de liliac și lupii roșii mor de cancer), în timp ce ungulatele par constant foarte rezistente la această boală.

În general, lucrarea evidențiază faptul că bolile oncologice ar putea reprezenta o amenințare serioasă și semnificativă la adresa sănătății și a stării de bine a animalelor, care necesită o atenție științifică considerabilă, mai ales în contextul schimbărilor de mediu cauzate de oameni. Studierea speciilor foarte rezistente la cancer poate oferi informații de bază pentru dezvoltarea de tratamente naturale bio-mimetice pentru cancer, care, spre deosebire de majoritatea tratamentelor pentru cancer, nu sunt toxice pentru gazdă.

Articolul integral poate fi consultat aici: https://go.nature.com/3I8FWoP.

Articolul anterior

Glassdoor: VTEX este unul dintre cei mai buni zece angajatori din domeniul cloud computing

Articolul următor

Comisia Europeană schimbă regulile pentru platformele de tip Uber. Ce înseamnă asta pentru lucrătorii din România

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share